Acasă Actualitate PE așteaptă o scrisoare oficială de la autoritățile române în cazul Severin

PE așteaptă o scrisoare oficială de la autoritățile române în cazul Severin

DISTRIBUIȚI

PE a primit corespondență de la autoritățile judiciare austriece și slovene legat de cazurile europarlamentarilor despre care a relatat „The Sunday Times“, iar „o scrisoare oficială din partea autorităților române este așteptată în cel mai scurt timp“, a anunțat legislativul european.
„Președintele PE, Jerzy Buzek, se află în contact direct cu autoritățile naționale din statele membre relevante. Între timp, Parlamentul European a primit corespondență de la autoritățile judiciare austriece și slovene cu privire la aceste cazuri. O scrisoare oficială din partea autorităților române este așteptată în cel mai scurt timp, de asemenea“, a precizat ieri Serviciul de presă al legislativului european.

Autoritățile judiciare române – așteptate să verifice biroul lui Severin

PE a anunțat că „pentru a salvgarda toate probele, birourile deputaților implicați în aceste cazuri au fost încuiate și se află sub pază până când autoritățile judiciare din statele membre se prezintă pentru a face investigații“.
Buzek va face propuneri pentru consolidarea regulamentului intern al legislativului, pornind de la dezvăluirile publicației.
Pe de altă parte, președintele PE s-a întâlnit miercuri cu reprezentanții organizației Transparency International.
„Întotdeauna am crezut în statul de drept și transparența vieții publice. Oficialii corupți sunt un pericol la adresa democrației. Trebuie să manifestăm o politică de zero toleranță față de orice formă de corupție. Sunt responsabil pentru integritatea Parlamentului European și sunt hotărât să apăr această integritate“, a spus el, după întâlnire.

OLAF e autorizat să facă anchetă administrativă

Președintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, a transmis OLAF că, în cazul specific al acuzațiilor aduse de „The Sunday Times“ împotriva unor europarlamentari, printre care și românul Adrian Severin, Oficiul (OLAF) are dreptul de a face o anchetă administrativă.
„Impresia mea puternică este că Parlamentul European trebuie să continue să respecte acele norme pe care această instituție le avea stabilite. Ca președinte al acestei instituții, am datoria să apăr demnitatea acestei instituții. Am analizat situația în profunzime și am decis să permitem ancheta administrativă. În cadrul acestei investigații administrative, OLAF nu poate intra în birourile deputaților europeni și am cerut Agenției OLAF să respecte imunitatea membrilor“, a explicat Buzek.
El a subliniat că Parlamentul European este gata să colaboreze pe deplin cu autoritățile naționale din statele membre, inclusiv prin acordarea accesului la birourile și computerele deputaților europeni imediat ce imunitatea acestora este ridicată.
„Statele membre dispun de toate instituțiile necesare în cadrul sistemului judiciar în statul de drept pentru a face investigații complete în aceste cazuri. Statele membre ar putea cere în egală măsură Agenției OLAF sau instituțiilor europene să sprijine investigațiile cu mijloacele acestora“, potrivit lui Buzek.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.