Acasă Actualitate Ordinul MS privind organizarea spitalelor a fost publicat în Monitorul Oficial

Ordinul MS privind organizarea spitalelor a fost publicat în Monitorul Oficial

DISTRIBUIȚI

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, semnat noul plan de măsuri pentru asigurarea asistenţei medicale pe perioada pandemiei, care prevede modalitatea de reacţie a unităţilor sanitare şi a Direcţiilor de sănătate publică, atât în contextul actual, favorabil, cât şi în eventualitatea confruntării cu un nou val pandemic. AICI puteți citi integral ordinul-ms

„Am trimis spre publicare în Monitorul Oficial modificările la Ordinul 434, ordin care reglementează planul de măsuri pentru organizarea spitalelor şi a unităţilor de dializă. Aceste modificări au scopul de a asigura o asistenţă medicală adecvată pacienţilor infectaţi cu virusul SARS-CoV-2, dar şi îmbunătăţirea asistenţei medicale acordate pacienţilor non-COVID. A fost, astfel, elaborat un nou plan de măsuri pentru asigurarea asistenţei medicale pe perioada pandemiei, plan structurat pe etape şi plan care prevede în mod explicit modalitatea de reacţie a unităţilor sanitare şi a Direcţiilor de sănătate publică, atât în contextul actual, favorabil, cât şi în eventualitatea confruntării cu un nou val pandemic”, a declarat Mihăilă.

Potrivit ministrului, redeschiderea secţiilor din spitale a fost structurată în două etape. „În etapa unu, condiţiile pentru managerii spitalelor, pe care trebuie să le îndeplinească pentru a cere reducerea numărului de paturi destinate activităţii cu pacienţii COVID-19 sunt: o rată de incidenţă la nivelul judeţului calculată la două săptămâni mai mică de 1 la 1.000 şi o rată de ocupare a paturilor din unitatea sanitară respectivă, paturi avizate de DSP pentru îngrijirea pacienţilor confirmaţi cu COVID-19, sub 50%. În etapa a doua de scădere, etapă care urmează după un minim de 30 de zile şi, în cazuri speciale, după o perioadă mai scurtă de timp, poate fi aplicată dacă rata de incidenţă la nivelul judeţului, calculată la două săptămâni este mai mică de 0,5 la 1.000 de locuitori, iar rata de ocupare a paturilor din unitatea sanitară respectivă este, din nou, sub 50% din numărul de paturi avizat anterior”, a explicat Ioana Mihăilă.

Ea a adăugat că Direcţiile de sănătate publică pot aproba, astfel, în prima etapă, o reducere a numărului de paturi destinate pacienţilor cu SARS-CoV-2 de până la 50% pentru spitalele specializate în îngrijirea pacienţilor COVID – spitalele de boli infecţioase şi de pneumoftiziologie, anterior clasificate ca nivel I, şi până la 30% pentru spitalele care nu sunt înalt specializate în tratamentul pacienţilor cu COVID-19. „În etapa a doua de scădere, procentul paturilor destinate pacienţilor COVID-19 scade până la 30% pentru spitalele înalt specializate şi până la 15% pentru celelalte spitale”, a arătat Mihăilă.

Ministrul a subliniat că este necesară păstrarea unui număr de paturi destinate îngrijirii persoanelor cu COVID-19 deoarece se urmăreşte ca fiecare spital să poată să îngrijească pacienţii care s-au internat pentru altă patologie dacă se pozitivează pe parcursul internării şi să nu fie nevoie să-i transfere într-o unitate COVID. „Păstrăm acest număr de paturi împreună cu un plan de revenire la situaţia anterioară, dacă vom cunoaşte din nou o accelerare a pandemiei şi o creştere a numărului de pacienţi infectaţi”, a completat Ioana Mihăilă.

AICI puteți citi integral ordinul-ms

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.