Acasă Actualitate Ordinul Arhitecților cere respectarea reglementărilor și profesionalism la construirea Cartierului pentru Justiție

Ordinul Arhitecților cere respectarea reglementărilor și profesionalism la construirea Cartierului pentru Justiție

DISTRIBUIȚI

Filiala București a Ordinului Arhitecților din România consideră că Proiectul de Ordonanță de Guvern pentru aprobarea unor măsuri necesare pentru pregătirea și realizarea obiectivului de investiții „Cartierul pentru Justiție”, precum și a lucrărilor de interes public național și de utilitate publică aferente acestuia, necesare funcționării sistemului judiciar, are nevoie de amendamente majore pentru respectarea legislației în construcții.

Atragem atenția Guvernului României că sunt necesare câteva modificări în sensul (i) instituirii unei proceduri concurențiale și calitative de promovare a proiectului, atât la nivel urbanistic, cât și arhitectural și (ii) restabilirii competențelor firești ce revin Primăriei Municipiului Bucureşti în avizarea și autorizarea lucrărilor.

„Cartierul pentru Justiție” ar putea fi construit lângă Biblioteca Națională a României (Bulevardul Mircea Vodă), urmând să includă spațiile destinate instanțelor de judecată, parchetelor de pe lângă acestea cu sediul în București (săli de judecată, arhive, birouri pentru judecători și procurori, grefieri, personal contractual și auxiliar, spații tehnice etc.), precum și a altor instituții din sistemul judiciar. Alături de acest complex de construcții este integrat și un parc care ar trebui să deservească întreaga zonă.

Ministerul Justiției a omis parcursul clasic al promovării unei lucrări de interes public național. În primul rând, Planul Urbanistic Zonal destinat obiectivului de investiții ”Cartierul pentru Justiție” nu a fost elaborat niciodată, locul lui fiind luat de un masterplan intitulat „Conceptul general urbanistic-arhitectural”. Primăria Municipiului București și corpul profesional local nu au fost implicate din niciun punct de vedere, dezbaterea publică nu a existat.

Proiectul de Ordonanță de Guvern propune, prin derogări nejustificate de la lege, o procedură inadecvată – un Plan Urbanistic de Detaliu – și, implicit, un circuit de avizare și autorizare care exclude complet Primăria Municipiului București.

Acționând în baza Legii nr. 184 / 2001 și reprezentând interesele arhitecturii și arhitecților din România, Filiala București a OAR își exprimă disponibilitatea de a colabora cu Ministerul Justiției, cu Primăria Municipiului București și cu Primăria de sector pentru organizarea procedurilor competitive prevăzute de HCGM nr. 297 / 2017.” transmite într-un punct de vedere Arh. Emil Ivănescu, Președintele Filialei București a Ordinului Arhitecților din România.

 

 

1 COMENTARIU

  1. Sunt pur si simplu fascinat, Executivul si Presedentia fac eforturi pentru a lansa proiectul Romania Educata iar Nicusor Dan parca de pe alta planeta are proiectele sale, precum acest plan al Cartierului pentru Justitie iar ministrul justitiei Stelian prin omisiune sau poate din lipsa de timp nu informeaza opinia publica despre acest proiect imobiliar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.