Acasă Actualitate Mielul se servește de Paște doar asomat

Mielul se servește de Paște doar asomat

DISTRIBUIȚI

Crescătorii care vor sacrifica miei de Paște în ograda proprie vor trebui să îi asomeze. Cel puțin așa spune legea privind bunăstarea animalelor. În practică, șansele ca reprezentanții autorităților să poată verifica toate curțile sunt aproape inexistente. Mieii care vor fi tăiați în punctele de sacrificare amenajate în târguri și piețe vor fi anesteziați, pentru că acestea vor fi dotate cu asomatoare. Ciobanii vor putea vinde miei chiar dacă aceștia nu sunt marcați cu două crotalii. Prețul pe care cumpărătorii îl vor plăti va fi mai mare decât cel de anul trecut. Sumele vehiculate variază între 15 și 20 de lei pe kilogram.
Comisia Europeană nu a acceptat propunerea de derogare privind sacrificarea fără asomare a mieilor pentru consum propriu. Ciobanii vor putea vinde mieii chiar dacă nu sunt dublu marcați. Lipsa celui de-al doilea cercel se pare că va suplinită de prețul piperat al cărnii.

"Nu se acceptă nicio excepție vis-a-vis de asomare. În trei ani trebuie implementat programul de sacrificare de Crăciun, de Paște și în timpul anului. Nu ne-au dat o derogare, dar se subînțelege, pentru că au acceptat programul pe trei ani", ne-a declarat președintele Colegiului Medicilor Veterinari, Liviu Harbuz. Ciobanii care își vor vinde mieii în târguri vor putea folosi asomatoarele puse la dispoziție de primării sau de medicii veterinari. "Dacă autoritățile nu vor putea să le asigure asomatoare, ciobanii vor sacrifica așa cum vor putea", a adăugat Liviu Harbuz. De Crăciun, în țară funcționau aproximativ 350 de asomatoare.
Comisia Europeană dorea ca animalele să fie marcate cu un dispozitiv electronic de urmărire. Sub presiunea statelor membre, s-a decis să se folosească tot un dispozitiv metalic, așa că, potrivit legii, mieii ar trebui să poarte în ureche două crotalii. Cum procesul de achiție a dispozitivelor încă nu s-a încheiat, ciobanii vor putea comercializa mieii și fără al doilea cercel. "Mielul care pleacă de la cioban spre abator, spre punctul de sacrificare, poate să plece liniștit cu un singur crotaliu", ne-au declarat reprezentanții Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentară (ANSVSA).
Carnea de miel va fi mai scumpă anul acesta. Crescătorii anunță prețuri între 15 lei și 20 de lei pe kilogram. Principala cauză a prețului mare este scumpirea de aproape trei ori a furajelor. "Anul trecut prețul era de 13-14 lei pe kilogram, iar în acest an va crește. Vara trecută a fost secetă și furajele pentru animale au fost achiziționate la un preț mai ridicat, astfel că e normal ca și prețul de cumpărare a cărnii să fie mai mare", a declarat președintele Patronatului Crescătorilor și Exportatorilor de Ovine din România, Mihai Dumitriu, citat de Mediafax.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.