Acasă Actualitate Oricine poate fi citat de centrele militare în această perioadă pentru prestări...

Oricine poate fi citat de centrele militare în această perioadă pentru prestări de servicii în interes public. Neprezentarea e infracțiune

DISTRIBUIȚI

În încercarea de a combate răspândirea virusului Sars-CoV-2, la data de 15 aprilie 2020 prin Decretul nr. 240/2020 a fost prelungită starea de urgență pe teritoriul României pentru o perioadă de încă 30 de zile. În rândurile ce urmează vom analiza dispozițiile art. 87 din Decretul nr. 240/2020, cu precădere în ceea ce privește posibilitatea instituțiilor și autorităților publice de a dispune chemarea persoanelor fizice pentru prestări de servicii în interes public.

În conformitate cu prevederile art. 87 alin. (1) din Decretul nr. 240/2020 „La solicitarea instituțiilor și autorităților publice centrale și locale beneficiare, autoritățile împuternicite de lege pregătesc și efectuează rechiziții de bunuri și chemarea persoanelor fizice pentru prestări de servicii în interes public, necesare prevenirii și combaterii COVID-19, în condițiile Legii nr. 132/1997 privind rechizițiile de bunuri și prestările de servicii în interes public.”

În continuare, Alina Tiocan, avocat Iordăchescu & Asociații oferă răspunsuri la o serie de întrebări care se întrevăd în ceea ce privește chemarea persoanelor fizice pentru prestări de servicii în interes public, așa cum este ea reglementată prin Legea nr. 132/1997 și normele metodologice de punere în aplicare a Legii nr. 132/1997 cuprinse în Hotărârea de Guvern nr. 219/2005.

1. Cine poate fi chemat pentru prestări de servicii în interes public?

Pot fi chemate pentru prestări de servicii în interes public persoanele apte de muncă, în vârstă de 16-60 de ani în cazul bărbaților și de 16-55 de ani în cazul femeilor. De asemenea, pot fi chemați și specialiști precum: medicii, inginerii, subinginerii, tehnicienii, economiștii, farmaciștii, asistenții medicali, etc.. Pentru aceste categorii de persoane limita maximă de vârstă este de 65 de ani pentru bărbați și de 60 de ani pentru femei. Peste aceste limite, persoanele pot fi chemate doar la cererea lor.

Apreciem că prevederile legale enunțate mai sus se vor aplica cu precădere personalului medical, atât de necesar în lupta pentru stoparea răspândirii virusului. În ceea ce privește personalul medical sunt de menționat și dispozițiile art. 56 alin. (1) din Decretul nr. 240/2020 conform cărora termenele de preaviz în cazul demisiei nu încep să curgă sau se suspendă pe întreaga durată a stării de urgență.

2. Există categorii de persoane fizice care pot fi exceptate de la prestarea de servicii în interes public?

Conform art. 32 din Legea nr. 132/1997 sunt scutite de prestări de servicii în interes public: a) persoanele lipsite total de capacitate de muncă; b) persoanele lipsite parțial de capacitate de muncă, dacă aceasta le face inapte desfășurării activității pentru care au fost chemate; c) femeile însărcinate, începând din luna a 5-a de sarcină; d) persoanele care au în îngrijire copii, părinți, frați sau surori, lipsiți total sau parțial de capacitate de muncă, când prezența lor este absolut necesară; e) persoanele care au în îngrijire copii sub vârsta de 8 ani; f) persoanele mobilizate la locul de muncă; g) persoanele care fac parte din misiunile diplomatice sau din oficiile consulare, acreditate în România, precum și alte persoane străine scutite în virtutea unor acorduri internaționale la care România este parte. Organele sanitare competente vor certifica situațiile prevăzute la literele a), b), c) și d).

3. Cine poate dispune chemarea persoanelor fizice pentru prestarea de servicii în interes public?

Chemarea persoanelor fizice pentru prestări de servicii în interes public se face de către centrele militare. Înștiințarea persoanelor fizice despre prestările de servicii în interes public la care sunt chemate se face prin ordin de chemare individual sau colectiv.

4. Ce mențiuni trebuie să cuprindă ordinul de chemare?

Pentru ca ordinul de chemare să îndeplinească condițiile de legalitate se impune să cuprindă următoarele mențiuni:
a) denumirea autorității militare emitente și a unității beneficiare;
b) temeiul legal al chemării;
c) numele, prenumele și domiciliul persoanei chemate;
d) termenul și locul unde trebuie să se prezinte.
Ordinul de chemare al salariaților va fi expediat la locul de muncă al acestora, iar pentru celelalte persoane fizice acesta va fi transmis de către autoritățile administrației publice locale, prin unitatea de poliție pe raza căreia persoana domiciliază sau își are reședința.

