Acasă Actualitate Peste 100 de muncitori români, sclavi în Cipru

Peste 100 de muncitori români, sclavi în Cipru

DISTRIBUIȚI

Ministrul cipriot al muncii, Sotiroulla Charalambous, a condamnat un caz recent de trafic și exploatare de persoane, în care 110 români au fost eliberați de autorități din „sclavia modernă“ în care erau ținuți de un grup infracțional.
Polițiștii din Cipru au arestat recent un bărbat de 38 de ani acuzat de exploatarea unui grup de muncitori români care erau ținuți în condiții mizere, fără apă și hrană, în orașul Tseri, scrie „Cyprus Mail“.
„Nu este doar o problemă de violare a drepturilor angajaților. În cazul de față, vorbim despre crearea unei industrii a traficului de persoane, unde muncitorii ar fi trebuit să ajungă într-un loc, dar au fost mutați de la o persoană la alta“, a declarat ministrul Charalambous.
Cei 110 români au fost aduși în Cipru cu promisiunea unor contracte de muncă, însă au ajuns să fie cazați în tabere insalubre, fără apă curentă sau căldură, și puși să muncească la negru, pe gratis, sau pentru maxim 20 de euro pe săptămână.
„Nu exista apă caldă, aveau doar două toalete și o mașină de spălat. Nu se puteau spăla și nu aveau ce să mănânce. Dacă aveau nevoie de cearșafuri sau pături, trebuiau să plătească 35, 30 sau 50 de euro. Cei mai mulți dintre ei erau foarte murdari și aveau păduchi“, a declarat Rita Superman, șefa Biroului pentru Combaterea Traficului de Persoane din Cipru.
Potrivit lui Superman, românii au fost obligați să-i plătească suspectului un comision de 800 de euro la sosirea în Cipru, pentru ca el să le găsească slujbe.
În schimb, bărbatul îi trimitea să muncească la negru în diverse locuri și le oprea toți banii câștigați, în contul comisionului datorat.
Autoritățile cipriote avertizează că nu este un caz izolat ci, din contra, un fenomen ce începe să capete amploare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.