Acasă Politic Băsescu: „Opțiunea mea va fi un guvern de dreapta PDL-PNL, după alegeri”

Băsescu: „Opțiunea mea va fi un guvern de dreapta PDL-PNL, după alegeri”

DISTRIBUIȚI

După eșecul „Parteneriatului pentru România“ și amplificarea crizei politico-instituționale de către coaliția ad-hoc de la GRIVCO, șeful statului a reluat ieri, la Realitatea FM, ideea constituirii după prezidențiale a unui guvern PDL-PNL cu premier democrat-liberal, pe fondul unei majorități de dreapta. „În mod categoric, opțiunea mea va fi un guvern de dreapta, PDL-PNL, dacă PNL va renunța la exigența de după alegeri de a da primul-ministru, cu un premier care să reprezinte partidul cu cele mai multe mandate în Parlament“, a spus Băsescu. Pe de altă parte, președintele a mai afirmat că nu ar fi de dorit să se ajungă la alegeri anticipate, deși dizolvarea Parlamentului ar reprezenta un mecanism de deblocare a crizelor politice. În fapt, din punct de vedere ideologic, PD-L este apropiat de PNL, iar o reapropiere a acestora după prezidențiale nu ar fi imposibilă, întrucât ele au valori comune și ar întări poziția dreptei.

PNL să nu mai repete greșeala din 2008

La rândul său, vicepreședintele PD-L Valeriu Stoica a declarat ieri, pentru Mediafax, că PNL ar trebui să fructifice șansa oferită de președintele Băsescu de a forma un guvern de centru-dreapta cu democrat-liberalii. „PNL nu trebuie să uite că în noiembrie și decembrie 2008 a avut șansa de a forma, împreună cu PD-L, un guvern de dreapta în România“, a spus Stoica. În opinia sa, refuzul liberalilor din toamna lui 2008 de a se alătura democrat-liberalilor la guvernare a dus la formarea unui guvern cu PSD. El a mai arătat că scuza pe care o invocă liderii PNL, în sensul că nu vor să formeze un guvern cu PD-L cât timp există Traian Băsescu, este „irațională“.

„Este exclusă orice înțelegere între noi și Traian Băsescu“

În replică la afirmațiile președintelui, prezidențiabilul Crin Antonescu a precizat că între el și Traian Basescu „este exclusă orice înțelegere politică în sensul unei alianțe“. „E  exclusă  orice alianță politică între noi și Traian Băsescu, între mine și Traian Băsescu, având în vedere trecutul, având în vedere faptul că Traian Băsescu nu a participat niciodată cinstit la o alianță“, a conchis președintele PNL. În opinia sa, Băsescu încearcă să deruteze electoratul liberal.

„Nu m-a interesat niciodată funcția de premier“

Vehiculat pe surse citate de agenția Mediafax ca posibil premier, Vasile Blaga a precizat ieri că nu este interesat de această funcție, deși va purta anumite discuții cu Boc și cu șeful statului. În acest context, ministrul interimar de interne a mai susținut că și-ar dori o guvernare alături de PNL, deși, fiind campanie electorală, formarea unei coaliții este îngreunată. „Mereu mi-am dorit o guvernare cu PNL. Nu văd de ce nu am putea să guvernăm cu ei“, a declarat Blaga.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.