Acasă Actualitate Pe 4 ianuarie 1990 Ion Iliescu a dat grațiere și amnistie, dar...

Pe 4 ianuarie 1990 Ion Iliescu a dat grațiere și amnistie, dar a exceptat corupții

DISTRIBUIȚI

Pe data de 4 ianuarie 1990, Ion Iliescu semna DECRETUL – LEGE Nr. 3 privind amnistierea unor infracţiuni şi graţierea unor pedepse care a fost publicat în MONITORUL OFICIAL NR. 2 din 5 ianuarie 1990. Astfel, au fost amnistiate infracțiunile ce prevedeau pedepse de până la 3 ani inclusiv sau amenda și au fost grațiate pedepsele cu închisoare până la 3 ani inclusiv sau cu amendă. De la clemența lui Iliescu au fost exceptați recidivistii, cei care au savirsit infracţiuni de omor, tilharie, vătămare corporală grava, viol, distrugere calificată, luare de mită, arestare nelegală şi cercetare abuzivă, supunere la rele tratamente, represiune nedreaptă, evadare, precum şi cei care au săvârșit infracţiuni sancţionate de lege cu pedeapsa închisorii de 10 ani sau mai mare.

Iată textul integral al Decretului-lege:

„Consiliul Frontului Salvării Naţionale decretează:

Citește și Asasinul Mihaelei Runceanu, grațiat „pe pile” de Ion Iliescu
Articolul 1
Se amnistiaza infracţiunile politice prevăzute în Codul penal şi în legile speciale săvîrşite după data de 30 decembrie 1947.
Prin infracţiuni politice, în sensul prezentului decret-lege, se înţeleg faptele care au avut drept scop:
a) exprimarea protestului împotriva dictaturii ai cultului personalităţii, împotriva terorii şi abuzului de putere din partea celor ce au deţinut puterea politica;
b) respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, obţinerea de drepturi civile şi politice, economice, sociale şi culturale, înlăturarea măsurilor discriminatorii;
c) obţinerea oricăror alte revendicari democratice.
Dispoziţiile alin. 1 se aplică în mod corespunzător contravenţiilor comise în scopurile arătate în acest articol.
Articolul 2
Se amnistiaza infracţiunile pentru care Codul penal sau legile speciale prevăd o pedeapsă privativă de libertate pînă la 3 ani inclusiv sau amenda.
Articolul 3
Se gratiaza în întregime pedepsele cu închisoare pînă la 3 ani inclusiv sau cu amendă, aplicate de instanţa de judecată, precum şi măsura trimiterii într-o şcoala de muncă şi reeducare luată faţă de minori.
Articolul 4
De prevederile art. 2 şi 3 nu beneficiază recidivistii, cei care au savirsit infracţiuni de omor, tilharie, vătămare corporală grava, viol, distrugere calificată, luare de mită, arestare nelegală şi cercetare abuzivă, supunere la rele tratamente, represiune nedreaptă, evadare, precum şi orice infracţiuni sancţionate de lege cu pedeapsa închisorii de 10 ani sau mai mare.
Articolul 5
În cauzele aflate în curs de urmărire penală sau de judecată privind infracţiunile care nu se amnistiaza potrivit art. 1 şi 2, procesul penal va începe sau, după caz, va continua, iar după stabilirea pedepsei se va face aplicarea prevederilor prezentului decret-lege referitoare la graţiere.
Articolul 6
Prevederile prezentului decret-lege cu privire la amnistie se aplică, în mod corespunzător, faptelor prevăzute de legea penală şi abaterilor date, prin lege, în competenţa comisiilor de judecată.
Articolul 7
Faptele care, potrivit art. 18^1 din Codul penal, nu prezintă gradul de pericol social al unei infracţiuni nu se mai sancţionează, iar amenzile şi celelalte sancţiuni cu caracter administrativ aplicate pentru asemenea fapte nu se mai executa în măsura în care nu au fost executate.
Articolul 8
Sancţiunile contravenţionale nu se mai aplica, iar în cazul în care au fost aplicate, nu se mai executa.
Articolul 9
Cei gratiati, care în decurs de 3 ani săvîrşesc o infracţiune intenţionată, vor executa, pe lîngă pedeapsa stabilită pentru acea infracţiune, şi pedeapsa neexecutata ca urmare a aplicării prezentului decret-lege.
Articolul 10
Pe lîngă fiecare penitenciar şi şcoala specială de muncă şi reeducare se instituie comisii formate din delegaţi ai organelor de justiţie, procuratura şi poliţie, care vor face propuneri motivate de graţiere individuală şi pentru alţi condamnaţi care nu beneficiază de prevederile prezentului decret-lege, dar care, în cursul executării pedepsei, au avut o comportare buna, dînd dovezi temeinice de îndreptare.
Articolul 11
Dispoziţiile prezentului decret-lege se aplică numai faptelor comise pînă la data de 22 decembrie 1989 inclusiv.
PREŞEDINTELE
CONSILIULUI FRONTULUI SALVĂRII NAŢIONALE
ION ILIESCU”

