Acasă Actualitate Oana Stănciulescu răspunde Ambasadei Israelului

Oana Stănciulescu răspunde Ambasadei Israelului

DISTRIBUIȚI

În urmă cu trei zile, Ambasada Statului Israel la București a transmis un comunicat de presă prin care își exprima dezacordul față de numirea în CA al TVR a jurnalistei Oana Stănciulescu. Cu siguranță Ambasada României în Israel nu are o asemenea atitudine când se numește vreun funcționar la televiziunea de Stat a Israelului. Motivul „panicii” Israelului îl constituie faptul că jurnalista Oana Stănciulescu a avut o confruntare televizată cu fostul comunist și actual pesedist, Alexandru Florian, șeful Institutului „Elie Wiesel”, o instituţie în subordinea Guvernului. Alexandru Florian care, de la 21 de ani, făcea propagandă comunismului este fiul profesorului de socialism științific Radu Florian, unul dintre cei mai înfocați staliniști din anii 50 după cum îl cataloghează Vladimir Tismăneanu.
Alexandru Florian a câștigat în anul 2014 frumoasa sumă de 176.249 RON adică peste 3.300 de EURO lunar, conform declarației sale de avere. De la înălțimea acestor bănuți, Florian face declarații stupefiante: “Orice român care se îmbracă în port naţional, fără să fie ţăran, este fascist, legionar”. Oana Stănciulescu s-a contrat cu el într-o emisiune și a devenit brusc „cu exprimări publice antisemite și simpatii vădite față de Mișcarea Legionară”.
Oana Stănciulescu a fost votată de Parlament și ieri i-a răspuns printr-o scrisoare publică Ambasadoarei Israelului:

„Doamna Ambasador,

Am primit cu multă dezamăgire vestea că misiunea diplomatică a Israelului la București și-a exprimat un punct de vedere atât de dur — și, după cum voi arată în această scrisoare, nefundamentat — cu privire la persoană și activitatea mea jurnalistică. Deși odată cu nominalizarea în Consiliul de Administrație al Televiziunii Române, atacurile la adresa mea au fost declanșate brusc și din zone politice sau administrative care nu-și exprimaseră anterior nicio nemulțumire cu privire la prestația mea publică, am avut convingerea că ultimele zile au permis oricui interesat de acest scandal artificial să se convingă singur cu privire la validitatea ‘acuzațiilor’ ce mi se aduc.

Constat, însă, că îmi revine obligația de a-mi demonstra ‘nevinovăția’, deși unul dintre principiile fundamentale ale democrației — în numele căreia activează acuzatorii mei publici — ne învață că acuzațiile trebuie probate, nu demontate.

Această scrisoare deschisă adresată Excelenței Voastre e însoțită de un scurt material video, o sinteză a celor mai relevante declarații ale mele cu privire la subiectele aduse în discuție de detractorii mei. Am preferat să fac apel la arhivă de presă în locul unei scrisori de intenție, pentru că nu aș vrea să las nimănui senzația că discursul sau convingerile mele pot suferi modificări în funcție de numărul semnatarilor unei scrisori insultătoare. Așadar, va trimit acest clip video, un colaj al mai multor intervenții pe care le-am avut pe subiectul Legii 217/2015, pentru că dezbaterile privind acest act normativ sunt cele care au servit drept pretext pentru atacul subit lansat odată cu nominalizarea mea în CA al TVR.

Am fost acuzată de susținerea Mișcării Legionare. În înregistrarea anexată, de câteva ori și pe parcursul mai multor emisiuni — toate realizate înainte de a fi calomniată public—, spun (cu regret mă văd în situația de a mă autocita): ‘Nu sunt legionară, simpatizez cu partidele istorice, PNȚ și PNL, de la începutul anilor 1990′ (…) Aș vrea să menționez, și voi face asta că un laitmotiv toată seară, că nu sunt legionară. (…) Felicit comunitatea evreiască, am făcut-o de atâtea ori, pentru că își apară drepturile. Își apară valorile, eroii, suferințele. Știu să o facă. Ar fi bine să știm și noi. (…) Cum nu vorbesc nici despre crimele lui Sima, ale legionarilor, cu care nu sunt, Doamne ferește, de acord nici eu și nici vreun om zdravăn la cap (…) Nu suntem de acord cu minimalizarea Holocaustului, nu suntem de acord cu excesele, crimele abominabile făcute de Mișcarea Legionară’.

Am fost acuzată, și această e motivul pentru care calomniatorii mei, indiferent de funcția publică pe care o dețin, vor răspunde în față instanței de judecată, de negarea sau punerea sub semnul întrebării a Holocaustului. Deși o astfel de acuzație abjectă nu ar trebui nici măcar ascultată, cu atât mai puțin luată în considerare, pentru apărarea reputației mele în față acestei infamii, lămuresc (tot cu citate din emisiuni anterioare nominalizării mele că membru în CĂ al TVR) poziția mea exprimată public: ‘Nu e vorba despre Holocaust, nu e vorba despre evrei, toată lumea trebuie să înțeleagă că nu asta punem în discuție (privind dezbaterile pe Legea 217/2015), ferească Dumnezeu! (…) Eu nu discut aici și cred că niciun om zdravăn la cap din România nu discuta despre Holocaust. Nu vorbim despre minimalizare (…) Nouă lege a lui Crin Antonescu adaugă și minimalizarea (că infracțiune, privind Holocaustul). În regulă. Să se facă închisoare și pentru minimalizarea Holocaustului. Nu despre asta vorbesc eu’.

În aceste condiții, pornind de la presupunerea că Ambasada nu a avut ocazia să efectueze o documentare temeinică pe tema intervențiilor mele publice, și nici nu ar fi avut de ce să o facă, fac apel la Excelență Voastră pentru a exprimă un punct de vedere actualizat, după vizionarea înregistrărilor pe care le trimit.

Mi-e greu să cred că un om care spune ‘nu contest Holocaustul și niciun om zdravăn la cap nu cred că o face’ poate fi acuzat, altfel decât printr-o manipulare, de negarea suferințelor evreilor în ce de-al Doilea Război Mondial. Mi-e greu să accept că unui om care declara în repetate rânduri ‘nu sunt legionar’ i se poate aduce acuzația că își declara apartenența la Mișcarea legionară.

Și mi-e absolut imposibil să admit că, după publicarea de către mine a acestui material video extrem de relevant, un om de bună credință își poate menține acuzațiile la adresa mea.

Cu stimă,

Oana Stănciulescu”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.