Home Economic-Financiar Sisteme „verzi” de încălzire, pe banii statului

Sisteme „verzi” de încălzire, pe banii statului

DISTRIBUIŢI

Programul de înlocuire sau completare a sistemelor clasice de încălzire cu sisteme care utilizează energie solară, energie geotermală și energie eoliană ori alte sisteme care conduc la îmbunătățirea calității aerului, apei și solului  este susținut de Administrația Fondului pentru Mediu. Suma alocată programului provine din taxa pe poluare pentru autovehicule, conform OUG 50/21.04.2008 privind instituirea taxei de poluare pentru autovehicule.

Scopul Programului îl reprezintă îmbunătățirea calității aerului, apei și solului prin reducerea gradului de poluare cauzată de arderea lemnului și a combustibililor fosili utilizați pentru producerea energiei termice folosite pentru încălzire și obținerea de apă caldă menajeră, precum și stimularea utilizării sistemelor care folosesc în acest sens sursele de energie regenerabilă, nepoluante.
Unitățile administrativ-teritoriale pot depune proiecte de finanțare în cadrul Programului pentru imobilele aflate în proprietatea sau administrarea lor ori pentru asociațiile de proprietari/locatari cu personalitate juridică, care au sediul pe raza administrativă a respectivelor unități administrativ-teritoriale.
Pentru a participa la Program, solicitantul trebuie să îndeplinească următoarele criterii de eligibiliate: să nu înregistreze obligații de plată restante la bugetul general consolidat; să dețină contribuția proprie în vederea implementării proiectului și să aibă în administrare sau proprietate imobilul pe care urmează să se implementeze proiectul sau a încheiat un contrat de mandat.
Alocarea din Fondul pentru mediu a sumei necesare finanțării Programului se face anual, în limita fondurilor stabilite cu această destinație prin bugetul anual de venituri și cheltuieli al Administrației Fondului pentru Mediu, aprobat prin hotăråre de Guvern.
Pentru anul 2009, suma prevăzută pentru derularea Programului este de 310.000 mii de lei.
Unitățile administrativ-teritoriale pot solicita finanțare pentru mai multe locații în cadrul aceleiași cereri de finanțare.
Finanțarea se acordă prin modalitate nerambursabilă, ca procent din cheltuielile eligibile ale proiectului.
Procentul de cheltuieli eligibile nefinanțat constituie contribuția proprie a solicitantului și este asigurată din surse financiare proprii.
Finanțarea se face eșalonat, în interiorul perioadei de valabilitate a contractului pentru finanțare și pe măsura realizării proiectului.
Finanțarea nerambursabilă, asigurată de Administrația Fondului pentru Mediu, se acordă în procent de pånă la 80% din cheltuielile eligibile ale proiectului. Consiliul Local va stabili cota de participare pentru asociațiile de proprietari/locatari.
Cuantumul finanțării variază pentru unitățile administrativ-teritoriale de la 500.000 de lei la 4.000.000 de lei, în funcție de numărul de locuitori.

Documente necesare

Documentele necesare unităților administrativ-teritoriale pentru a participa la acest program sunt următoarele: cererea de finanțare; copia certificatului de înregistrare fiscală; copie după hotărårea Consiliului Local, Consiliului Județean și acordul cu privire la contractarea finanțării; înscrisuri din care să rezulte că beneficiarul are în proprietate sau administrare imobilul în care se va monta sistemul de încălzire; aprobarea în Consiliul Local sau Consiliul Județean al studiului de fezabilitate; declarație pe proprie răspundere că sunt prevăzute în buget sumele necesare cofinanțării proiectelor de mediu; declarație pe proprie răspundere că vor include în dosarul achizițiilor publice solicitările Administrației Fondului; studiul de fezabilitate care să cuprindă explicit: consumul lunar de apă rece și apă caldă menajeră, certificat de documentele de plată și numărul de utilizatori, exceptånd acorduri și autorizații.
De asemenea, firmele care doresc să participe la licitațiile pentru instalare trebuie să îndeplinească și ele niște condiții: să fie persoană juridică și obiectul de activitate principal sau secundar să corespundă grupei CAEN 432 – „Lucrări de instalații electrice și tehnico-sanitare și alte lucrări de instalații pentru construcții“; să aibă experiență în domeniu; să aibă îndeplinite obligațiile de plată a taxelor, impozitelor și contribuțiilor către bugetul general consolidat, Fondul pentru mediu; să nu fie insolvabil; să nu sponsorizeze activități cu efect negativ asupra mediului; să declare, prin reprezentantul său legal, că sistemele utilizate în cadrul instalației sunt conforme cu standardele europene; să asigure o garanție de 3 ani pentru sistemele de încălzire; să fie autorizat pentru comercializarea și montajul echipamentelor; să aibă personal specializat; echipamentele și instalațiile sub regim ISCIR să fie însoțite de documentația solicitată de legile în vigoare.
Sumele neutilizate într-o sesiune vor fi folosite în următoarea sesiune.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.