Acasă Actualitate Pânza freatică din Jilava, infestată de groapa de gunoi de la Vidra

Pânza freatică din Jilava, infestată de groapa de gunoi de la Vidra

DISTRIBUIȚI

În seara zilei de luni, 10 noiembrie 2008, am participat la o reuniune cu jilăvenii. Cu această ocazie, am aflat faptul că în Jilava și Vidra se află în curs de derulare cea mai mare crimă ecologică și un grav atentat la sănătatea ilfovenilor, deoarece, în localități precum Jilava sau Vidra, în care oamenii nu dispun de apă curentă, iar singura lor sursă sunt puțurile, vă dați seama că viața lor este pusă în grav pericol, întrucât la acest moment pânza freatică este infestată.
Cazurile de ilfoveni care manifestă forme acute de cancer ce sunt generate de aerul irespirabil și de infestarea pânzei freatice se înmulțesc de la zi la zi. Copiii se îmbolnăvesc, bătrânii mor și nimănui în București sau la guvern nu-i pasă de faptul că bucureștenii exportă moarte, boli, gunoi și mizerie în Ilfov.
Ilfovul nu este groapa de gunoi a Bucureștiului! Am văzut imagini cumplite cu câini cu tumori care mănâncă din gunoaie și cred că la groapa de gunoi sunt peste 1.000 de câini; vă dați seama că un câine care este infestat cu boli și care mușcă un om nu-i va transmite neapărat turbare, ci și boli cumplite. De ce ne facem că nu ne pasă? De ce ne facem că nu vedem acest imens dezastru ecologic care se întâmplă la câțiva kilometri de București?
Stimați bucureșteni, credeți că pe voi nu vă afectează această crimă ecologică din Ilfov de pe axa Vidra-Jilava?
Apa din subsolul localităților Jilava și Vidra este nocivă nu numai pentru băut, dar și pentru spălat, ea conținând substanțe chimice cancerigene care rezultă din descompunerea gunoaielor de la groapa de gunoi ilegală de la Vidra, groapă de gunoi deschisă pe vremea fostului primar pesedist, care a făcut jocurile firmei Eco Sud SRL, care face profituri de milioane de euro.
Ilfovenii sunt supuși unei crime ecologice, întrucât ei se îmbolnăvesc și mor de pe urma efectelor nocive ale gunoiului din București care este deversat în groapa de gunoi ilegală din Vidra.
Într-un comunicat transmis de oficialii Gărzii Naționale de Mediu (GNM), se afirmă că, "întrucât operatorul depozitului, societatea Eco Sud SRL, nu a instituit un sistem de automonitorizare tehnologică a depozitului, respectiv nu a întocmit un plan de prevenire a incendiilor pe depozit (groapa de gunoi nu a infestat numai pânza freatică, dar și aerul este nociv de la mirosurile pestilențiale emanate sau din cauza deselor incendii care izbucnesc acolo), comisarii GNM au sancționat societatea cu amendă contravențională în valoare de 8.000 de lei". În același comunicat, oficialii Gărzii de Mediu precizau că groapa de gunoi de la Vidra nu îndeplinește condițiile de funcționare. Nicicum să mai fie considerată și "ecologică", așa cum a categorisit-o Ministerul Mediului. Amenda, una extrem de mică pentru o societate precum Eco Sud, a fost singura sancțiune, deși mediul a fost grav afectat și sănătatea ilfovenilor este pusă în pericol, ca și viața lor. În mod normal, groapa de gunoi trebuia închisă până în momentul în care ea ar fi devenit cu adevărat ecologică. Nu s-a întâmplat însă acest lucru. Mai grav, ea funcționează în continuare, în ciuda faptului că locuitorii din zonă cer închiderea gropii, susținând că gunoaiele și mirosurile pe care acestea le degajă le pun în pericol sănătatea.

