Acasă Actualitate Masoneria română și conducătorii lojelor, pentru prima oară la vedere

Masoneria română și conducătorii lojelor, pentru prima oară la vedere

DISTRIBUIȚI

Masoneria este văzută în fel și chip astăzi – în mare parte fiind mult gonflat „renumele“ organizației. Legendele, beletristica, producțiile cinematografice și înclinația naturală a oamenilor către „mistere“ și „lumi secrete“ au dat o aură specială membrilor masoneriei. Ca orice organizație cu nuclee policentrice, a devenit o rețea. Ca orice rețea, a fost infiltrată de alte rețele mai bine camuflate. La noi, în prezent, rețeaua celor peste 300 de Loje masonice numără peste 8.000 de membri. La vârf, cei 8.000 sunt reprezentați de 330 de venerabili, ale căror nume apar pentru prima oară în presă, în exclusivitate, în „Curentul“.
În ediția online, pe lângă un scurt excurs istoric asupra dezvoltării masoneriei la noi și în lume, este publicată in extenso lista tuturor organizațiilor masonice de pe cuprinsul României, precum și datele de contact ale tuturor venerabililor Lojelor recunoscute.
Deși Masoneria în România s-a desființat oficial în 1948, trei loje unite românești care făceau parte din masoneria franceză au funcționat în perioada comunistă, iar în octombrie 1990 Alexandru Paleologu, ambasador în Franța numit de Ion Iliescu, devine Mare Maestru al Marii Loji Naționale din România – cea care reprezenta cele trei loje reunite, în frunte cu Shapira.

Masoneria din România după 1989

La data de 5 februarie 1991, este reconstituită Loja „Concordia“. La 24 ianuarie, Marele Orient al Italiei creează, în contul masoneriei mondiale, Marea Lojă Națională a României. Cu știința Marii Loji Unite a Angliei, „Grande Oriente d’Italia“ a primit sarcina – filiera latină – să reactiveze Francmasoneria Regulară din România  Această Mare Lojă Regulară a fondat pe teritoriul românesc, la București, trei „Loji Regulare“, aflate la început sub jurisdicție italiană. Mentorul lui Corneliu Vadim Tudor, scriitorul Eugen Barbu, a fost membru al Lojii Masonice „W. A. Mozart“ din Roma, aflată sub obediența Marelui Orient al Italiei.
La Chișinău, în 1997, Marea Lojă Regulară a Italiei fondează „Marea Lojă a Moldovei“, cu sprijinul președintelui de atunci, Piotr Kirilovici Lucinschi, cunoscut pentru politica sa antiromânească. Loja a fost înregistrată cu numărul 113 în registrul Lojii italiene, iar ceremonia de inițiere s-a desfășurat pe 7 iunie în Hotelul „Codru“ de la Chișinău, fost al Partidului Comunist.
Fostul primar al Chișinăului, Serafim Urechean, bunul prieten al lui Adrian Năstase, și fostul premier Dumitru Braghiș sunt inițiați la rândul lor în loja masonică „Marele Orient al Franței“, dar tot în filiala italiană. Actuala configurație a Puterii la Chișinău se datorează în mare parte lui Lucinschi, personaj care manevrează figuri politice proeminente, ca Filat și anturajul său.
Pe lângă „frații latini“, imediat după apariția italienilor, a început în România să activeze și concurența, astfel că în 1992, au fost „reaprinse luminile“ primei loji române aparținând Marelui Orient al Franței – MOAR – de obediență liberală și laică. Primul Mare Maestru a fost Mircea Deac. De la această dată a început un fel de război de gherilă între membrii obediențelor, care a durat peste un deceniu și jumătate.

