Acasă Actualitate Medic ATI: oricine poate face o formă severă și nu există tratament...

Medic ATI: oricine poate face o formă severă și nu există tratament doar mască, aerisire, distanțare și igienă

DISTRIBUIȚI
Medicul primar ATI, Laura Zarafin, care luptă de șase luni cu COVID-19 la Colentina, transformat în spital dedicat acestor bolnavi, a explicat pe înțelesul tuturor ce experiență a acumulat în această perioadă despre coronavirusul SARS-COV 2:
„Despre Covid 19 , din nou , pe înțelesul tuturor , cât am putut eu să cuprind cu mintea .
1) nu știm care este predispus să facă o formă severă . În general oamenii cu comorbidităti : obezitate , HTA , diabet zaharat , boli cardiace , boli pulmonare cronice , cancere , accidente vasculare
Nu există nici o garanție că dacă ești tânăr , normoponderal și sănătos tun nu poți face o formă severă .
Aici intervine și „” doza „” de virus ( de aceea este bine să ventilăm foarte bine spațiile închise , să păstrăm distanța și să purtăm masca ) ; dar și tipul de imunitate . Imunitatea este determinată genetic în mare măsură , dar poate exista și imunitate încrucișată – cea care apare la cei ce au trecut prin alte îmbolnăviri cu alte virusuri din aceeași clasă sau / și la cei ce sunt vaccinați . Imunitatea este imediată ( cea care apare la orice agent patogen ce ne agresează organismul ) , dar și imunitatea specifică . Imunitatea specifică poate fi umorală ( apar anticorpi ) sau mediată celular .
Se pare că foarte mulți dintre cei asimptomatici au un tip de imunitate creat in timp prin întâlnitea cu alte virusuri din aceeași clasă .
2) Prevenția are rol crucial , neexistând tratament 100 % eficient .
Prevenția înseamnă ventilarea corectă a tuturor spațiilor închise ( fără aparate de aer conditionat care doar recirculă aerul în încâpere , ci cu aparate care aduc aer din afară sau care au filtre HEPA ) , purtarea măștii corect , distanțarea fizică și igiena mâinilor ( spălat pe mâini de câte ori duceți mâinile la față )
Nu cred că strică o alimentație bogată în legume și fructe , mișcarea zilnică , administrarea de Vitamină C , Vit D3 , Zinc și Quercetin .
Pentru cei cu factori de risc controlarea bolilor cronice , antiagregantul plachetar ( aspirina ) și / sau anticoagulantul ( cei cu tulburări de ritm , cu accidente vasculare în antecedente , varice etc )
3) Tratamentul specific , cu garanții de vindecare NU EXISTĂ .
Antiviralul ( remdesivir ul , dacă îl ai este bine să îl administrezi înnprimele 24 -, 48 de ore de la debutul simptomatologiei – nu există garanții că remdesivirul te scapă de o evoluție nefavorabilă ; chiar firma producătoare și studiile de până acum subliniază că „” scurtează durata bolii clinice „” )
Anticoagulantul – se preferă heparinele cu greutate moleculară mică . Unii ( italienii ) dar și la noi ( în multe spitale ) se administrează din prima zi , de simptome ssu când PCR -ul este pozitiv . Având în vedere rezultatele autopsiilor se merge pe ideea anticoagulării precoce , pe ideea că poți împiedica trombembolia pulmonară sau microtrombozele .
Antiagregantul plachetar – aspirin cardio – ls cei cu factori de risc cardiovasculaŕi dublz antiagregare ( aspenter + plavix )
Antiinflamator si imunomodulator – dexametazona
În cazul furtunii citokinice – snti interkeukina 6 ( tocilizumab )
. OXIGENOTERAPIE OXIGENOTERAPIE OXIGENOTERAPIE
Cu fluxuri mari , cu mască CPAP , cu cort Helmet OXIGENOTERAPIE SĂ FIE .
Pacienții intubați au prognostic rezervat , saturația nu creste ( cu parametri maximali , nici macsr în „” prone position „” )
Antibioticele – când apar bacterii în culturi , când febra nu cedează – în funcție de antibiogramă și concentrația minimă inhibitorie .
4) Recuperarea – nu știm încă mare lucru .
Unii pacienți cu forme severe au leziuni pulmonare care persistâ , oboseală multe luni , dispnee la eforturi .etc .
Merită încercat recuperarea clasică plus terapie hiperbară .
După boală PCR -ul pozitiv nu semnifică mai nimic ( poate arâta doar prezența materialului genetic virsl în exudat , dar virusul să nu crească pe medii de cultură – cu alte cuvinte este virus mort )
Multi pacienți ce au trecut prin boală pot să nu aibă anticorpi ( nu au Ig G ) , cel mai probabil au imunitate mediată celular .
Eu cam asta am înțeles din ce am citit și văzut , pe scurt .
Nu suntem protejați 100%, nu suntem contagioși forever .”, crede Laura Zarafin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.