Acasă Actualitate Medicii de familie sunt puși să plătească creditele luate de Guvern, iar...

Medicii de familie sunt puși să plătească creditele luate de Guvern, iar ministrul Pintea este de acord fără ezitări!

DISTRIBUIȚI

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a vorbit recent în spațiul public despre viitoarea susținere a medicinei primare, prin acordarea unor granturi de până la 200.000 de dolari către cabinetele medicilor de familie. Banii ar urma să fie împrumutați de Guvernul României de la Banca Mondială și destinați medicilor de familie, care vor rambursa granturile. Numai că banii vor putea fi folosiți pentru dotarea cabinetelor și pentru plata asistentelor medicale. Cu alte cuvinte, medicul de familie, și așa constrâns de veniturile insuficiente primite de la Casa de Asigurări de Sănătate, face un credit ca să-și achiziționeze aparatură medicală, dar este nevoit ca, tot din acești bani, să plătească și asistenta din cabinet.
Este cunoscut faptul că salariile din România sunt și așa împovărate de taxe și impozite uriașe, iar dacă ar fi să urmărim raționamentul doamnei ministru Pintea reiese că, la acestea, ar urma să se adauge, în cazul asistentelor medicale, și dobânda la credit. Pentru că, oricât ar fi de avantajos creditul, el tot va fi purtător de dobândă, care va fi returnată! Este evident că asistentele trebuie retribuite corespunzător, dar nu creditul trebuie să fie soluția, ci identificarea unei alte surse bugetare. În plus, se ridică și alte întrebări: ce fac medicii care nu apelează la astfel de credite, ei cum își vor plăti personalul din cabinet? Vor mai fi aceste credite avantajoase, în condițiile în care ținta lor ar trebui să fie doar dotarea cabinetelor cu mobilier și aparatură și nu plata salariilor?
Actualii guvernanți continuă să trateze cu iresponsabilitate situația medicinei primare, în condițiile în care aceasta este considerată, în orice țară civilizată, baza sistemului medical. În România, există un serios deficit de medici de familie, în 500 de comunități, în special rurale, nu există asigurată nicio formă de asistență sanitară. În condițiile în care majoritatea specialiștilor au vârste cuprinse între 50 și 55 de ani, este de presupus că, în următorii zece ani, când aceștia se vor pensiona, criza medicinei de familie va lua amploare. Cu atât mai mult cu cât domeniul rămâne unul neatractiv pentru tineri, care constată discrepanța de venituri dintre un medic de familie, care lucrează ca un prestator de servicii, și un medic angajat în spital sau policlinică. În plus, statul nu acordă nicio susținere pentru amenajarea unui cabinet, iar presupusa soluție înaintată de ministrul Sorina Pintea este greu de crezut că va rezolva problemele sistemului.

Antoneta Ioniță
Deputat PNL
Membru în Comisia pentru Sănătate și Familie a Camerei Deputaților

2 COMENTARII

  1. D.na Ioniță e medic de familie ??? Oare dansa va lua acel împrumut sa isi plateasca asistenta ??? Vi s.au mărit veniturile si sa NU SPUNETI CA NU SUNT BANI LA CABINETE !!! Ati lasat asistentele amf la pomana medicilor!!!! Sa va fie rusine

  2. Doamna deputat Ionita, inteleg ca nu e bine cu creditul. Bun, asta puteam sa remarcam si noi, fiind o chestie pur jurnalistica. Dar dumneavoastra, ca parlamentar si membru al comisiei de sanatate, ce solutie practica, legislativa, aveti? De ce nu le cereti celor de la PSD sa-si respecte promisiunea electorala privind scutirea de impozit pe venit a tuturor medicilor, indiferent unde isi desfasoara activitatea (stat sau privat)? Iar daca si masura aceea este eronata, atunci de ce nu veniti dumneavoastra cu alta care sa rezolve situatia? Ca pentru asa ceva ati fost aleasa deputat, nu ca sa ne spuneti ce stim deja. Asa cum a fost introduse reglementari salariale general valabile (salariul minim pe economie diferentiat in functie de nivelul studiilor), tot asa puteti reglementa si in domeniul acesta. Iar daca nu si nu, atunci inseamna ca sistemul e gresit si discriminatoriu, iar medicina de familie trebuie sa-si aiba locul in grila de salarizare bugetara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.