Acasă Actualitate -Organizatiile teroriste internationale, o amenintare la adresa sigurantei nationale-

-Organizatiile teroriste internationale, o amenintare la adresa sigurantei nationale-

DISTRIBUIȚI

– Generalul Dan Fatuloiu spune ca structurile mafiote italiene au stabilit legaturi cu lumea interlopa autohtona si incearca sa atraga membri ai retelelor din spatiul CSI, in vederea traficarii de armament si explozibili.

– Membrii unor organizatii teroriste disidente palestiniene si fundamentalist-islamice scot, ilegal, din Romania bani pentru finantarea terorismului international

– Structurile mafiote italiene au stabilit legaturi cu lumea interlopa autohtona si incearca sa atraga membri ai retelelor din spatiul CSI, in vederea traficarii de armament si substante explozive

– Crima organizata din Romania a determinat dezvoltarea economiei subterane, care, in prezent, este estimata la aproximativ 40% din PIB

Printre amenintarile majore la adresa sigurantei nationale a Romaniei se numara si activitatea unor structuri apartinand organizatiilor teroriste internationale, a declarat, ieri, generalul Dan Valentin Fatuloiu, adjunctul sefului Directiei de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog din Inspectoratul General al Politiei. El spune ca principala cauza a dezvoltarii acestui fenomen este disparitia unor sponsori traditionali ai terorismului international, cu efecte negative directe in planul asigurarii necesitatilor financiare si logistice ale organizatiilor teroriste. Ca sa existe, organizatiile s-au orientat catre crima organizata, ca principala sursa de finantare.

Activitatile de finantare a terorismului sunt reprezentate de actiuni infractionale, cum ar fi contrabanda, evaziunea fiscala, deturnarea de credite, bancruta frauduloasa, traficul ilegal cu stupefiante, cu armament, munitie, explozivi, moneda falsa, traficul ilegal de persoane si obtinerea ilegala de fonduri prin folosirea violentei sau amenintarea cu folosirea acesteia, a explicat generalul.

Pe teritoriul Romaniei, ponderea activitatii infractionale este reprezentata de operatiunile comercial-ilegale, respectiv contrabanda cu diverse produse si evaziunea fiscala. In astfel de activitati, Politia Romana a identificat membri ai unor organizatii teroriste disidente palestiniene, ai unor organizatii fundamentalist-islamice si organizatii teroriste etnic-separatiste. Un alt gen de activitati infractionale este reprezentat de traficul cu stupefiante, armament, munitie, explozivi, moneda falsa si trafic de persoane, semnificative in acest sens fiind actiunile derulate de catre organizatiile teroriste PKK si Hezbollah. Important este faptul ca o parte a fondurilor obtinute are ca destinatie sustinerea in Romania a activitatilor proprii ale organizatiilor teroriste in cauza, restul fondurilor fiind scoase ilegal din tara, pentru sustinerea actiunilor teroriste in plan international.

In ceea ce priveste crima internationala organizata care actioneaza pe teritoriul Romaniei, generalul Fatuloiu a spus ca cele mai frecvent intalnite sunt structurile mafiote italiene, care au stabilit legaturi cu lumea interlopa autohtona si care incearca sa atraga membri ai retelelor din spatiul CSI, in vederea traficarii de armament si substante explozive.

De asemenea, reprezentanti ai unor familii mafiote din Italia si-au creat in Romania acoperiri comerciale legale, sub paravanul carora actioneaza pentru obtinerea de fonduri, inclusiv prin mijloace ilegale. in acest sens, un membru al Camorei napolitane, expulzat din Romania, a fost arestat de autoritatile italiene sub acuzatia de trafic de armament, stupefiante, rapiri si sechestrari de persoane, atentate si reciclarea banilor proveniti din activitati ilicite. Respectivul membru al Mafiei napolitane incercase sa constituie celule de tip mafiot si sa atraga romani in asemenea activitati.

De asemenea, autoritatile au expulzat doi reprezentanti de marca ai Mafiei internationale, care vizau coordonarea pe teritoriul Romaniei a unor retele complexe de reciclare a fondurilor provenite din activitati ilicite. Politistii au reusit sa previna, astfel, spalarea unei sume estimate la 4.00-500 milioane de dolari, a adaugat Fatuloiu.

Referindu-se la crima organizata din Romania, adjunctul sefului DCCOA a afirmat ca aceasta a determinat dezvoltarea economiei subterane, a carei valoare, in prezent, este estimata la aproximativ 40% din PIB.

Potrivit generalului Dan Fatuloiu, politistii vor incerca sa contracareze retelele bine organizate din principalele zone de frontiera. Acestea beneficiaza de sprijinul vamesilor corupti, care ajuta la tranzitarea diferitelor bunuri peste granita.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.