Fondarea oficială a Marii Loji Naționale

În ianuarie 1993, Marea Lojă Națională din România – care numără peste 2.500 de membri și peste 110 loji pe teritoriul național – a fost reorganizată oficial la București. În același an, Comisia de Informare pentru Recunoaștere a Conferinței Marilor Maeștri ai Americii de Nord a raportat că Marea Lojă Națională din România a fost întemeiată corespunzător și satisface standardele recunoașterii oficiale, fiind recunoscută de 59 de Mari Loji din toată lumea. Reorganizarea Marii Loji Naționale din România s-a marcat și prin înregistrarea oficială, în Registrul persoanelor juridice la Judecătoria Municipiului București, pe baza Sentinței civile 40/PJ 26 aprilie 1995, la cererea lui Dan Amedeo Lăzărescu, a lui Constantin Bărbulescu și a lui Vladimir Boantă.
În paralel cu MLNR, serviciile maghiare au format și ele o Mare Lojă Unită din România (MLUR), iregulară și nerecunoscută, care îl avea în frunte pe profesorul Nicoară, din Cluj, ca Mare Maestru, un român mai slab de înger, pus la vedere, dar care era coordonat de un Suprem Consiliu, condus de Andre Szakvary (cetățean francez de origine maghiară) ca Mare Comandor.
În timp ce MLNR era recunoscută de Marile Loji din lume și în special de Marea Lojă Unită din Germania, MLUR ere recunoscută doar de Supremul Consiliu din Franța. Dezbinarea din cadrul Ordinului Masonic român – care urmărea în fapt scindarea masonică pe zona Ardeal și impunerea unui Mare Maestru maghiar, via „frații francezi“, a fost tranșată de Marea Loja-mamă, din Anglia.
Maghiarofilii au fost puși cu botul pe labe de Marea Lojă Națională din România în care au intrat o mulțime de foști securiști care au dus la putere această Lojă și au transformat masoneria într-o veritabilă rampă de lansare economică și politică. Cum majoritatea sereiștilor intrați în Lojă erau filo-Iliescu, PSD-ul a beneficiat de un suport important al rețelei masonice. La schimb, prin Hotărârea de Guvern nr. 561 semnată de Adrian Năstase la data de 15.04.2004, „Asociația Marea Lojă Națională din România“ devine de „utilitate publică“, beneficiind inclusiv de fonduri de la stat.
Tot în acea perioadă, Conventul masonic a hotărât alegerea în funcția de Mare Maestru al Marii Loji Naționale din România a lui Eugen Ovidiu Chirovici, concurat la vremea aceea de Radu George Serafim – realizator de programe la TVR 1. „Lumina“ Templului i-a venit lui Chirovici via Kondiakov, general KGB, Marele Maestru al Rusiei. Sub guvernarea PSD, Chirovici a avut funcții înalte în stat. În perioada 2002-2003 a fost consilier pe probleme economice în cabinetul lui Adrian Năstase, iar din 2003 până la schimbarea PSD de la guvernare a deținut funcția de președinte al Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ÎMM). La rândul său, Adrian Năstase era mason și membru în Marea Lojă Națională a României în fruntea căreia se afla Chirovici.
Sistemul clasic securistic s-a impus la vârf, Cuplul Chirovici-Tanasie inaugurând o formă de conducere bazată pe eliminarea autonomiei Lojilor și impunând forme de control stricte – raportarea conținutului fiecărei convorbiri telefonice și a oricărui contact cu orice persoană mai importantă, avizarea primirii oricărui nou membru etc.

