Acasă Actualitate Organizatii dubioase au infiintat ilegal scoli maghiare pentru ceangaii din Bacau

Organizatii dubioase au infiintat ilegal scoli maghiare pentru ceangaii din Bacau

DISTRIBUIȚI

In localitatile bacauane Cleja si Pustiana a fost infiintat un sistem paralel de invatamant in limba maghiara. Despre aceasta situatie, Ministerul Educatiei si Cercetarii a primit recent un raport intocmit de Inspectoratul Scolar Judetean Bacau privind cercetarea modului in care s-au organizat, neautorizat, unele forme de instruire si educatie in limba maghiara de catre ?çAsociatia Ceangailor Maghiari din Moldova?ê si de Fundatia ?çSiretul?ê, din cele doua comune. Conform documentului, finantatorul acestui sistem de invatamant este un dubios personaj, Atilla Hegheli, scolile ilegale functionand sub acoperirea celor doua ONG-uri. In sistem au fost racolati romani care au fost instruiti in Ungaria si care acum pregatesc copii romani pentru idealuri maghiare. La scoli se preda, dupa orare, materii ca limba maghiara, istoria si geografia statului vecin, dar si cursuri de religie. Sistemul de notare a elevilor se face pe puncte. Elevii care obtin 10 puncte beneficiaza de o excursie gratuita la Cluj, iar cei care obtin 20 de puncte sunt dusi in Ungaria. Dupa -initierea- in aceste scoli, copiii sunt trimisi la scoli oficiale de limba maghiara, din Harghita, urmatoarea etapa fiind, probabil, Ungaria.

-Curentul- a intrat in posesia unui raport, extrem de detaliat, al Inspectoratului Scolar Judetean-Bacau, inaintat recent Ministerului Educatiei si Cercetarii. Este vorba despre un -Raport privind cercetarea modului in care s-au organizat, neautorizat, unele forme de instruire si educatie in limba maghiara de catre <<Asociatia Ceangailor Maghiari din Moldova>> si de Fundatia <<Siretul>>, din localitatile Cleja si Pustiana, judetul Bacau-. Prezentam in exclusivitate, date si

concluzii din acest raport in contextul in care Guvernul cerea recent Parchetului General sa ancheteze cazurile in care se considera ca autoritatea statului este subminata in anumite zone ale tarii.

Organizatorii scolilor ilegale nu au fost de gasit

La 9 nov. a.c., la Inspectoratul Scolar Judetean-Bacau, a fost inregistrata o sesizare a cadrelor didactice si a Consiliului reprezentativ al parintilor din comuna Cleja, in numele carora au semnat 3 directori de scoli din comuna si presedintele acestui Consiliu, prin care se informa ca in comuna, Asociatia Ceangailor Maghiari din Moldova (ACMM) a infiintat un sistem paralel de invatamant, in limba maghiara. In urma acestei sesizari s-a constituit o comisie formata din reprezentanti ai Inspectoratului Scolar, ai scolilor din comuna, ai primariei comunale si ai presei locale, comisie care s-a deplasat la fata locului pentru documentare. Comisia nu a putut discuta cu Andrei Duma, presedinte al Fundatiei -Siretul- si Atilla Heghely, finantator al scolilor ilegale care au refuzat invitatia de a participa la discutii iar, reprezentantul ACCM, Benchea Pavel era plecat din comuna. In schimb au participat la discutii doamna Istoc ( sora lui Benchea), proprietara a spatiului in care functioneaza una din scoli, care s-a declarat ceangaita si se vrea maghiara, dar -tantalaul de barbatu-meu mi-a declarat copilul roman-. Sora lui Benchea marturisea cu nonsalanta ca nu o intereseaza legile statului roman. In schimb, o alta proprietara de spatii, inchiriate unei scoli ilegale, dna Hodorici, marturisea ca si-a inchiriat casa pentru bani si ca desi se condsidera romanca, crede ca e bine ca tinerii sa invete maghoiara pentru ca le ptrinde binel in munca la negru din Ungaria.

