Home Actualitate Medicii uciși erau afgani. ONU suspectează o crimă de război, Pentagonul anunță...

Medicii uciși erau afgani. ONU suspectează o crimă de război, Pentagonul anunță anchetă

DISTRIBUIŢI

Șeful Pentagonului, Ashton Carter, a anunțat sâmbătă că a declanșat o „anchetă exhaustivă” pentru a lămuri circumstanțele bombardării spitalului organizației umanitare Médecins Sans Frontières din Kunduz, oraș în nordul Afganistanului, dar a evitat să confirme că atacul a fost realizat de forțe aeriene americane.

„O anchetă exhaustivă cu privire la acest incident tragic este în curs, în coordonare cu guvernul afgan”, a spus Carter.
Acesta a subliniat că „forțele americane care sprijineau forțele de securitate afgane operau în apropiere, la fel ca și talibanii”. Atacul s-a soldat cu 16 morți, dintre care nouă angajați ai MSF.

Guvernul afgan a dat vina sâmbătă pe talibani pentru bombardament, acuzându-i că au decis să se ascundă în spital în timpul ciocnirilor cu trupele afgane, care beneficiau de sprijin din partea forțelor aeriene americane.

„A fost îngrozitor să vedem că au murit medici ai MSF, însă din păcate teroriștii au decis să se ascundă în spital”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne afgan, Seddiq Seddiqi, într-o conferință de presă care a avut loc la Kabul. Acesta a mai declarat că „între 10 și 15 teroriști se ascundeau în spital” sâmbătă dimineața când s-a decis să fie bombardată clinica respectivă, bombardamentul provocând „moartea tuturor teroriștilor” și a cel puțin „trei medici afgani”.

Medicii care lucrau la spitalul bombardat „plâng cu lacrimi de sânge”, după cum spune medicul Shafiq Musadeq, rememorând noaptea de vineri spre sâmbătă, când colegi și pacienți au pierit în timpul bombardamentului. „Erau în interiorul spitalului, lucram cu alți medici pentru a-i trata pe răniți, în număr tot mai mare”, din cauza luptelor care au avut loc în această săptămână în oraș între talibani și forțele afgane, povestește Musadeq. Dintr-o dată, la două dimineața, „s-a prăvălit cerul peste noi”, spune el.

Oroarea e cu atât mai mare cu cât reprezentanți ai MSF insistă că, preventiv, au furnizat unor oficiali militari de la Kabul și Washington coordonatele GPS ale spitalului, iar când au început bombardamentele, i-au sunat imediat și au anunțat armata americană că spitalul este bombardat. Și totuși, spun medicii, bombardamentul a continuat încă mai bine de jumătate de oră după apelurile disperate ale medicilor aflați în spital.

În acest context, înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Zeid Ra’ad al-Hussein, a declarat sâmbătă că bombardarea spitalului din Kunduz este „de neiertat” și ar putea fi o „crimă de război”, transmit AFP și Reuters. Zeid a cerut o anchetă aprofundată și transparentă, insistând că, „dacă justiția decide că a fost vorba de un act intenționat, atunci raidul aerian asupra unui spital ar putea reprezenta o crimă de război”. „Acest eveniment este profund tragic, de neiertat și, posibil, criminal”, a spus el, potrivit unui comunicat de presă.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.