Acasă Actualitate Ministrul Educației nu mai vrea să subvenționeze formarea de traducători de arabă,...

Ministrul Educației nu mai vrea să subvenționeze formarea de traducători de arabă, slovacă, rusă pentru că secțiile nu sunt profitabile

DISTRIBUIȚI

Ministrul Educației, Valentin Popa, a decis că Universitatea București nu merită calificativul ‘Grad de încredere ridicat’ așa cum i-a acordat ARACIS în fiecare an. Chiar dacă părerea lui ar putea fi interesantă pe la CAP-ul unde pare că a învățat să se exprime: celălanți, voi înșiși, ceolofan, pamblică, ghiuvetă, furton, iată că  „pamblicarul” ăsta a putut să taie fondurile instituției printr-o semnătură de ministru justificând că „sustenabilitatea financiară impune un minim de 40 de studenți/an de studiu” iar Universitatea București are și programe cu mai puțini de 10. În impotența sa de a înțelege, ministrul a susținut că aceste programe sunt menținute pentru ca profesorii respectivi să aibă normele didactice completate. În realitate Universitatea București este singura care oferă anumite programe „de nișă” dar de care țara are neapărată nevoie.

Președintele Senatului Universității București, Marian Preda a explicat situația:

„Azi am cerut date statistice de la Secretariatul General al Universității din București pentru a mă lămuri ce a vrut să spună ministerul domnului Popa care, înt-un comunicat scris cu aceeași ură și răzbunare față de UB și argumentat cu informații fantasmagorice, reproșa Universității ”proasta guvernanță” dovedită de ei prin numărul mare de programe de licență și de master care ”nu sunt rentabile economic”, motiv pentru care ARACIS nu trebuia să acorde UB grad ridicat de încredere. Vom furniza saptamana viitoare date detaliate dar, pentru moment, câteva cifre generale și câteva precizări care contrazic flagrant aberațiile incompetente ale ministerului:
– Numărul mediu de studenți la buget și taxa pe program de studii de licență este 70, mult peste limita de 40 pretinsă de minister. Dacă luăm ”studenții echivalenți”, finanțarea fiind acordată pe student echivalent, nu pe student fizic, numărul este încă și mai mare, multe programe fiind predate în limbi străine. Le cer celor din minister să imi arate cate universitati din lista lor de favorizați care au primit locuri suplimentare au medie mai mare de 70 de studenți fizici/program de licenta. Nu prea cred că găsesc vreuna.
Programele acelea cu mai puțin de 40 de studenți, cam 1/3 dintre programele noastre, sunt:
– cele de la limbi straine (maghiară, romani, slovacă, araba, rusă, etc) pe care doar UB și în unele cazuri UBB le organizează și fără de care în România nu ar mai exista traducători și experți în aceste limbi. Să le spună onor ministerul celor de la Ministerul de externe, de la DIICOT, SIE și SRI că nu vor mai avea traducători, să le spună reprezentanților minorităților din Parlament că limbile lor nu vor mai fi predate și noi desființăm aceste programe.
– sunt câteva programe de teologie (romano-catolică, baptistă sau ortodoxă), cele mai multe fiind singurele din România de acest fel. Să le spună Ministerul și ARACIS-ul cultelor că nu vor mai avea programe la licență pe viitor.
– alte cateva programe sunt cele predate în engleză și franceză la facultăți socio-umane; la aceste programe li se adaugă studenților români înscriși și studenții străini, inclusiv cei veniți prin Programul ERASMUS care nu pot fi pe lista inițială dar pentru care primim bani separați și astfel se adună mult mai mulți studenți echivalenți decât 40/program. Să elimine domnul Popa și internaționalizarea, pentru că la Suceava nu e necesară.
– alte câteva programe sunt de chimie, biochimie sau fizică, domenii de vârf în care se lucrează cu formațiuni mai mici, de 15-20 de studenți pentru că au laboratoare, experimente etc. Oricum, acestea sunt pe listele de domenii prioritare și multe sunt unice sau se mai regasesc doar în universitațile mari din Consorțiu. Să le desființeze și pe astea ca să plece și puținii olimpici din științele exacte care au mai rămas prin Țară, să desființăm cecetarea,fundamentală, Laserul de la Măgurele, institutele de cercetări și tot ce ne mai scoate și pe noi în lume în cercetarea și tehnologia de vârf.
Domnule Popa, Universitatea din București și celelalte universități din Consorțiu, pe banii lor, prin redistribuire internă, pe bugetele lor până acum eficiente economic în ciuda subfinanțării de la voi, țin cercetarea din România pe linia de plutire prin aceste programe și fac ce ar trebui să faceți voi, politrucii din Minister.
Știu, e greu să înțelegi, dar te vom ajuta noi!
Si dacă nu înțelegi, poate că a cam venit vremea să redeschidem balconul Universității pe care îl ținem închis de 28 de ani, de la fenomenul Piața Universității și de la mineriade și să-ți transmitem de acolo toate aceste mesaje plus solicitarea de a demisiona.”, conchide Marian Preda.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.