Acasă Actualitate Pentru că s-a plâns guvernului, Firea amenință singurul producător român de autobuze...

Pentru că s-a plâns guvernului, Firea amenință singurul producător român de autobuze cu tribunalul; CNSC a suspendat licitația

DISTRIBUIȚI

După ce singurul producător român de autobuze s-a plâns guvernului că nu poate participa la licitația organizată de Primăria Capitalei pentru achiziționarea a 400 de autobuze fiindcă oamenii lui Firea au imaginat condiții mult prea restrictive, primăria a postat pe site-ul pmb.ro câteva precizări, evidențiind prin îngroșarea amenințătoare a literelor că „Municipalitatea își rezervă dreptul de a-i chema în instanță pe autorii acestor afirmații defăimătoare”. De altfel Firea cel mai bine știe să amenințe după cum a constatat definitiv și irevocabil și Înalta Curte care i-a menținut amenda aplicată de procurori pentru amenințarea unui membru CNA.

Mincinoasă fără scrupule cum s-a consacrat, Firea dezinformează din nou

În textul de pe site-ul primăriei, Firea precizează: „Documentația de atribuire întocmită de Municipiul București pentru achiziția a 400 autobuze urbane pentru transportul public de călători respecta întru totul dispozițiile legale în materia achizițiilor sectoriale, fiind validată și publicată de către Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP)”, susține Firea.

În primul rând ANAP nu verifică decât fișa de date și formularele, nu și caietul de sarcini. În al doilea rând validarea de către ANAP nu exclude sancționările ulterioare, după cum scrie chiar în lege. Tocmai de asta, chiar dacă ANAP a validat documentația, CNSC tocmai ce a suspendat licitația motivând printre altele că o face în vederea „remedierii necesare pentru respectarea legislației aplicabile” iar suspendarea se poate face conform legii „în cazuri bine justificate şi pentru prevenirea unei pagube iminente”, CNSC „luând în considerare consecinţele acestei măsuri asupra tuturor categoriilor de interese care ar putea fi lezate, inclusiv asupra interesului public”. Deci dacă și CNSC spune că e bine justificat că legislația nu a fost respectată, Firea ce mai vrea?

Firea susține că „Ideea că această documentație de achiziție ar fi fost făcută pentru favorizarea anumitor firme este tendențioasă și nu are niciun fundament real, propagarea ei în spațiul public fiind de natură să aducă grave prejudicii de imagine Primăriei Capitalei și Primarului General.”

Rămâne de văzut dacă licitația o va câștiga Mercedes sau nu că până una alta, inclusiv importatorul MAN a contestat caietul de sarcini pentru că „limitează concurența”, contrar legii, autobuzele MAN fiind excluse pentru că au o axă față rigidă iar Firea a cerut semiaxe independente.

„Este important de subliniat că operatorul economic care se declara ‘nedreptățit’ a mai făcut contestații la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC), în legătură cu licitații organizate atât de Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România S.A, cât și de companii sau autorități publice locale din Iași, Cluj-Napoca și București, toate aceste contestații fiind respinse ca nefondate. De asemenea, a contestat, în prima fază a acestei licitații, caietul de sarcini, demers care s-a soldat cu o respingere din partea CNSC.”
mai spune primarul.

Menționăm că la Iași producătorul român a livrat deja autobuze, la Cluj, Curtea de Apel a anulat licitația de care vorbește Firea iar CNSC a suspendat licitația de la București. Deci din nou, de ce minte așa disperată Firea?

Firea explică de ce a cerut ca toate să fie „sub aceeași marcă, a unui singur producător:
— Este mult mai avantajoasă achiziționarea și gestionarea pieselor de schimb.
— Este mult mai simplă instruirea personalului cu sisteme similare.
— În general, sistemul de exploatare este mai ușor de controlat în situația în care la autobuze diferă doar lungimea, restul echipamentelor fiind similare, produse sub aceeași marcă. Dacă această condiție nu ar fi îndeplinită, ar însemna o diversificare a pieselor de schimb, a tehnologiei pentru întreținerea planificată și a reparațiilor, a sculelor și altor dispozitive, precum și o diversificare a instruirii personalului, fapt care ar duce la costuri de exploatare nejustificat de mari pe durata de utilizare normală a autobuzului.”

Asta e cea mai gogonată după cum a observat și importatorul MAN care a întrebat Primăria de ce trebuie să doteze cu stocuri uriașe toate cele opt autobaze ale RATB cu piese de schimb și consumabile și de ce trebuie instruit personalul RATB dacă prin contract furnizorul se obligă să facă reparațiile „pe cheltuiala sa” în service-urile sale. Răspunsul e simplu: face stocuri pentru că plătește din banii noștri nu din ai ei.

Iar în final, Firea ne anunță că ea susține și încurajează industria românească, dacă ea respectă condițiile stabilite legal și cel mai bun raport preț-calitate. Adică să fie Mercedes și nimic mai puțin pentru că și răposatul tot Mercedes i-a luat și acum e fericită.

Citește și Firea face ce știe: șantajează și amenință. De data asta presa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.