Acasă Actualitate Pe Zamca, pamantul continua s-o ia la vale peste gospodarii

Pe Zamca, pamantul continua s-o ia la vale peste gospodarii

In noaptea de 2 spre 3 octombrie, pe strada Bogdan Voda, din municipiul Suceava, masive alunecari de teren luau cu ele agoniseala de-o viata a multor familii din zona. Au fost afectate retelele de apa, canalizare, telefon si energie electrica. La locul dezastrului s-a deplasat o comisie formata din specialisti de la Biroul de Protectie Civila si de la Serviciul de Investitii al Primariei municipiului Suceava. Rostul comisiei se pare ca a fost doar constatator, atat timp cat, la doar patru zile de la dezastru, alunecarile de teren au continuat.

-Pentru ce s-a facut acea comisie, daca nu s-a luat nici o masura?-

In noaptea de 8 spre 9 octombrie, pamantul s-a pravalit din nou peste casele din cartierul Zamca. Familiile direct afectate, Modest Bolohan si Ioan Tuhlei, s-au trezit marti dimineata cu inca o portiune din gradina -furata- de adancuri. -Ce pot sa mai fac? Inca un copac smuls, inca o falie de 10-15 cm, deschisa chiar in aceasta noapte. Pentru ce s-a facut acea comisie, daca nu s-a luat nici o masura? Au constatat bine, si azi a fost doamna Cozac, dar noi ce ne facem? Astept de acum sa se deschida pamantul-, ne-a declarat Ion Tuhlei. Pe marginea prapastiei formate sta sa cada garajul construit de familia Ursu. Gardul care inconjoara cladirea -atarna- cu tot cu trei stalpi, in prapastia care in noaptea de 8-9 octombrie s-a mai adancit cu cel putin un metru si jumatate. Nimeni nu are curajul sa demoleze garajul, tocmai din cauza pericolului iminent. Mai jos de garaj se afla familia Marcel si Ana Iavorschi. -Azi, casa noastra inca mai este admirata de cei care ne viziteaza (avand un stil rustic placut ochiului), dar maine-poimaine, ce va fi? Au zis cei din comisie ca se vor lua masuri, dar nu s-au tinut de cuvant. Ce comisie pentru dazastre, ce aparare civila, daca nu se gandesc la noi-, ne-a declarat Ana Iavorschi. In gradina familiei Posteuca se vad crapaturile rezultate in urma alunecarilor. Pamantul inainteaza vizibil.

Masuri cu specific romanesc

De la o zi la alta, oamenii sunt mai ingrijorati, iar masurile luate de autoritati se dovedesc a fi, practic, inutile. Reamintim ca in aceasta zona au fost afectate, in urma unor alunecari de teren, 11 gospodarii de pe strazile Bogdan Voda si Petuniilor. Pe o lungime de circa 100 de metri din cornisa versantului de nord-est a avut loc o prabusire de opt metri, falia deschisa avand o latime de aproape sapte metri. Doua case sunt in pericol de prabusire si au fost afectate retelele de apa, canalizare, telefon si energie electrica. S-au luat unele masuri urgente, in primul rand interzicandu-se circulatia autovehiculelor cu tonaj mare pe strada Bogdan Voda si pe strazile invecinate. Tot atunci, primarul Marian Ionescu a luat legatura cu ACET, pentru a se verifica starea conductelor de apa, care pleaca din zona Zamca, aceasta putand fi una dintre cauzele alunecarilor. Primarul a spus ca inca nu se pune problema evacuarii locuitorilor din zona calamitata, dar, in caz de necesitate, pot fi puse la dispozitie caminele scolilor care se afla in patrimoniul executivului local.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.