Acasă Actualitate Nicolai: viitorul acționar majoritar ar putea să utilizeze la maxim capacitatea combinatului...

Nicolai: viitorul acționar majoritar ar putea să utilizeze la maxim capacitatea combinatului siderurgic din Galați

DISTRIBUIȚI

Pe 7 mai, Comisia Europeană a emis decizia de autorizare condiționată a preluării oțelăriei de la Ilva, de către Arcelor Mittal. În decizie se stipulează că UE cunoaște și tratează corespunzător poziția strategică a combinatului siderurgic de la Galați. În acest context atât Guvernul României, cât și Comisia Europeană trebuie să se implice în selecția viitorului proprietar.
ALDE se va preocupa ca viitorul proprietar să mențină producția întrucât combinatul este un obiectiv strategic pentru economia și securitatea națională. Este un subiect care trebuie tratat cu maximă seriozitate și celeritate, deoarece combinatul de la Galați este un obiectiv de importanță vitală pentru România, motiv pentru care consider că acest subiect ar trebui luat în discuție chiar și de către Consiliul Suprem de Apărare al Țării.
Este o decizie pe care noi, ca români, nu o putem ignora, deoarece ea are un impact semnificativ asupra țării noastre, asupra județului Galați. După aprobarea Comisiei Europene, care a venit mai devreme decât ne-am fi așteptat, rămân multe semne de întrebare cu privire la unitățile grupului ArcelorMittal, din Europa.
Ce mă preocupă, în mod deosebit, este situația combinatului din Galați. Sunt atașată de Galați, este un județ și un municipiu în care mereu m-am simțit ca acasă și în care oamenii m-au primit cu brațele deschise. Această situație în care ne aduc actualii proprietari ai combinatului este una ingrată pentru gălățeni și mai ales pentru cei care lucrează în combinat, dar pentru care trebuie găsite soluții.
Sunt două componente esențiale în această speță: prima este cea care ține de guvernul național, iar a doua ține de instituțiile europene. În privința componentei naționale am convingerea că reprezentanții guvernului se vor asigura că gălățenii nu vor avea de suferit după decizia ArcelorMittal. Însă, spun că este și o componentă europeană pentru că România este stat membru al Uniunii Europene, iar combinatul din Galați nu este doar un punct economic, siderurgic, important pentru Galați și pentru România, ci pentru întreaga Europă. Capacitatea de producție a combinatului din Galați este una deloc de neglijat, iar dacă lucrurile vor merge în direcția bună, viitorul acționar majoritar ar putea să utilizeze la maxim capacitatea combinatului. Am auzit multe zvonuri cu privire la viitorii cumpărători ai combinatului siderurgic. Ceea ce îmi doresc este ca acest combinat să rămână în Europa și sub conducere europeană. Păstrând unitatea sub un acționariat european apărăm nu doar interesele României și Galațiului, ci și pe cele europene.
După decizia privind aprobarea achiziției combinatului din Ilva de către ArcelorMittal, rolul instituțiilor europene nu trebuie să se oprească aici. Sunt mii de oameni ale căror vieți vor fi afectate de această decizie, iar în acest sens, monitorizarea Uniunii Europene asupra modului în care va evolua situația trebuie să continue pentru ca unitatea de la Galați să nu aibă de suferit și nici gălățenii. În calitate de europarlamentar, voi utiliza toate pârghiile pe care le am la îndemână pentru a mă asigura că gălățenii și combinatul siderurgic din Galați nu vor avea de suferit. Alături de colegii din ALDE Galați, de cei din România și din Europa, de Cristian Dima cu care țin legătura în mod constant cu privire la situația combinatului, vom acționa pentru ca interesele gălățenilor să fie apărate.

Europarlamentar Norica Nicolai,
președintele Consiliului Național al ALDE

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.