Acasă Actualitate MS: 12 țări europene s-au unit pentru a negocia cu sectorul farmaceutic

MS: 12 țări europene s-au unit pentru a negocia cu sectorul farmaceutic

DISTRIBUIȚI

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat la finalul reuniunii miniștrilor de resort din țările Europei Centrale și de Est că Letonia, Letonia, Macedonia, Polonia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Republica Moldova, România în curând și Estonia și Ungaria au decis să pună bazele unui acord prin care să aibă o poziție de negociere mai fermă cu sectorul farmaceutic pentru acces la medicamente.

„Aș vrea să vă spun două cifre — 100 de milioane și 10 miliarde. Este o populație de 100 de milioane de persoane și vorbim despre cheltuieli cu produse farmaceutice de peste 10 miliarde de euro. Problemele sunt de acces, pe de o parte, dacă ne permitem anumite medicamente și, pe de altă parte, avem o problemă cu medicamente care sunt retrase de pe piețele noastre. Dacă o companie farmaceutică își permite să retragă un medicament de pe o piață de 2 milioane, de 20 de milioane poate, aș vrea să văd acea companie farmaceutică dacă își permite să retragă un medicament de pe o piață de 100 de milioane de locuitori. Ritmul de creștere al cheltuielilor cu produsele farmaceutice îl excede în mod semnificativ pe cel al creșterii PIB-ului, de aici rezultă atât importanța, cât și necesitatea acestei întâlniri, acestei inițiative. (…) Peste 64% din valoarea pieței farmaceutice este compensată în țările noastre într-o pondere sau în alta, vorbim despre un efort semnificativ pentru fiecare dintre bugetele țărilor noastre. Ceea ce încercăm prin această inițiativă este în mod clar să avem o poziție de negociere mai fermă cu sectorul farmaceutic. În următoarea perioadă, grupurile de lucru din fiecare țară vor lucra la un acord care să reliefeze principiile pe care le-am agreat astăzi”, a menționat Voiculescu.

Ministrul Sănătății a adăugat că inițiativa celor 12 țări este salutată de Comisia Europeană.

La declarația de presă a fost prezent și ministrul Sănătății din Bulgaria, Petar Moskov care a spus: „Împreună suntem mai puternici. Acum, când facem acest lucru împreună (…), suntem partea puternică și vom face regulile”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.