Acasă Actualitate Mesajul premierului Ludovic Orban cu ocazia Zilei Armatei Române

Mesajul premierului Ludovic Orban cu ocazia Zilei Armatei Române

DISTRIBUIȚI

„Ziua de 25 Octombrie o dedicăm, ca în fiecare an, tuturor celor care au îmbrăcat haina militară luptând în trecut pentru apărarea ţării şi celor care, astăzi, sunt prezenţi permanent la datorie pentru a asigura capacitatea defensivă a României la un nivel adaptat cerinţelor actuale de securitate sau ne reprezintă cu cinste în teatrele de operaţiuni din afara ţării.

Se împlinesc astăzi 76 de ani de când armata română a eliberat şi ultima localitate românească de sub ocupaţie străină, oraşul Carei, moment care a marcat eliberarea integrală a teritoriului naţional. Cu gândul la jertfa zecilor de mii de militari morţi, răniţi sau daţi dispăruţi în ampla ofensivă desfăşurată atunci, le suntem datori şi recunoscători, lor şi tuturor eroilor căzuţi la datorie de-a lungul istoriei, pentru sacrificiul prin care au contribuit ca generaţiile de astăzi să se bucure de o Românie stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil.

Apreciem în egală măsură activitatea şi profesionismul militarilor care astăzi întăresc capacitatea defensivă a ţării, la standarde euro-atlantice, şi activează în teatrele de operaţiuni internaţionale sau misiuni desfăşurate sub egida NATO, OSCE, ONU sau a Uniunii Europene. Sunt adevăraţi profesionişti, oameni devotaţi ţării şi hainei militare, care prin modul în care înţeleg să-şi facă datoria întăresc credibilitatea României în plan extern.

Astăzi, ţara noastră este privită ca un veritabil pilon de stabilitate şi securitate în regiune şi joacă un rol important în apărarea colectivă aliată, nu doar prin poziţia geografică strategică, ci şi prin îndeplinirea obiectivelor pe care şi le-a asumat pentru consolidarea arhitecturii de comandă şi control a NATO din zona Mării Negre. Faptul că România a devenit de curând primul aliat de pe flancul estic al NATO care s-a dotat cu sistemul modern de rachete sol-aer Patriot, foaia de parcurs pe zece ani semnată cu partenerii americani privind obiectivele comune din domeniul apărării, modernizarea sectorului apărării şi securitatea în regiunea Mării Negre, exerciţiile la care au participat militarii români sau pe care le-a găzduit ţara noastă pentru îmbunătăţirea interoperabilităţii şi capacităţii de apărare pe flancul estic al Alianţei Nord-Atlantice sunt exemple concrete în acest sens.

Pentru toate acestea, le mulţumesc militarilor români, întregului personal al Armatei României, în numele meu şi al întregii echipe guvernamentale. Îi asigur pe toţi militarii activi că vom continua să-i sprijinim cu tot ceea ce ţine de atribuţiile guvernamentale pentru asigurarea logisticii şi instruirii lor la standardele asumate faţă de partenerii noştri strategici. De asemenea, ne preocupă situaţia celor răniţi în diferite teatre de operaţii – chiar în această săptămână militari români în misiune au fost răniţi în Afganistan. Le doresc însănătoşire grabnică şi le oferim tot sprijinul medical de care au nevoie. Merită întregul nostru respect şi toată atenţia necesară în aceste momente dificile pentru ei.

Suntem alături şi de familiile militarilor care şi-au pierdut viaţa de-a lungul anilor în diverse misiuni de menţinere a păcii în lume, de puţinii veterani de război cu care mai avem onoarea să fim contemporani, de militarii-veterani din teatrele de operaţii şi de toţi cei pentru care cariera militară nu reprezintă doar o aspiraţie personală, ci un mod de a pune umărul la apărarea şi la prestigiul României.

Îmi doresc ca valorile apărate de ei cu atât curaj, determinare, suferinţă şi de multe ori prin jertfă, din păcate, să le transmitem şi generaţiilor noi de copii şi tineri! La mulţi ani, Armatei Române şi tuturor militarilor!”

Ludovic Orban,
Prim-ministru al României

1 COMENTARIU

  1. Bai Orbane si voi politicienilor numai pomeniti de al doilea razboi mondial ca un razboi din care armata romana a iesit victorioasa pentru ca inainte de razboi Romania era mai mare decat dupa,deci corect este:”fata de cum era inainte Romania a iesit din cel de-al doilea razboi mondial infranta si ciuntita.
    Tarile care au castigat razboiul au hotorat ca si in Romania sa fie eliminata democratia si instaurat comunismul,iar Rusi au carat tone de petrol si alte bunuri din Romania ca prada de razboi si despre tezaurul Romaniei pe care Rusi il aveau in custodie URSS a spus ca valoarea lui este prea mica pentru ca sa acopere pagubele pe care armata Romana le-a produs Rusiei,totusi pentru ca sa arate ca”sunt domni”rusi le-au dat romanilor o mica parte din tezaur.
    Asa este normal sa fie tratata o tara a carei armata a fost o armata victorioasa domnule Orban?.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.