Acasă Actualitate MF susține financiar construcția Spitalului Regional de Urgență

MF susține financiar construcția Spitalului Regional de Urgență

DISTRIBUIȚI

Ministerul Finanțelor promovează proiectul de act normativ pentru aprobarea Contractului de finanțare în valoare de 305 milioane de euro, semnat la București, în 11 noiembrie 2021, și la Luxemburg, în 15 noiembrie 2021, între România și Banca Europeană de Investiții.

Împrumutul reprezintă aproximativ 67% din costul net al Spitalul Regional de Urgență Cluj, diferența de aproximativ 150,4 mil. EUR (33%) fiind asigurată de partea română, din fonduri nerambursabile și de la bugetul de stat.

Data finală de disponibilizare a împrumutului, care este acordat în condiții foarte avantajoase, este de până la 72 de luni de la semnarea contractului de finanțare. Acesta poate fi tras în maxim 30 tranșe, valoarea minimă a unei tranșe fiind de 10 mil. de euro.

Implementarea proiectului va fi asigurată de Ministerul Sănătății, în calitate de Promotor și agenție de implementare.

Investiția de aproximativ 454,4 millioane euro constă în construcția unui nou spital regional la Cluj, cu 849 de paturi. Noul spital va înlocui și va prelua rolurile Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca (cu excepția a douã dintre cele trei departamente de Ginecologie/Obstetricã existente, care vor fi păstrate în locația curentă).

Obiectivul principal al proiectului este de a îmbunătăți calitatea și eficiența serviciilor medicale pentru pacienții care necesită intervenții acute, de nivel secundar și terțiar, ce implică tehnologie și experiență de nivel înalt. În contextul actual al crizei COVID-19, se preconizează că proiectul va contribui la sporirea capacității de pregătire și reacție împotriva unor viitoare pandemii.

Spitalul Regional de Urgență Cluj va fi un complex de clădiri cu 7 etaje, va avea 744 de paturi în secția de îngrijire acută cu spitalizare și 105 de paturi pentru terapie intensivă. Proiectul se va finaliza în 2026.

Acest împrumut este al doilea din seria de trei împrumuturi convenite de Ministerul Finanțelor cu Banca Europeană de Investiții pentru finanțarea celor spitale regionale de urgență din Iași, Cluj și Craiova. Ministerul Finanțelor a finalizat în decembrie 2021 pașii legali pentru intrarea în vigoare a împrumutului pentru Spitalul Regional de Urgență Iași și, în paralel cu procesul de aprobare a împrumutului pentru Spitalul Regional de Urgență Cluj, efectuează demersurile necesare pentru încheierea Contractului de Finanțare pentru Spitalul Regional de Urgență Craiova.

Proiectul de act normativ a fost publicat la rubrica Transparență decizională.

2 COMENTARII

  1. covidul real este o boala grava de care se poate muri, daca curg 2 muci nu inseamna covid usor, o tuse ocazionala si 2 muci nu e covid mediu/ testul pozitiv nu arata neaparat covid, testul negativ e cc! se poate ca africa sa ne fi tras o basina tip omicron!

  2. cine-i clujul ăsta? de 30 de ani se pompează bani in el fără să producă nimic,eu nu sunt de acord ca din taxele și impozitele plătite de mine să se subvenționeze metroul in cluj și bucuresti, căldura , termoizolațiile și ridicarea gunoiului in bucurești.nu era vorba de 8 spitale regionale? ori facem opt ori niciunul ,de unde șmecheria asta.clujul orașul hoților numai panacoti caritas ,dacia felix.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.