4 COMENTARII

 1. ALOOOOOOOO NATIUNE TREZESTET PANA NU-I PREA TARZIU……..GRATIEREA SI AMNISTIA sunt folosite de TICALOSI pentru excroci si HOTI.
  NEIMPOZITAREA LUXULUI SI A BOGATIEI “rechinilor si balaurilor” din POLITICA , structurile statului si nu numai, AVAND CA SURSE JEGMANIREA ECONOMIEI SI AVUTIEI NATIONALE (pana la recuperare) ESTE O AMENINTARE cu mult mai mare LA siguranta nationala decat kkt-ul evaziunii fiscale.( Vezi IMOBILELE DIN ZONA RANCA-Trans Alpina JUD GORJ SUNT 95% finantate, nu din evaziune fiscala, ci din FURT NATIONAL al “inaltilor functionari” publici TICALOSI SI NAROZI ce au ADN fanariot.
  – UNDE SUNT CELE 8 MILIARDE DE DOLARI PE CARE LE AVEA TARA DE INCASAT IN DEC. 1989 din afacerile sae externe….???
  – DE CE marii INFRACTORI AJUNSI IN INALTE FUNCTII PUBLCE interne si externe NU RESTITUIE MILIARDELE de dolari FURATE DE LA BANCOREX….
  – De ce nu se recupereaza FONDURILE PRADUITE de catre BANDITII DEMOCRATIEI si marii revolutionari cu merite deosebite ale fostelor; UGSR , UTC, PCR, UASCR, C.A.P-uri , GOSTAT-uri, etc
  – DE CE FONDURILE PRADUITE la Jocurile de norc tip CARITAS au fost laste excrocilor , infractorilor noii DEMOCRATII DAMBOVITENE, saracind populatia sedusa cu minciuni si promisiuni….???
  – DE CE ESTE INCURAJAT FURTUL DIN BANUL PUBLIC…???(aparatul de stat este cu mult supra dimensionat incepand cu PARLAMENTUL si terminand cu nr dublu al primariilor fata de 1989, etc)
  ESTE NECESARA AUDITAREA CAT MAI URGENTA A TUTUROR TRANZACTIILOR(furaciunilor) SI ACTELOR COMERCIALE (de instrainare) EFECTUATE DUPA 1989 IN LEGATURA CU AVUTIA NATIONALA si fondurile publice pentru a STOPA HOTIA, HAIDUCIA SI ANARHIA din Romania PRECUM SI PENTRU DIMENSIONAREA RATIONALA A APARATULUI BUGETAR (in Austria Ministerul de Interne ARE IN APARATUL CENTRAL 17 PERSOANE IN CARE ESTE INCLUS SI MINISTRU ).

 2. De ce s-a evaporat tot ??? Legislația (parlamentul) – cu bună știință – n-a DAT legia răspunderii pe JUSTIȚIE, care-i câinele de pază a țării. Pe contra sens se otrăvește ultimul câine SIIJ-ul.

 3. jigodia asta bolsevica a exterminat 4milioane de romani incepand cu 22decembrie 1989.Stanculescu l-a facut presedinte printr-o lovitura militara de stat data de serviciile secrete impreuna cu armata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.