Intersecția intereselor politico-economice în sânul Masoneriei

Între fostele cadre de rang înalt din masoneria română se numărau și generalii Gheorghe Rotaru (fost șef al Direcției Generale de Informații a Armatei), Alexandru Grumaz (fost prim-adjunct al comandantului STS), Eugen Badalan (fostul șef al Statului-Major General), Gabriel Naghi și Iulian Crainiceanu (foști generali SPP), Dumitru Sorescu (fost la IGP), Gheorghe Carp (fost la Jandarmerie și IGP), Ovidiu Soare (ex-SRI), colonelul Dănuț Tanasie, Mare Secretar al MLNR, fost operativ în ex-DIE, diviziunea TS (telecomunicații speciale), acum slugă supusă a lui Dinu Patriciu și Ștefan Masu, Mare preot al Ritului de York, provenit, de asemenea, din ex-DIE, Lucian Bolcaș (senator PRM), Ioan Rus (fost SIE), Florin Mihalache (DIPI/STS), Traian Drăgușanu, Constantin Dinculescu, Sebastian Telbitz, Constantin Mindru Macostrai, Daniel Serghi, Mircea Tănase, Antonio Iervolino, Eugen Zubcov, Dan Enescu, Dan Grigore Adamescu (președinte ASTRA ASIGURĂRI), Gheorghe Cirhoc, Ovidiu Drimba (istoric și profesor universitar), Constantin Maximilian, Ioan Pecsi, Claudio Teseo, fostul ambasador al României la Moscova, astronautul Dumitru Prunariu, „cavaler templier“ și Maestru Venerabil al Respectabilei Loji „Roza Vânturilor“ din Orientul București etc.
S-au distribuit în cele mai importante poziții de conducere ale lojilor din România tot felul de personaje din structuri. Bogdan Buzăianu era pro-mare mason în Marea Loja a României, condusă de marele maestru Corneliu Vișoianu. Marea Loja Națională a României a fost o lojă masonică disidentă, constituită în 2003, cu mulți dintre „frații“ migrați de la alte organizații masonice, conduse de Eugen Ovidiu Chirovici și de Costel Iancu. Sediul Marii Loje a României se află în strada Edgar Quinet la numărul 7, la aceeași adresă cu fostul sediu al firmei Energy Holding, și unde figura și fantomatica Fundație Culturală Delta, al cărei președinte este tot Vișoianu. Marele maestru Corneliu Vișoianu era legat printr-un pact de concordanță cu Loja Alpină din Elveția, țara de adopție a lui Buzăianu. În Marea Loja a României mai era membru și Radu Boroianu, nașul de cununie al lui Călin Popescu-Tăriceanu, iar Buzăianu și Boroianu au fost parteneri de afaceri în compania elvețiană B&C Consulting. Boroianu s-a ocupat ca lui VA Tech, compania reprezentată de Bogdan Buzăianu, să i se atribuie contractul de retehnologizare al Porților de Fier 1. Avocatul Doru Boștină, un alt apropiat al lui Buzăianu, alături de care a înființat în 2000 Energy Holding, era și el membru al Marii Loje a României.
A mai existat și o altă grupare a „masonilor disidenți“, a doua MLNR (Marea Lojă Națională a României), reuniți în jurul venerabilului Mare Maestru Nicu Filip și condusă de un maior din Ministerul de Interne, Viorel Danacu, supranumită Masoneria kaki, în contrast cu adevărata masonerie, cea albastră. Adepții „Masoneriei kaki“ erau ofițeri din armată, poliție și servicii. MLNR era formată din 28 de Loji în țară și 7 Loji în Capitală.
„Cupola“ oficială a devenit însă în timp Marea Loja Națională din România (MLNR), condusă de Chirovici, întregită de un Suprem Consiliu al Ritului Scoțian Antic și Acceptat Regular, cu Costel Iancu Suveran Mare Comandor.
În momentul de față, s-a pornit bătălia pentru conducerea Masoneriei din România, principalii candidați fiind Vișoianu și Mircea Gheordunescu.

