Acasă Actualitate O organigrama a SIE, publicata pe un site atribuit principalului serviciu de...

O organigrama a SIE, publicata pe un site atribuit principalului serviciu de spionaj extern

DISTRIBUIȚI

Serviciului de Informatii Externe (SIE) ii este atribuita o pagina, publicata in secret, pe Internet, in care se prezinta, printre altele, o istorie neromantata a spionajului romanesc, dar si o schema de organizare a serviciului, desi aceasta are, in mod traditional, un caracter secret. Cititorul care acceseaza pagina este intampinat cu urmatorul mesaj-avertisment: -Ati intrat intr-un sistem oficial al Guvernului Romaniei, care poate fi utilizat numai in scopuri autorizate. Orice modificare neautorizata a informatiilor continute in acest sistem se considera o incalcare a legilor in vigoare-. SIE insa nu a confirmat paternitatea asupra paginii web. Pagina web adaposteste patru sectiuni: legea dupa care functioneaza serviciul la ora actuala, un documentar istoric, lista directorilor serviciului secret de la infiintare si pana acum, dar si o organigrama a institutiei.

Lansat anul trecut, site-ul a beneficiat de o singura actualizare, in luna aprilie, fara a mai fi innoit, de la acea data. Cu toate acestea, initiativa nu a fost prezentata in nici o ocazie opiniei publice. Oricum, -discretia- notorie a acestui serviciu nu poate decat sa dea nastere la tot felul de speculatii: ori a -aruncat- pagina pe Internet -la deruta-, ori altii i-au creat o pagina in alte scopuri.

Nume mai mult sau mai putin cunoscute la carma spionajului romanesc

Nume celebre in comunitatea serviciilor secrete, precum Mihail Moruzov, Eugen Cristescu, Mihail Pacepa si Mihai Caraman, se regasesc in randul sefilor serviciului de spionaj prezentati pe pagina SIE. De la fondarea sa, serviciul secret a fost condus de militari, functionari, profesori, dar si, intre 1954 si 1955, de un … muncitor, Vasile Valcu, cu sapte clase, dar cu doi ani, importanti, facuti la Universitatea -Stefan Gheorghiu-.

Alaturi de o scurta biografie a tuturor sefilor serviciului, de la nceputul secolului si pana acum, autorul paginii a plasat nu o fotografie, ci o grafica, procedeu utilizat, la ora actuala, in special de presa straina in momentul in care nu are acces la un eveniment, de cele mai multe ori un proces.

Organigrama secreta, la indemana tuturor, mai putin parlamentarilor

Schema de organizare publicata pe Internet cuprinde, intre altele, directia generalade contraspionaj, directia generala operativa, directia generala de analiza, evaluare si strategie, directia generala administrativa, directia generala de cifru, directia generala de inspectie, dar si o directie de relatii externe, protocol si… relatii cu publicul. O noua strategie a fost aprobata insa, la sfiarsitul anului trecut, ceea ce face ca schema de organizare prezentata sa nu mai fie de actualitate.

Secretarul comisiei parlamentare de control al SIE, deputatul liberal Ovidiu Draganescu, spune ca nu stie nimic despre existenta acestui site, adaugand ca schema de organizare a serviciului are un caracter -secret-.

-Organigrama are regim de secret. Nici noi, parlamentarii de la comisia SIE nu am avut voie sa avem copii ale ei, dupa ce ne-a fost prezentata-, a declarat secretarul comisiei SIE.

Draganescu afirma ca, oricum, schema de organizare prezentata pe acest site nu mai este de actualitate. -Este una veche, insa eu nu stiam de existenta unei asemenea pagini-, a afirmat Draganescu. Deputatul liberal afirma ca, la inceputul mandatului comisiei parlamentare, alesii nu au primit decat un pliant cu un istoric al serviciului.

Secretomania SIE, un handicap in relatiile cu publicul

SIE nu este singurul serviciu secret romanesc care are pagina pe Internet. Si Serviciul Roman de Informatii se gaseste pe web, insa, la fel ca si in cazul SIE, pagina a fost actualizata ultima oara la jumatatea anului trecut, ceea ce face ca o serie de informatii sa nu mai fie de actualitate.

Greii spionajului mondial, precum CIA sau Mossad, utilizeaza, de mai multa vreme, serviciile retelei globale. Ca exemplu de diferenta de mentalitate, ni se pare semnificativ faptul ca, spre deosebire de secretomania spionajului romanesc, cele doua servicii externe, american si israelian, au, pe paginile web, sectiuni prin care anunta, de exemplu, ca recruteaza personal. Si asta, in conditiile in care, in organigrama prezentata pe site, exista o directie intitulata -Directia de relatii externe, protocol si relatii cu publicul-.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.