Home Actualitate Otraviti si izolati de restul lumii

Otraviti si izolati de restul lumii

DISTRIBUIŢI

Incepand cu presedintele Iliescu, care ne-a anuntat ca nu suntem in razboi cu Irakul, si pana la autoritatile locale, care au spus joi ca vor dubla paza la toate obiectivele sensibile, cei pe care ii platim din buzunar ca sa ne asigure protectia s-au dat peste cap sa ne convinga ca in Romania nu este nici un pericol pentru cetateni, legat de teroristi. Nu numai datorita faptului ca nu suntem prioritari pe lista de tinte a acestora, ci si datorita vigilentei fortelor de ordine, care pazesc zi si noapte, cu maxim profesionalism, toate obiectivele importante. Bine platiti pentru asta, bineinteles. Carcotasi din fire, am vrut sa verificam daca lucrurile sunt chiar asa de roz si daca milioanele multe pe care statul ni le ia din buzunare sunt chiar atat de bine cheltuite cu acesti profesionisti.

Bazinul de apa

Ora 10.30. Ajungem la Bazinul de apa de la Schit, cel care alimenteaza circa 50.000 din cei aproximativ 80.000 de locuitori ai municipiului Alba Iulia. Liniste si pace. In fata gheretei paznicului, situata intre cele doua bazine, un dulau doarme intr-un rasfat total, cu burta la soare. Nu ne baga in seama cand intram pe poarta. Dupa ce inaintam 20-30 de metri, din ghereta iese paznicul. De inaltime medie, slabut, circa 40 de ani. Unul dintre noi flutura scurt legitimatia, pe care scrie Adrian bin Laden, terorist-sef. Intram in vorba. Intrebam daca s-au luat masuri speciale de paza. Ne spune ca noaptea va fi dublat de un coleg. Are pistol. Un TT. O plesnitoare aproape ineficienta. Daca va mai aduceti aminte, celebrul Fane Spoitorul a fost impuscat de la doi metri, de cinci ori, cu un TT si e bine sanatos. Daca am fi doi teroristi adevarati, nu ne-ar trebui mai mult de cateva secunde ca sa-l dezarmam si sa-l imobilizam pe paznic. Urmarea ar putea fi extrem de tragica pentru cei care sunt aprovizionati cu apa din aceasta sursa. Am putea folosi un agent patogen sau o otrava oarecare. Rezultatul: mii sau zeci de mii de victime.

Intrebam daca s-a apelat la jandarmi sau la gardienii publici si paznicul ne spune ca nu. Prima intrebare, nerostita: autoritatile responsabile sunt inconstiente sau dau dovada de o prostie colosala. Paznicul bazinului nu poate face fata singur unei amenintari. Asta e clar pentru oricine. Mai putin pentru cei care se lauda ca au luat toate masurile pentru prevenirea oricarui act terorist.

Podurile

Suntem pe DN1, artera care leaga Bucurestiul de granita de vest a tarii. La iesirea din Alba Iulia inspre Sibiu, DN1 traverseaza Muresul, pe un pod monumental. De fapt, este un ansamblu. La cativa metri de podul rutier, o conducta magistrala de apa traverseaza aerian Muresul, iar la cateva sute de metri se afla podul peste care trece o linie dubla de cale ferata, care face legatura intre cele mai importante noduri de cale ferata din zona: Teius si Vintu de Jos. Distrugerea acestor obiective, combinata cu aruncarea in aer a podului de peste raul Ampoi, tot pe DN1, la iesirea din municipiu inspre Cluj, ar insemna blocarea aproape totala a traficului rutier in toata zona. Singura cale majora de comunicare ar ramane cea prin Muntii Apuseni. Traficul feroviar ar fi, practic, paralizat. Ne-am fi asteptat ca aceste obiective sa fie pazite macar de vreun jandarm, chiar si de unul mai mititel, dar inarmat. Ne-am bucurat cand am vazut doua masini de politie la circa 50-60 metri de podul peste Mures. Teapa. Era doar un filtru care oprea camioanele si controla actele soferilor. Nestingheriti de nimeni, ne-am plimbat pe sub pod si pe sub conducta. Puteam pune o bomba cat Casa Poporului si nu ne-ar fi intrebat nimeni de sanatate. Ne-am multumit sa fotografiem podul de cale ferata de la distanta. Ne-a fost lene sa mai mergem pana acolo pe jos, si nu am vrut sa intram cu masina pe drumul plin de hartoape. Daca eram niste adevarati teroristi insa, am fi facut o vizita si podului de cale ferata, o vizita cu un final de-a dreptul exploziv.

Aceeasi liniste si pace domneau si la podul de peste Ampoi. O bomba pregatita din timp ne-ar fi cerut maximum un minut ca sa o montam, dupa care bye-bye pod.

Prefectura si Consiliul judetean

Macar la Palatul Administrativ ne-am fi asteptat sa fie mai multa paza. De obicei, sefii au mare grija de sanatatea si integritatea personala. Nici aici insa nu se vede urma de ingrijorare, asa ca ajungem la concluzia ca responsabilii cu protectia cetateanului sunt de o inconstienta incredibila. Nici noi nu credem ca Romania, in general, si Alba Iulia, in special, ar putea fi tinte majore pentru teroristi. Asta nu inseamna insa ca nu trebuie luate masurile minime de securitate. Nu de alta, dar atat timp cat exista cea mai mica sansa ca platitorii de impozite sa fie expusi la riscuri, cei care sunt platiti din aceste impozite ar trebui sa indeparteze toate riscurile.

Am aflat ca jandarmii au gasit o metoda originala de a impiedica actele teroriste, interzicand suporterilor echipei Unirea Alba Iulia sa foloseasca lumanari fumigene in incinta stadionului, iar presedintele CJ Alba, Eugen Popa, a gasit o solutie si mai buna: vigilenta cetatenilor. De aici, o intrebare de final: noi de ce dracu* va mai platim, oameni buni, daca tot noi trebuie sa fim aia vigilentii?

Adrian Horincar

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.