Acasă Actualitate Nepotism marca USL: Toni Greblă și-a „detașat” fiul ca viceconsul la Paris,...

Nepotism marca USL: Toni Greblă și-a „detașat” fiul ca viceconsul la Paris, pe banii românilor

DISTRIBUIȚI

Sarabanda sinecurilor continuă la MAE sub conducerea pesedistă asigurată de ministrul Titus Corlățean, cel care a devenit deja campionul nepotismului în diplomație. Toți colegii săi de la PSD și-au băgat pe rând nevestele, amantele sau copiii. ?ê?£i nu oricum, ci în posturi lejere și bine plătite din Europa și SUA. Londra, Paris sau Los Angeles, toate aceste posturi diplomatice au fost căpușate de „băieții deștepți“ care au ca merite doar un nume de familie sus-pus sau o relație amoroasă cu fruntașii PSD. Ziarul „Curentul“ a scris în ultimele luni de mai multe astfel de exemple, printre care se numără Corina Drăgotescu – feblețea lui Iliescu, Vali Vasilica Staicu – amanta ministrului Marilor Proiecte, Dan ?ê?£ova sau mai nou fiul juristului-șef al PSD, senatorul Toni Greblă – Octavian Greblă. Toți și-au găsit, pe rând, locuri călduțe în diplomație prin detașare, luând  fața unor diplomați de carieră care muncesc ani de zile pentru a atinge funcțiile pe care astfel de sinecuriști le primesc prin detașări. Chiar dacă au criticat măsurile guvernul Boc de înghețare a posturilor în administrație, nici USL nu a modificat această restricție care ar fi permis organizarea de concursuri pe post. Sigur această stare convine mai mult deoarece abuzurile instituției detașării se pot realiza mult mai lejer și în conformitate cu legea.
Concret, fiul  senatorului PSD Toni Greblă – Octavian Greblă – a ajuns, de aproape un an,  într-un post călduț și bine remunerat la Paris în calitate de viceconsul, după cum precizează romaniacurata.ro. „Deși a trecut un an de la numirea lui Octavian Greblă, fiul senatorului PSD de Gorj Toni Greblă,  în funcția de vice-consul al României la Paris, CV-ul acestuia rămâne necu­noscut.“, scrie romaniacurata.ro, subliniind că studiile și pregătirea profesională a odraslei pesediste rămân deocamdată o mare necunoscută.

Avere frumușică și perspective minunate pentru băiatul lui tata

Conform declarației de avere postată pe site-ul MAE, Octavian Greblă a fost detașat la Paris direct de la Ministerul Afacerilor Europe, loc unde câștiga circa 50 de milioane de lei vechi pe lună. Cum concubina ministrului ?ê?£ova câștigă la Londra circa 90 de milioane de lei vechi (2.000 de euro -n.r.) în calitate de secretar III al Ambasadei României de la Londra, ne închipuim că fiul lui Greblă, suit direct în poziția de viceconsul, trebuie să câștige ceva mai bine. La această sumă se adaugă, evident, și cheltuieli cu cazarea și alte deconturi care nu sunt deloc ieftine la Paris. La cei 32 de ani ai săi, Octavian Greblă este deja viceconsul la Paris cu un salariu lunar de câteva mii de euro, are un autoturism Volvo, un apartament de două camere în București, șase hectare de teren în județul Giurgiu și aproape 1,8 miliarde de lei vechi în conturi (40.000 de euro). Un proverb românesc spune că așchia nu sare departe de trunchi, așa că și Toni Greblă este un beneficiar ar sistemului de sinecuri din România încă de la începuturile anilor ă90. Conform CV-ului său, în primii ani de domnie ai lui Ilici Iliescu, Greblă a primit o sinecură perfectă la Geneva, în Elveția, din poziția de Președintele al FSN Gorj. Acolo, în Elveția acesta a pozat în prim secretar  al Misiunii României la Geneva, deși experiența sa nu-l recomanda ca diplomat.

