Home Actualitate Oprescu vrea să cumpere rațe mandarine și gâște de Nil de...

Oprescu vrea să cumpere rațe mandarine și gâște de Nil de 5 miliarde de lei

DISTRIBUIŢI

Primarul general are fantezii cu rațe caroline și gâște călifar

România și Capitala ei se află în plină criză economică și financiară. În timp ce edilii-șefi ai altor mari orașe își bat capul cum să strângă cureaua și să chivernisească mai bine banul public, principalul gospodar al Capitalei, Sorin Oprescu, își continuă nestingherit opera de transpunere în realitate a fanteziilor sale.
Deși se pare că a renunțat la visul său umed pre-electoral – autostrada zburătoare – oprindu-se la cârnațul mondial și recorduri cu moș crăciuni, Oprescu continuă să ne uimească cu noi și noi fantezii exotice.

Cea mai recentă și deloc ieftină dintre aceste fantezii este achiziția unor specii de păsări exotice pentru popularea parcurilor aflate în administrarea Primăriei Capitalei. Astfel, în expunerea de motive pentru realizarea acestor achiziții, Primăria Generală invocă atât necesitatea reînvierii unei tradiții prin care se asigură posibilitatea vizionării de către vizitatorii parcurilor a unor specii deosebite de păsări, cât și rațiuni de ordin educativ, legate de completarea informațiilor cunoștințelor de biologie ale elevilor și studenților, prin vizitele organizate la locurile care vor găzdui acele vietăți exotice (este evident că elevii români vor avea în viitor mare nevoie să deosebească gâsca de Nil de gâsca canadiană cu gât roșu n.a.).    
În caietul de sarcini al achiziției se solicită ofertantului ca toate exemplarele să fie mature, cu o vârstă de 1-1,5 ani, să prezinte un aspect al penajului lucios și sănătos, iar greutatea să fie corespunzătoare pentru specia respectivă. Cei care vor participa la licitație sunt avertizați să nu aducă păsări exotice din rezervația naturală a Deltei Dunării, vietățile ce vor popula parcurile bucureștene urmând să fie dotate cu inele de picior pe care vor fi inserate elementele de identificare ale exemplarului.
Agenția reporteri.ro ne dezvăluie cu ce se vor pricopsi bucureștenii pentru cele 3 parcuri aflate în gestiunea ALPAB (Administrația Lacuri Parcuri și Agrement București): în parcul Herăstrău vor fi 3 perechi de păuni albi, 3 de păuni arlechini, 9 de lebede negre, 4 de lebede albe, 10 perechi de rațe mandarine, 15 de rațe caroline, 10 de gâște califar și 2 de gâște de Nil; în parcul Bordei, bucureștenii vor admira 3 perechi de păuni albi, 3 de păuni comuni, 3 de păuni arlechini, 10 perechi de lebede negre, 5 de lebede albe, 10 de rațe mandarine, 10 de rațe caroline și 10 de gâște califar; în parcul Cișmigiu, se vor zbengui 3 perechi de păuni albi, 3 de păuni comuni, 3 de păuni arlechin, 8 de lebede negre, 4 perechi de lebede albe, 12 de rațe mandarine, 5 de rațe caroline, 2 de rațe cu ciuf, 8 de gâște califar, 1 pereche de gâște imperiale, 2 de gâște de Nil, 1 pereche de gâște canadiene cu gât roșu și 2 perechi de gâște canadiene (simple, cu gât normal – n.a.). Pentru cumpărarea acestor vietăți, Primăria Generală a Capitalei estimează că va scoate din buget  481.970 de lei noi (fără TVA), procedura de achiziție urmând să fie definitivată până la 12 iunie.

În loc de creșe și parcuri – cârnați mondiali, căprioare și călifari

Aceste fantezii ale lui Sorin Oprescu nu au fost singulare. În anul care se va scurge în curând de la preluarea fotoliului de primar general, Sorin Oprescu i-a încântat pe unii, i-a oripilat pe alții cu ideile sale de înfrumusețare a orașului. Deși în timpul campaniei electorale edilul-șef a promis, printre altele, că va reface centura verde a Capitalei, că va consolida clădirile care stau să se prăbușească, că va înființa creșe și terenuri de sport între blocuri, după alegeri aceste promisiuni s-au evaporat lăsând loc unora care oferă cârtitorilor semne de întrebare privind starea de sănătate a edilului-șef: de la cea mai mare fântână arteziană din Europa (proiect respins de consilierii generali, dar abia după ce au fost tocați 400.000 de euro pe un studiu de fezabilitate), la popularea viitorului proiect Esplanada cu căprioare aclimatizate, de la introducerea în parcuri a băncilor cu apă la amenajarea spațiilor verzi în cimitire, „printr-o vegetație în temă cu spiritul religios“ și aducerea de plante clasice, „din stilul francez baroc, care prezintă forme geometrice și ordonate“.
Cel mai probabil, proiectul „păsări exotice pentru parcuri“ se va concretiza. Poporul se va bucura de imaginea păunilor arlechin, a gâștelor de Nil sau a rațelor cu ciuf, iar lumea va uita de problemele cu adevărat grave ale orașului: mizeria, străzile neasfaltate sau câinii vagabonzi.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.