Istoricul dezvoltarii Masoneriei pe teritoriul romanesc

Reprezentanti ai ordinelor civile, religioase sau militare au aparut la noi inca din perioada Evului Mediu, cum ar fi, printre ele, cel al Templierilor, prezenti in zona Abrudului, cel al Dragonului, din care a facut parte tatal lui Vlad Tepes, sau al rozacrucienilor, consemnati in preajma lui Dimitrie Cantemir.
Masoneria romaneasca are printre predecesori personaje ca Horea, Tudor Vladimirescu, mai apoi revolutionarul Nicolae Balcescu, membru al Lojei „Fratia“ – ucis de masoni pentru nationalismul sau romanesc, ministrul Mihail Kogalniceanu, care era venerabilul (grad suprem) unei loji bucurestene, poetul Vasile Alecsandri, membrul unei loje din Iasi, I.C. Bratianu, fondatorul PNL, membru de vaza al Lojei „Steaua Dunarii“, criticul literar Titu Maiorescu, maestru in Loja „Steaua Romaniei“, diplomatul filo-rus Nicolae Titulescu, initiat in masonerie in timpul studiilor din Franta, politicianul Alexandru Vaida Voievod, cel care a citit in 1918 in Parlamentul de la Budapesta Declaratia dreptului de autodeterminare a natiunii romane, membru emerit al Suveranului Sanctuar al Romaniei si Mare Orator Adjunct, scriitorul si apoi garantul regimului comunist Mihail

Sadoveanu – ramas in istorie ca venerabilul mai multor loji iesene si unul din capii masoneriei romanesti

Inceputul francmasoneriei in Tarile Romane este plasat de istorici in anul 1733, legat de numele secretarului lui Constantin Brancoveanu, Anton Maria Del Chiaro. Prima Loja masonica a fost infiintata la Iasi sub numele de ÑMasoneria romana speculativa“, fiind atestata documentar in 1734 si avind ca Mare Maestru pe domnitorul Moldovei, Nicolae Mavrocordat, iar ca Ofiteri – pe boieri (nobili) paminteni. Dimitrie Cantemir a fost membru al Ordinului Rozicrucian din Scotia, iar spatarul Nicolae Milescu a fost, si el, francmason. Documentele atesta ca si voievodul Constantin Mavrocordat a creat o loja la Iasi, denumita Ñ Moldova“. In Transilvania, miscarea masonica s-a creat pe filiera austriaca, intre cei mai cunoscuti masoni aflandu-se baronul Samuel Bruckenthal.
Influenta Masoneriei franceze s-a facut simtita la noi prin rolul avut in revolutia din 1784 condusa de Horea (Vasile Ursu Nicola), membru al Lojii „Adevarata concordie“. Loja De la Vraie Concorde era condusa de Ignatius Born (originar din Alba-Iulia), care a ajuns consilier pe probleme de minerit in Imperiul Austro- Ungar, pozitie din care se ocupa de relatia cu exploatarile miniere din Apuseni. De la Vraie Concorde era una dintre putinele loji vieneze care aveau printre membri un numar nesemnificativ de unguri. Si Unirea Principatelor Moldova si Tara Romaneasca, la 24 ianuarie 1859, a fost organizata in mare parte cu ajutorul fratilor masoni si incheiata cu alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al ambelor principate.
