Acasă Actualitate Panică la PSD: echipa de negociere a Consiliului pentru șefia Parchetului European...

Panică la PSD: echipa de negociere a Consiliului pentru șefia Parchetului European va fi condusă de o finlandeză imparțială

DISTRIBUIȚI

22 de state din cele 28 din Uniunea Europeană au aderat la Parchetul European: Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cipru, Cehia, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Italia, Malta, Portugalia, România, Slovenia, Slovacia, Spania, Țările de Jos. Țările care nu au aderat sunt: Danemarca, Ungaria, Irlanda, Polonia, Suedia și Marea Britanie.
Până acum s-au desfășurat patru voturi pentru șefia Parchetului European:

Experții numiți de UE în comitetul de selecție au clasat-o pe Kovesi pe primul loc

În Comitetul Reprezentanților Permanenți (COREPER), condus în acest semestru de România prin ambasadoarea la UE, Luminița Odobescu, la votul direct Kovesi a ieșit pe primul loc dar Odobescu a instituit un sistem de votat pe puncte pentru ca aceasta să cadă pe locul al doilea. Detalii AICI.

În Comisia CONT a Parlamentului European unde Laura Codruța Kovesi a ieșit pe primul loc

În Comisia LIBE a Parlamentului European unde Laura Codruța Kovesi a ieșit pe primul loc

Acum urmează negocierile între Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene, trebuind să se ajungă la un consens. Parlamentul European merge la negocieri cu un singur nume: Laura Codruța Kovesi, comisia de negociere fiind formată din Claude Moraes (preşedintele Comisiei LIBE, grupul S&D, britanic), Ingeborg Grassle (preşedinta Comisiei CONT, grupul PPE, germană) şi Judith Sargentini (vicepreşedinta Comisiei LIBE, grupul Verzilor, olandeză).
Consiliul COREPER (ambasadorii la UE ai celor 22 de state) merge la negociere cu o listă și cu un clasament: francezul pe locul întâi și românca cu germanul la egalitate, comisia fiind formată din ambasadoarea Finlandei, Marja Rislakki, ambasadorul Croației, Mato Škrabalo, și ambasadorul Portugaliei, Nuno Brito.

Surse politice au declarat pentru ziarul Curentul că guvernul social democrat al PSD-ALDE nu găsește niciun mod de influențare a Marjei Rislakki care e cunoscută ca o persoană imparțială. Cel mai probabil, inabordabila Rislakki va propune un nou vot în COREPER. PSD se teme că negocierile ar putea depăși luna iunie și noul vot în COREPER va fi dat sub președinția Finlandei și nu sub cea a României când Odobescu ar putea inventa un nou sistem de vot care în funcție de informațiile deținute despre preferințele de vot ale celor 22 de țări.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.