5. Unde își vor desfășura activitatea persoanele chemate?

De regulă, persoanele chemate își vor desfășura activitatea în localitățile de domiciliu sau reședință. Cu toate acestea, pot exista și excepții, acestea fiind nevoite să se deplaseze în alte localități. Într-o atare ipoteză, cheltuielile de transport, cazare și hrană vor fi suportate de unitățile beneficiare.

6. Care este cuantumul retribuției cuvenite pentru munca prestată?

După cum reiese din textul art. 87 alin. (2) din Decretul nr. 240/2020, plata prestărilor de servicii în interes public se efectuează la nivelul stabilit prin sistemul de salarizare a personalului contractual din sectorul bugetar. În cazul în care activitatea prestată nu poate fi asociată unei funcții existente în sistemul de salarizare a personalului contractual din sectorul bugetar, plata se face la nivelul unei funcții similare, stabilită de beneficiar, cu avizul Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

7. Ce repercursiuni poate avea refuzul persoanelor fizice de a nu presta serviciile pentru care au fost chemate?

Absența nejustificată sau refuzul persoanelor fizice legal chemate pentru a presta servicii în interes public, săvârșite în timpul stării de urgență, poate antrena răspunderea penală, iar în conformitate cu dispozițiile art. 34 alin. (2) din Legea 132/1994 se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

8. Există vreo procedură de contestare a ordinului de chemare a persoanelor fizice pentru prestări de servicii în interes public?

În legislația indicată nu se prevede vreo procedură de contestare a ordinului de chemare a persoanelor fizice, aspect ce ridică serioase suspiciuni asupra modului efectiv de a cenzura abuzurile de putere. Cu toate acestea, apreciem că astfel de derapaje din partea autorităților statului pot fi sancționate pe calea unei acțiuni în instanță, fiind aplicabile termenele și condițiile special prevăzute de legea contenciosului administrativ. Înainte de a se adresa instanței de contencios administrativ competente, persoana care se consideră vătămată într-un drept al său sau într-un interes legitim, printr-un act administrativ unilateral, trebuie să solicite autorității publice emitente, în termen de 30 de zile de la data comunicării actului, revocarea, în tot sau în parte, a acestuia. În cazul unui răspuns nesatisfăcător precum și în lipsa unui răspuns, persoana vătămată poate sesiza instanța de contencios administrativ.

6 COMENTARII

 1. „La solicitarea instituțiilor și autorităților publice centrale și locale beneficiare, autoritățile împuternicite de lege pregătesc și efectuează rechiziții de bunuri și chemarea persoanelor fizice pentru prestări de servicii în interes public, necesare prevenirii și combaterii COVID-19, în condițiile Legii nr. 132/1997 privind rechizițiile de bunuri și prestările de servicii în interes public.”
  Ce sa faca? Ma lasi, deci tot de la populatie trebuie sa luati la o adica. De la voi nema.
  Incepeti cu voi ba, cu odraslele voastre, cu rudele voastre, ce in aceste zile stau bine mersi ascunsi, iar alti amarati nu mai au ce manca dementilor. Vorba lui CTP, unii politicieni pot sa stea si 5 ani izolati (au bani de nu au ce face cu ei) ca acesti sobolani nu o sa pateasca nimic!!! Cand este vorba de voi, a, nuuu!!!!!!!!!!!
  Voi sobolanilor sa refaceti totul in aceasta tara, din cauza furaciunilor, a legilor strambe, a tot felul de ilegalitati pe care le ati facut, multi dintre romani sunt plecati, sunt scarbiti de voi. La cine sa vina ma, la voi??? sa va apere si sa munceasca iar ca niste sclavi pentru ce maaa??? Pentru voi imbuibatilor????