Firmele de salubritate din Capitală depozitează ilegal deșeurile pe teritoriul județului Ilfov

Bucureștiul exportă moarte în Ilfov, acolo unde gunoiul orașului a cauzat deja cel mai mare dezastru ecologic din România. Amenzile pentru cei care nu respectă legislația de mediu sunt mult prea mici și se impune nu numai o majorare a acestora, chiar și de zece ori în unele cazuri, însă trebuie oprit urgent acest dezastru ecologic din Vidra. Scandalul a pornit chiar de la atitudinea sfidătoare a acestor firme de salubritate din București. Cei ce dețin groapa de gunoi criminală și ilegală de la Vidra nu își respectă angajamentele față de Ministerul Mediului, firmele de salubritate aruncă gunoaie la întâmplare, firmele de construcții depozitează ilegal moloz și tot felul de resturi de pe șantierele din București în Ilfov, și o fac nu numai în groapa de gunoi, dar și pe toate câmpurile din jurul acesteia, iar la primul vânt mai puternic, gunoaiele se împrăștie pe o suprafață de mii de hectare, ajung în casele oamenilor, le fac aerul irespirabil.
Instituțiile statului sunt în compliciate cu cei care atentează la sănătatea oamenilor, iar primarilor PSD care au condus Vidra până în această vară nu le-au păsat de oameni.
Iar această groapă de gunoi ilegală poate și trebuie închisă de Ministerul Mediului și Garda de Mediu, adică instituții aservite și clientelare guvernului penelist care nu dă doi bani pe viața ilfovenilor.
Cei care exploatează gropile de gunoi sau cei de la firme le plătesc, fac profituri uriașe și își văd liniștiți de treabă, adică continuă cu premeditare o gravă crimă ecologică. Toate acestea, pe seama locuitorilor din Ilfov, a sănătății lor și a vieții ilfovenilor. Mai clar, cine este vinovat de situația acestor gropi de gunoi din Ilfov? Foarte clar: firmele de salubritate și cele care dețin gropi de gunoi, pentru că nu respectă legea, și Ministerul Mediului prin Garda de Mediu, pentru că nu aplică legea. Mai mult, instituțiile statului sunt fie în complicitate cu aceste firme, fie nu sunt deloc interesate de faptul că sănătatea oamenilor este pusă în pericol.
Primarul de la Vidra este legat de mâini și de picioare, întrucât nu el are în atribuții posibilitatea de închidere a gropii de gunoi.

Apel

Vreau să vă aduc aminte de filmul Erin Bronkovic, cu Julia Roberts, care pleacă de la fapte reale; este vorba de drama locuitorilor unui orășel american, care din cauza infestării pânzei freatice și a mediului cu substanțele chimice deversate de o fabrică, au ajuns în 20 de ani să moară pe capete din cauza unor forme cumplite de cancer. Filmul redă lupta unor avocați, care au dat în judecată fabrica și autoritățile și au cerut și obținut daune în valoare de zeci de milioane de dolari pentru această crimă ecologică.
Exact aceeași crimă ecologică este acum în desfășurare la adresa locuitorilor din Jilava și Vidra!
Fac pe această cale un apel la toți locuitorii din cele două localități: Haideți să ne unim eforturile și să dăm în judecată toate autoritățile și firmele vinovate de menținerea acestei gropi de gunoi ilegale! Să le cerem daune și să cerem Ministerului Mediului și Gărzii de Mediu închiderea gropii de gunoi! Viața noastră valorează mai mult decât munții de gunoaie cu care Bucureștiul îndoapă Ilfovul în fiecare zi! Noi, la Asociația www.asistentapentruconsumatori.ro, avem nevoie de următoarele acte:
– certificate medicale care să ateste faptul că sănătatea dvs. a fost afectată de pânza freatică infestată și de aerul poluat de mirosurile pestilențiale și nocive emanate de aceste gunoaie;
– certificate de la Larex, care demonstrează faptul că apa din pânza freatică a localităților Jilava și Vidra nu este potabilă, ci nocivă, adică nu trebuie folosită nici la spălat, nici la o altă activitate, fiind pur și simplu otrăvită.
Numai printr-un proces colectiv împotriva celor vinovați de crimă ecologică de la Jilava-Vidra vom reuși să rezolvăm ceva!
Aștept adeziunile și susținerile voastre! Veniți la vot! Votați și aveți încredere că schimbarea se poate produce! Depinde numai de noi să ne schimbăm viețile și destinele!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.