Scoli ilegale, dar ademenitoare

Una din scoli este organizata in -Casa ceangailor- si apartine fundatiei -Siretu- si este finantata de Atilla Hegheli. Din orarul afisat pe holul scolii si din materialul didactic s-a descoperit ca se predau cursuri de limba maghiara. Intr-o sala de curs se afla o harta, in limba maghiara, a Europei centrale, un raft cu carti in limba maghiara, trei table. Biblioteca era incuiata. Scoala are centrala proprie pentru incalzire, apa curenta, interiorul este atragator, oferindu-se elevilor conditii pe care nu le au acasa. Elevii care urmeaza cursurile de dupa-amiaza, primesc puncte pentru raspunsurile lor. Cei care primesc 10 puncte beneficiaza de o excursie gratuita la Cluj, iar cei care primesc 20 de puncte merg in Ungaria. In perioada excursiilor, activitatea scolii de stat este sabotata, elevii preferand excursiile in locul orelor. La Pustiana, directorul scolii, profeorii si parintii au informat membrii comisiei ca scoala ilegala isi are sediul in casa lui Petru Biliboc, si se predau cursuri de limba, istorie si geografie maghiara precum si religie. Lectiile sunt predate de Eugen Biliboc, despre care tatal sau spune ca nu stie -ce l-a apucat de s-a dat cu ACMM-, dar a marturisit ca acesta a fost intretinut de maghiari la universitate si ca nici nu stie daca diploma acestuia este acreditata de MEC.

Batai si umilinte intr-o scoala de limba maghiara

Conform raportului, -profesorul- Eugen Biliboc a urmat cursuri de istorie si geografie la Universitatea din Debretin si initiaza copii pentru a-i trimite la scoala cu predare in limba maghiara, clasele I-VIII din Lunca de Sus, judetul Harghita. In acest an au plecat sa studieze la aceasta scoala 19 copii, din care s-au intros 3. Copiii s-au intors acasa marturisind ca nu pricep nimic din ce li se preda in limba maghiara si pentru ca erau batuti cu bestialitate, cu palmele, si, cand erau cazuti la pamant, cu picioarele. Eleva Isabela Dorodici a declarat ca a fost batuta de un profesor-preot pentru ca s-a uitat la televizor dupa liturghie. Parintii au retras-o si pentru ca se zvonise ca fetele ar fi violate. Un elev s-a intors acasa cu grave deficiente auditive…

Cine este acest Atilla Hegheli ?

Despre Hegheli nu se stiu prea multe in momentul de fata. In comuna Cleja locuieste in baza unei vize de flotant. Conform declaratiilor celor implicati in sistemul paralel de invatamant, Hegheli este finantatorul scolilor ilegale. El plateste profesorii, chiria, rechizitele elevilor, desertul acestora. Tot el a a dotat salile de curs cu banci, scaune, table mese, carti. Sursele banesti sunt necunoscute. Cert este insa ca beneficiaza de sprijinul unor canale informative extrem e eficiente, din moment ce, la scurt timp de la intoarecerea comisiei, reprezentantul Inspectoratului Scolar Bacau a fost sunat de un ziarist de limba maghiara pentru a i se cere explicatii in legatura cu documentarea facuta. Ziaristul a mentionat ca a fost informat de Hegheli despre aceasta vizita de documentare si ca acesta a fost deranjat de ceea ce se intampla. Tot ziaristul a lasat o adresa de casuta postala pentru a fi contactat Hegheli. Evident, fara sa se tina cont de argumentele reprezentantului ISJ, a aparut un articol incriminator la adresa autoritatilor romane. La o saptamana, intr-o sedinta a Parlamentului ungar, Romania era acuzata, in cazul ceangailor, de incalcarea drepturilor omului, pe baza -unor informatii-. In cele din urma Hegheli a fost contactat, de acelasi reprezentant al ISJ, pe un telefon mobil, acesta declarand ca are probleme mult mai importnte decat sa dea socoteala autoritatilor (Corpului de Control al Prefecturii Bacau) si ca el nu se lasa intimidat. Atat acest Hegheli, cat si ziaristul maghiar au atras atentia asupra punctului de vedere al unor reprezentanti ai institutiilor europene, vizavi de drepturile minoritatilor. In aceeasi zi, primarul comunei Cleja, Ion Joca anunta ca -profesorii- care predau in limba maghiara, imptreuna cu Atilla Hegheli s-au imbarcat intr-un microbuz si au plecat spre Budapesta.

Concluzia autorilor raportului este extrem de interesanta, afirmandu-se: -Concluzia noastra este ca domnul Atilla Hegheli nu a incalcat legea pentru ca nu o cunoaste, ci a mizat pe faptul ca cei care sunt alesi sa vegheze asupra respectarii legilor, nu o cunosc. De asemenea, el este sigur ca ne poate intimida prin amenintari privind nerespectarea recomandarilor organismelor internationale-.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.