Afaceri cu „băieți deștepți“ din energie

Totuși, calitatea sa de jurist nu l-a împiedicat pe senatorul Toni Greblă și pe fiii săi să facă afaceri cu energie împreună cu „băieții deștepți“ care roiau în jurul companiilor energetice din Oltenia. Metoda era aceeași de cumpărare a energiei de la companiile de stat producătoare și vânzarea ei cu adaosul de rigoare către alte firme de stat. Ziarul Gorj-Domino a scris că până să ajungă în diplomație, Octavian Greblă s-a ocupat împreună cu fratele său de afaceri cu energie. În 2009, a scris publicația locală, cei doi apar acționari într-o firmă bucureșteană alături  de unul dintre „băieți deștepți“ din energie, Mihai Prundianu. SC Electra Balistic SRL a fost înființată în 2008, având în acționariat pe Mihai Prundianu, cu 95% din acțiuni – un important om de afaceri bucureștean, originar din Mehedinți, catalogat de presă ca pion important printre „băieții deștepți“ din energie – și Carmen Aurelia Radu, cu 5% din acțiuni. Nu după mult timp, Prundianu începe să împartă acțiunile, în august 2009,  cedând lui Octav George Cobzăreanu 15%, lui Adrian Stoian 5%, 10% pentru Tecon SRL, 7 % Ruxpro SRL și 1%  pentru Maria Ionescu.  ?ê?£i celălalt acționar, Carmen Maria Radu, se descotorosește de cea mai mare parte a acțiunilor pe care le deținea, împărțind frățeste câte 2% pentru Silviu și Octavian Greblă. În felul acesta, fiii senatorului devin asociați cu Mihai Prundianu, președintele Camerei de Comerț și Industrie România-Japonia și administrator al unor situri naturale cum ar fi Nordul Gorjului de Vest – Cheile Sohodolului, Izbucul Jaleșului, Pădurea Tismana-Pocruia și altele.

Combinații bănoase și filiera irakiană

În perioada 2006-2007, una dintre firmele lui Prundianu, ICPE Electrocond Tehnologies, a derulat mai multe contracte cu CE Rovinari și Hidroelectrica. „Modul în care se derulau afacerile între cele două unități și firma omului de afaceri era simplu: societatea cumpăra energie ieftină de la stat și o vindea cu prețuri mult mai mari tot statului, adică Electrica. Prundianu își manifestase intenția de a investi și în Gorj în niște proiecte hidrotehnice obținând, în 2010, acordurile de mediu pentru construirea unor microhidrocentrale pe râurile ?ê?£ușița, la Schela, Tismana și la Godinești. Acest lucru ar fi fost cu siguranță de bun augur și pentru proaspeții săi asociați, Silviu și Alin Greblă, dar, cum rar se întâmplă unor oameni de afaceri de asemenea calibru, afacerea a eșuat“, scrie publicația citată.  Obiectul de activitate al societății în care frații Greblă se implicaseră era producția de energiei electrică și cu siguranță asociații îi prevedeau un viitor strălucit, adică dezvoltarea unor proiecte pe energie verde subvenționate substanțial de stat, numai că acestea au tot întârziat să apară, așa că, din acest motiv sau din altul, Octavian și Silviu Greblă s-au retras din societate, mai scrie Gorj-Domino.
În timp ce  Octavian a intrat în diplomație, lăsând în spate afacerile cu energie, fratele său Silviu nu este atât de norocos. A încercat și el în anii trecuți o afacere în București care, ajunsă în pragul eșecului, a fost vândută unor irakieni. Aceștia au fost expulzați pentru trafic de imigranți  pe teritoriul României. Așa se pierd urmele unor astfel de afaceri, după care ajungi să strălucești în domenii de elită cum se vrea a fi diplomația. Cu astfel de beizadele, nici nu e de mirare cât de slabă a ajuns diplomația română și cât de îndepărtate sunt obiectivele de politică externă!

Vezi documente

Dragoș Stănculescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.