Home Actualitate Pelerinaj la Iasiul Sfintei Parascheva

Pelerinaj la Iasiul Sfintei Parascheva

DISTRIBUIŢI

Sute de mii de credinciosi, veniti din toata tara, au astepat la rand, pe o lungime de peste un kilometru, pentru a atinge si venera atat braul Maicii Domnului, cat si moastele Sfintei Parascheva, aduse pentru prima oara la Iasi de voievodul Vasile Lupu. Ieri, dupa ce a asistat la Sfanta Liturghie desfasurata la Catedrala Metropolitana cu prilejul Hramului Sfintei Cuvioase Parascheva, mitropolitul Bostonului i-a indemnat pe credincisi sa se roage pentru victimele actelor teroriste din SUA din 11 septembrie. Ca in fiecare an, Sfanta Liturghie a fost urmata de Masa Pelerinilor, unde credinciosii au fost primiti cu sarmale, pregatite de consoartele edililor locali, si cu vin. Sarbatorile Iasiului s-au incheiat cu un impunator foc de artificii, care a durat mai bine de 40 de minute.

Slujba religioasa desfasurata cu prilejul Hramului Sfintei Cuvioase Parascheva a fost oficiata de un sobor format din zeci de preoti, printre care s-a numarat si delegatul oficial al Patriarhiei Ecumenice, IPS Methodios, mitropolit de Boston. In cuvantul sau, IPS Methodios de Boston i-a indemnat pe credinciosi sa se roage pentru victimele actelor teroriste din SUA din data de 11 septembrie, adaugind ca ceea ce s-a intamplat in America a fost -un atac de ura satanica, indreptat nu numai impotriva Americii, ci a intregii civilizatii-. IPS Methodios a mai spus ca a venit la Iasi si ca un simplu pelerin, aceasta ocazie fiind in opinia sa -o rebotezare in credinta ortodoxa-.

Pe tot parcursul zilei de duminica, mii de credinciosi au continuat sa astepte la rand, pe o lungime de peste un kilometru, pentru a atinge si venera atat Briul Maicii Domnului, adus special din Grecia, cat si moastele Sfintei Parascheva si ale Sfintului Mucenic Gheorghe, asezate in aer liber, in curtea Mitropoliei.

La sarbatorile Iasului au fost prezenti, de asemenea, presedintele Camerei Deputatilor, Valer Dorneanu, ministrul educatiei si cercetarii, Ecaterina Andronescu, lideri ai unor formatiuni politice, precum si reprezentanti ai administratiei publice locale.


Sarmale marca Steluta Simirad

Aproximativ 50.000 de sarmale au fost impartite, duminica la pranz, in curtea Primariei din Iasi, catorva mii de pelerini prezenti la Hramul Sfintei Parascheva. Sarmalele au fost gatite atat de functionarele Primariei iesene, cat si de sotiile unor oficialitati locale. Printre cele care s-au oferit sa participe la aceasta actiune, initiata de Primaria Iasi, s-au numarat sotiile primarului Constantin Simirad, a presedintelui Consiliului Judetean, Lucian Flaiser, cat si a subprefectului Valentin Soroceanu.

Pentru evitarea aglomeratiei, fiecare persoana a primit in prealabil cate un bon de masa, pe baza caruia i se inmanau cate opt sarmale, un pahar de vin sau suc, alaturi de colaci si mere. In aceasta actiune s-au implicat si mai multe restaurante din Iasi. Asa cum era de asteptat, n-au lipsit nici surprizele neplacute.

Suc expirat de cinci luni

Primarul Constantin Simirad a declarat ca va cere declansarea unei anchete impotriva unei firme iesene care a adus o importanta cantitate de sucuri, deoarece s-a descoperit ca termenul de garantie al sucurilor respective expirase in urma cu cinci luni.

Sarbatorile Iasiului s-au incheiat cu un impresionant foc de artificii, care a durat aproximativ 40 de minute. Rachetele au fost lansate la ora 19.30 de pe esplanada Palatului Culturii si au ajuns pana la 250 de metri inaltime, descriind palmieri, coroane, jerbe sau verticale de scantei multicolore.

Ocrotitoarea Moldovei

Sfanta Parascheva, cunoscuta in popor si sub denumirea de Sfanta Vineri sau Vinerea Mare, a trait in prima jumatate a secolului al XI-a, fiind nascuta la Epivat, in Tracia, in apropiere de Constantinopol. Crescuta de catre parintii sai in dragoste de Dumnezeu, Parascheva a daruit saracilor o parte din averea mostenita, dupa care s-a retras intr-o manastire de calugarite in pustiul Iordanului.

Moastele sale au fost asezate mai intai la Biserica Sfintii Apostoli din Epivat si intrucat aici, in urma unor rugaciuni, au avut loc mai multe vindecari miraculoase, Cuvioasa Parascheva a fost canonizata de Patriarhia Constantinopolului.

Ulterior, moastele Sfintei Parascheva au fost duse in mai multe locuri din Balcani, iar in anul 1641, cu acordul autoritatilor turcesti, acestea au fost stramutate de la Constantinopol la Iasi, de voievodul Vasile Lupu.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.