 2. Un articol de tip Test.
  Dupa 15 mai situatia sociala se va mai relaxa din aceasta forma de tip autocratic, a Starii de urgenta. Nu mai poate tine la nesfirsit asa cum isi doresc tot felul de tovarasi, de specialisti in nimic, de analisti/banalisti de servicu si alti indivizi cu astfel de intentii mai mult sau mai putin vadite. Sint prea multeee tensiuni, animozitati acumulate de catre sociatatea civila.
  In Mass-media, in societate, sint multi indicatori despre acesta stare de urgenta, care este parerea cetatenilor (pe diferite grupe sociale) despre acesta impunere de tip autocratic.
  Aceasta masura restrictiva a fost impusa in doar 4 state la nivel global !
  Un simplu exemplu, banal, releva cu cel fel de patern, arhetip, avem de-a face: vezi cu acele declaratii pe propria raspundere, ca si cum nu as fi cetateanul acestei tari, cu mult iz militaresc, autoritar – ce amintesc de acele bilete de voie (cine a facut armata stie despre ce este vorba sau, cum era la internatela scolare) in fine, ca la prosti. Ca doar de, romanul suporta, inghite tot felul de idei aberante venite de la – intreaga clasa politica, de la aceste cazaturile politice.
  Iar aceste constringeri – nu vor fi uitate !
  Aceste masuri nu au fost discutate, dezbatute (si) cu societatea Civila, deoarece nu mai sintem in trecut, acum citeva sute de ani cind cineva, in minoritate, lua decizii in numelele tututor, al majoritatii. Si de cele mai multe ori, tipic, defectuos.
  Acest Stat nu este format numai din Politie, Jandarmerie, Armata, Biserica… apropo, Civilii unde se mai incadreaza ? Cum s-a mentionat mai sus ? Ca simplii sclavi, doar pentru munca si in beneficul altora ?
  Un Test, asa cum cu citiva ani in urma, cei de la Excrementul Zilei, Click(bait), Can-Can/Ban-Ban si alte ziare marginale, senzationaliste… stirneau populatia ca se pregateste un razboi (era in perioada cu Ucraina), ca se fac inrolari, rezervistii, toti cei apti, sa-si pregateasca valizele… si alte idei delirante doar pentru a stirni: Panica, Frica si a – Testa starea polulatiei din mai multe puncte de vedere.
  Pentru cei care ati gindit, elaborat un astfel de Test, si chiar o asa-zisa lege (dar fara acordul intregii populatii), sa va luati gindul ca cineva va mai veni de bunavoie sau constrins, sa face ceva pentru – intreaga clasa/haznaua politica, pentru toti imbuibatii si odraslele acestora !
  Niciodata !
  D O W N .:.

 3. Ah! Păi aici e buba cea mare! Cine să vină, cei din mediul privat, cetățenii de rând? Sunt in situaţia ca înainte 89 unde toți politrucii le plâng de milă hoților, rudelor, a celor angajați la stat dar remuneraţi pe tot felul de lefuri si sporuri babane.
  EDITAT, trimiteți-i din nou la MUNCĂ, în PRIVAT pe cei cu pensii speciale, ăia cu sporuri de xerox, ăia
  care se iradiază imaginar de la scaner!

 4. Unde-i mediul economic privat?
  Economia României?
  La Stat-ul acasă.
  Curioasă treabă că idioții fac propaganda salariilor date celor de la Stat să avem doar consum, mult consum. Dar producție? la doame ajută cum zic majoritatea fariseilor. Vă dați seama în ce imbecilitate sîntem împinși de criminali ăștia? Decimați Hoția, Statul super birocratic să plece acasă, ajutor de șomaj max. 3 luni, ulterior îi privește, că pe majoritatea populației excrocate de sistem nu ii salvează nimeni.
  Sa-mi pregatesc valiza si livretul militar sa fie la vedere? #Vedeți-vă măi de treabă si plecați voi din țară, voi hoților!!!!!!!!!!!

  FLORIN CÂȚU, ediția 21 AUGUST 2019, FACEBOOK: „Este clar că bugetarii sunt privilegiații societății. Fără niciun dubiu. Trebuie să avem curajul TOȚI să recunoaștem acest lucru. Restul românilor, din țară și străinătate, muncesc pentru ca bugetarii să trăiască bine, chiar dacă majoritatea sunt praf la locul de muncă…”

 5. @fara politica. Bine punctat. Dar unde este societatea civila pentru a apara aceste fapte, nedreptati?
  Acele ONG-uri, fundatii, asociatii???? Marea majoritate mimeaza ca sunt aparatori ai cetatenilor. In mare parte isi privesc doar propriile interese. Mai inscriu cateva masini de lux pe fundatie, nu mai platesc ceva la Vama, mai subinchiriaza din mijlocul Capitalei tot felul de imobile, ca se intelege sunt ONG-uri, fundatii. Doar ei stiu la ce. Tot felul de odrasle ale unor fosti securisti, procurori si alti tocatori de multi bani de la stat.
  Da, nu ai pe cine si pe ce.

 6. O cretinatate mai mare nu am vazut. Suna ca in anii sovietizarii Romaniei de catre tovarasii ‘pretini si frati’ din Est. 1948 Legea Nationalizarii.
  https://ro.wikipedia.org/wiki/Legea_na%C8%9Bionaliz%C4%83rii
  Ce mai trebuie sa mai fac? Ma duc la banca sa scot bani munciti si sa vi dau voua hotilor? Pentru plata a tot felul de magari facute de acele firme ‘de stat’, ‘parteneri de incredere’ , ce vindeau mastile si manusile la extra-preturi??? Sau la vreun teledon regizat, pentru vreun bogat amarat sa-si faca implant de gene in Austria???
  Hai, ce mai trebuie sa va mai dau??? Casa, masina, telefonu, nevasta, ca doar e stare de nebunie urgenta. Numai in aceasta tara plina de hoti si sabotori se poate intampla asa ceva.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.