Home Actualitate Opt dintre cei 14 mineri morti au fost condusi pe ultimul drum

Opt dintre cei 14 mineri morti au fost condusi pe ultimul drum

DISTRIBUIŢI

Cateva mii de locuitori ai orasului Vulcan au condus, ieri, pe ultimul drum pe sase dintre cei 14 mineri care si-au pierdut viata in explozia de marti dimineata. Alti doi mineri au fost inmormantati in localitatile natale din Bacau si Teleorman. Tot ieri, Comisia de ancheta a coborat in subteran pentru a verifica starea tehnica a echipamentului folosit si dimensiunea aerajului.

Sicriele minerilor au fost insotite de ortaci cu lampase aprinse, iar sirenele au sunat pana cand a fost inhumat ultimul corp neinsufletit. Alti doi mineri au fost inmormantati, ieri, in localitatile natale. Marin Mihaita a fost inhumat la Nenciulesti, in judetul Teleorman, iar Ianus Olaru la Garleni, in judetul Bacau. Marian Mihaita si Ianus Olaru au fost condusi pe ultimul drum de rude si de un grup de ortaci, care, in tinuta specifica meseriei, au dat onorurile mineresti. Restul corpurilor neinsufletite urmeaza sa fie inhumate, in urmatoarele zile, in localitatile din care provin minerii.

Ieri, in timp ce opt dintre victimele de la Vulcan erau inmormantate, Comisia tehnica de ancheta a coborat in subteran pentru a verifica starea tehnica a echipamentului folosit si dimensiunea aerajului. Rezultatele anchetei vor fi date publicitatii marti. Ancheta vizeaza identificarea cauzelor accidentului, dar si modul de cheltuire a banilor alocati de stat mineritului din Valea Jiului.


Cortegiu impresionant la Vulcan

Sase dintre cei 14 mineri care si-au pierdut viata in urma cu doua zile in subteranul Minei Vulcan au fost condusi, ieri, pe ultimul drum. Impresionantul cortegiu funerar a fost insotit de fanfara minerilor si de cateva mii de locuitori ai orasului, practic intreaga populatie din Vulcan. La precesiune au mai participat conducerea Companiei Huilei Petrosani si liderii de sindicat. Ieri, toate minele din Valea Jiului au arborat drapelul national in berna in semn de doliu, iar sirenele minelor au continuat sa sune pana cand a fost inhumat ultimul corp neinsufletit. Potrivit obiceiului, sicriile minerilor au fost insotite de ortaci cu lampase aprinse. Locuitorii Vaii Jiului sunt, in continuare, socati de tragedia de la Vulcan si nu inteleg cum a fost posibila o catastrofa de asemenea proportii.

Alti doi mineri au fost inmormantati in localitatile natale din Bacau si Teleorman

Alti doi mineri decedati in explozia de la Vulcan au fost inmormantati, ieri, in localitatile natale. Marin Mihaita a fost inhumat la Nenciulesti, in judetul Teleorman, iar Ianus Olaru, la Garleni, in judetul Bacau. Marian Mihaita si Ianus Olaru au fost condusi pe ultimul drum de rude si de un grup de ortaci, care, in tinuta specifica meseriei, au dat onorurile mineresti. Despre neamul lui Ianus Olaru se poate spune ca era unul cu vechi traditii in minerit, dat fiind ca mai toti barbatii familiei au lucrat in Valea Jiului. Ianus avea 41 de ani si a lasat in urma doi copii.

Adus de la -Vulcan- intre patru scanduri

Un alt miner decedat la Vulcan a ajuns la Tufestii-de-Jos, comuna Rebricea, judetul Iasi. Al saselea copil al familiei Ciobanu a urcat la ceruri. Mama acestuia, Jenica Ciobanu, o femeie de 66 de ani, inconjurata de doua dintre cele trei surori, se lovea cu mainile de prispa casei, isi smulgea parul din cap si tipa printre sughituri de plans. Alaturi de ea, alte zece persoane, batrani, tineri si chiar copii, plangeau in hohote. Valerica Ciobanu a plecat, in urma cu noua ani, de pe meleaguri moldovene si s-a intors intr-un cosciug. -A plecat de saraci ce eram. A plecat, si uite cum se intoarce-, striga Jenica Ciobanu. Nascut pe 18 aprilie 1967, in comuna Scanteia, judetul Iasi, Valerica Ciobanu facea parte dintr-o familie extrem de saraca. Dintre cei sapte copii ai familiei Ciobanu, toti cei patru barbati au plecat sa lucreze in mina.

-Era un baiat de viata, vesnic preocupat de casa si familie. Isi iubea sotia si copilul la nebunie-, povestea, aproape prabusindu-se de plans, Mariana Cosuta, sora mai mare a celui mort in Mina Vulcan.

Tot ea povestea ca, in mai, Valerica a avut un accident de munca, in urma caruia si-a fracturat mana. Dupa concediul medical, el a fost dat la o munca mai usoara. -Nu-mi explic cum de l-au bagat in abataj la schimbul patru, dupa ce stiau ca abia i s-a prins osul la mana. Mai mult, el trebuia sa fie liber, pentru ca luni era ziua minerului-, a adaugat Mariana, venita de la Vulcan sa-si ajute mama sa pregateasca cele necesare inmormantarii fratelui. Valerica Ciobanu va fi inmormantat sambata. (Catalin Stefanescu)

Comisia de ancheta a coborat in Mina Vulcan

Comisia interministeriala, constituita pentru anchetarea cauzelor tragediei de la Vulcan, si reprezentantii societatii Insomex Petrosani, care cerceteaza accidentele de munca, au coborat, ieri, in mina, dupa ce accesul lor in subteran nu a fost posibil, timp de doua zile, din cauza gazelor acumulate in mina. Membrii Comisiei de ancheta au verificat starea tehnica a echipamentului folosit si dimensiunea aerajului.

Acestia se intalnesc, astazi, la sediul Ministerului de Interne, pentru a analiza concluziile la care a ajuns fiecare echipa si pentru a redacta un raport, care va fi inaintat premierului Adrian Nastase. Rezultatele anchetei vor fi date publicitatii marti. Ancheta vizeaza identificarea cauzelor accidentului, dar si modul de cheltuire a banilor alocati de stat mineritului din Valea Jiului.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.