Prima Mare Loja, cu caracter capitular, s-a fondat la Bucuresti, in 1880, avand ca prim Mare Maestru pe Constantin M. Moroiu. Daca la formarea statului roman, initial, masoneria, ca retea de interese, a adus laolalta figuri politice romanesti care au contribuit la unitatea nationala, in perioada interbelica rostul masoneriei a devenit cu totul altul. Sistemul retelei masonice a fost utilizat de o buna parte din activistii nucleului „revolutiei mondiale“ comuniste, lansata prin Manifestul Comunist tiparit in 1848 la Londra de Marx, la comanda B’nai B’rith, loja masonica exclusiv evreiasca.
In Romania, masoneria a fost de doua ori interzisa: prima oara in anul 1940, din ordinul maresalului Ion Antonescu, a doua oara de comunisti, in 1948. In noiembrie 1953, Tribunalul Militar Bucuresti a condamnat 17 masoni cu grade superioare la pedepse cuprinse intre 2 ani de inchisoare si munca silnica pe viata, in functie de gradul pe care il aveau in masonerie. Seful „lotului francmasonic“, Constantin Bellu, era trecut in evidentele Securitatii drept „Mare comandor al masoneriei RPR“, dar purta titlul oficial de Suveran Mare Comandor al Masoneriei Romane si detinuse functia de Mare Tezaurar al Supremului Consiliu, iar de la moartea lui Mihai Noradunghian, in 1951, a preluat conducerea masonilor. Masonii de frunte au finantat organizatia „Sumanele Negre“ si intentionau aducerea in tara a regelui Carol al II-lea, in locul regelui Mihai.
Constantin Bellu a incercat sa puna in practica planuri elaborate in perioada 1937-1945 ce preconizau constituirea unei Uniuni Sud-Est Mediteraneene, care sa uneasca statele balcanice si cele din sud-estul mediteraneean prin masonerie, urmand ca aceasta Uniune sa fie pusa sub egida SUA.
Planul a fost abandonat deoarece Ioan Pangal, seful masoneriei romane care detinea titlul de Suveran Mare Comandor al Supremului Consiliu, fugise din Romania, dupa ce i-a ordonat, in 1937, succesorului sau, Mihail Noradunghian, sa inchida masoneria de frica legionarilor, intrati in puternica coliziune cu Carol al II-lea datorita subordonarii acestuia retelei evreiesti prin celebra sa amanta de origine evreiasca, Elena Lupescu.
Pangal l-a slujit cu devotament pe Carol al II-lea si la sugestia acestuia a dat gradul 33 de mason colaboratorilor apropiati: Constantin Angelescu, Alexandru Vaida Voevod, Octavian Goga, Viorel Tilea si Pan Halipa. De la Panait Stanescu-Bellu si de la Leonida Vladimir, care statuse in puscarie cu Constantin Bellu, Marcel Shapira, a primit insemnele masonice si a devenit Suveran Mare Comandor de Onoare intrand in perioada celui de al Doilea Razboi Mondial in Marea Loja Nationala a Frantei, loja care a inglobat 70-80 de masoni romani in exil. Schapira a creat Supremul Consiliu Romanesc, in exil.

