In timp ce Regia Autonoma de Transport in Comun-Iasi (RATC) are pierderi anuale de 25 miliarde de lei, directorul Petru Girlea cumpara sute de tone de motorina la preturi mult mai mari decit cele practicate pe piata. Numai in ianuarie 2002, cumparind 250 tone de motorina cu 2.000 lei/l mai scump decit la pompa, seful RATC a pagubit regia cu 500 milioane lei. Argumentul sau: aN-avem bani lichizi-. Totusi, astrategul- Girlea, de neinlocuit pentru viceprimarul Munteanu, a cumparat in 2001 cauciuc crud si mochete in valoare de 400 milioane lei platind cash unei firme dintr-un sat din Neamt.
Girlea n-a inteles principiile economiei de piata
Dupa cinci ani de sefie la regia de transport in comun, directorul Petru Girlea pare sa nu fi invatat nici cel mai elementar principiu al economiei de piata: pretul cel mai bun atunci cind cumperi e pretul cel mai mic, calitatea produsului fiind aceeasi in ambele cazuri. Contrar acestui principiu, RATC achizitioneaza motorina la preturi mai mari decit cele existente la pompele din oras, sau la alti furnizori de combustibil, chiar daca regia nu cumpara un plin de Dacie odata, ci sute de tone. Numai in prima luna a acestui an, gaura adusa regiei, aplicind aceasta practica paguboasa, depaseste 500 de milioane de lei.
-Nu am lichiditati-
Explicatia lui Girlea pentru acest tirg anapoda e una si aceeasi de citiva ani: aNu am lichiditati. Iau combustibil pe datorie, pe care-l achit in doua-trei luni-.
Argumentul adus de seful RATC este contrazis tocmai de datele statistice aflate in contabilitatea regiei. Un exemplu elocvent in acest sens este relatia contractuala pe care a dezvoltat-o RATC in 2001 cu o firma dintr-un sat din judetul Neamt, care comercializeaza produse din cauciuc. In schimbul mochetelor de cauciuc care capitoneaza podeaua tramvaielor, regia a platit anul trecut peste 400 de milioane lei, majori-tatea acestora facindu-se cu banii jos, respectind cu strictete fiecare termen impus de furnizor.
La RATC, pretul motorinei fluctueaza mai ceva decit cursul leu-dolar
In primele luni ale anului2001, pretul combustibilului achizitionat de RATC a avut fluctuatii incredibile, urcind si coborind cu citeva sute de lei in conditiile in care, la nivel national, pretul carburantului nu s-a modificat in aceeasi perioada.
Concret, in ianuarie 2001, motorina a fost achizitionata la un pret mediu lunar de 12.000 lei pentru un litru. In martie 2001, pretul a crescut la 12.350 lei, in timp ce in aprilie acelasi an, adica o luna mai tirziu, tariful a scazut, din nou, la 12.150 lei. Avind in vedere acest grafic de preturi, politica de achizitii a RATC este de neinteles. Preturile lunare, cu care regia a luat motorina la inceputul lui 2001, sint de fapt tarife medii. Ipotetic, daca in ianuarie pretul mediu de achizitie a fost de 12.000 lei, inseamna ca regia a luat jumatate din cantitatea de combustibil la un pret de 11.500 lei, iar restul la un tarif de 12.500 lei/litrul. In aceste conditii nu exista nici o logica care sa explice optiunea sefului RATC de a lua carburanti intr-o singura luna de la mai multi furnizori, cu preturi diferite, cind este evident ca putea achizitiona motorina la preturi mai mici decit pretul mediu.
Edilii locali nu par insa deranjati de aceste manevre, da din contra, managementul lui Girlea de la RATC este apreciat la superlativ de viceprimarul Vasile Munteanu si de o parte a consilierilor locali.
-La ora actuala, nu cred ca putem gasi in RATC un specialist mai bun decit Petru Girlea-, afirma, acum doua zile, viceprimarul Munteanu. In fata unei asemnea decalartatii, ce mai poti spune?