Masoneria la nivel mondial – scurt excurs istoric

La baza, masoneria – termenul pleca de la zidarie – are ca origine sistemul breslelor mestesugaresti medievale care, in vestul Europei, sunt semnalate de prin secolul 6. Ele au fost preanuntate, insa, de confreriile de constructori din vechiul Egipt, din lumea asiatica, greaca, romana – in care secretul de productie si constructie se pastra cu strasnicie – si care s-au transformat in loji operative, care, la randul lor, au devenit baza Masoneriei.
De la masoneria operativa, a breslelor de constructori, arhitecti, zidari, sculptori, desenatori, dar si ganditori de varf ai epocii – cum era de exemplu Leonardo da Vinci – s-a trecut treptat la masoneria speculativa, formata din membri care aderau, desi nu faceau parte din bresle. Nu se poate stabili cu exactitate momentul trecerii de la masoneria operativa la cea speculativa. Trecerea a fost treptata si s-a intins pe o perioada de aproape un secol, sec. XVI, cand in lojile operative au fost acceptati protectorii; cei ce nu doreau sa devina zidari i-au urmat pe protectori, iar cei acceptati de bunavoie de catre masonii operativi au devenit „Masoni Acceptati“. Se dorea aderarea a cat mai multor membri datorita multiplelor avantaje sociale si economice, specifice unei confrerii. Pe parcursul acestei perioade, breasla s-a imbogatit rapid cu un mare numar de adepti. Caracterul de retea, de club, de organizatie a „cuiburilor“ si manunchiurilor de prieteni, a devenit un instrument utilizat predilect de catre grupuri si familii care s-au infiltrat la varf, – in mare parte evrei, care au dominat cu usurinta reteaua datorita vechimii – peste doua milenii – in activitatea conspirativa si secreta.
Amploarea pe care a luat-o masoneria speculativa moderna se datoreaza in principal formarii Marii Loji a Angliei. Se consemneaza ca data de nastere a masoneriei moderne ziua de 24 iunie 1717, sarbatoarea Sfantului Ioan Botezatorul, zi in care membrii a patru loje din Londra s-au reunit, marcandu-se debutul Francmasoneriei moderne.
Marea Loja din Londra si-a asumat sarcina de a unifica si a moderniza regulamentele masonice. In anul 1723, sunt publicate la Londra Constitutiile francmasonilor, o poveste compusa din doua parti – o prima parte ce prezinta o istorie destul de fantezista a ordinului si o a doua parte, in care sunt definite sarcinile unui francmason si regulile pe care acesta trebuie sa le respecte. Se stabilesc ierarhii interne ale ordinului masonic, respectiv cele trei grade: ucenic, calfa si maestru. Ritul Scotian Antic si Acceptat acorda grade aditionale de la 4 la 32 si gradul onorific 33.
In anii care au urmat infiintarii Marii Loje din Londra, in toata Europa si in coloniile britanice au aparut loje de obedienta englezeasca. In 1726, este infiintata prima Loja a Frantei si, in 1730, prima loja italiana, la Florenta. In anul 1737, este constituita loja „Absalon“ din Hamburg, in care, doi ani mai tarziu, va fi initiat viitorul rege prusac Frederic al II-lea. Anul 1738 marcheaza aparitia primei obediente franceze, Marea Loja a Frantei, nerecunoscuta de Marea Loja a Angliei. In 1773, se constituie o alta obedienta franceza, rivala primei, Marele Orient al Frantei, de origine stangista, care se extinde foarte repede.
In America, masoneria este prezenta inca din 1730. In Canada, prima loja a fost infiintata in anul 1738. O prima loja este fondata la Philadelphia, in 1731. Urmeaza apoi Boston, Savannah si Charleston. Primul presedinte al Statelor Unite, George Washington, a devenit mason in anul 1752. Treisprezece presedinti ai Statelor Unite au fost masoni. Exista diferente intre denumirile Marilor Loji din S.U.A. Unele poarta numele A.F.A.M. (Masonerie Acceptata Libera si Antica), iar altele F.A.M. (Masonerie Acceptata si Libera). Cauza acestor diferente a fost conflictul dintre doua factiuni diferite la momentul infiintarii Marilor Loji. O factiune a adoptat titulatura de Antica, cealalta grupare considerandu-se Moderna. Diferentele de titulatura care exista in S.U.A. nu au legaturi logice cu nici unul dintre acesti termeni sau cu originile Marilor Loji americane.
In istoria masoneriei se disting doua linii de baza: cea franceza – Marele Orient al Frantei cu sediul la Paris, si cea britanica – Ritul de York cu sediul la Londra. Prima dintre ele a dat nastere masoneriilor de pe continent, generand astfel doua importante linii secundare, care la randul lor s-au individualizat si au generat alte loji nationale in tarile Europei: masoneria italiana si cea germana.
A doua linie principala, cea nascuta in insulele britanice – numita si masoneria albastra, a generat lojile de peste ocean sau din afara continentului: SUA, Canada si Japonia (pentru a controla Extremul Orient). Masoneria rusa are un statut aparte, la constituirea ei contribuind ambele rituri, si cel francez, si cel englez.
Toate aceste organizatii sunt implicate in vastul proces al globalizarii si mondializarii, al topirii granitelor nationale si al transformarii progresive a umanitatii in masa de manevra supusa unui Centru, o patura superpusa, o elita cu valente si pretentii aristocratice ce inlocuieste vechile monarhii. Influente organizatii mondiale fac parte din elita masonica: Comisia Trilaterala, Grupul Bilderberg sau Consiliul Relatiilor Externe. Grupul „G8“ al celor mai puternic industrializate state din lume are la vedere simbolistica masonica, litera G din numele „G8“ reprezentand sigla emblemelor masonice. Astfel, G8 semnifica grupul „Celor 8 masonerii“, cele mai puternice din lume.

Vă prezentăm în continuare listele ce cuprind numele celor 330 de venerabili.

Lista celor 330 venerabili - partea 1

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.