Acasă Actualitate Peste 5000 de acțiuni pentru combaterea tăierilor ilegale de arbori în două...

Peste 5000 de acțiuni pentru combaterea tăierilor ilegale de arbori în două săptămâni

DISTRIBUIȚI

Poliția Română acționează permanent pentru prevenirea și combaterea delictelor din domeniul transportului, depozitării, prelucrării și comercializării materialului lemnos.

În ultimele două săptămâni, au fost desfășurate peste 5.000 de controale pe linie silvică, în urma cărora polițiștii au aplicat 557 de sancțiuni și au întocmit peste 130 de dosare penale.

În perioada 24 aprilie — 8 mai a.c., polițiștii au efectuat 5.188 de controale în trafic, în fondul forestier național și în locuri de depozitare/comercializare a materialului lemnos.

Peste 10.500 de mijloace de transport au fost verificate (autovehicule, atelaje hipo și mijloace feroviare), fiind constatate 261 de infracțiuni.

Polițiștii au întocmit 137 de dosare penale în domeniul silvic și au aplicat 7.284 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de peste 3.500.000 de lei (dintre acestea, 557 au fost la Legea nr. 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice).

Acțiunile au avut ca rezultat confiscarea sau indisponibilizarea fizică a 1.356,66 de metri cubi de material lemnos, în valoare de aproape 490.000 de lei (cherestea, lemn de foc, lemn de lucru/rotund și deșeuri).

De asemenea, s-a dispus confiscarea sau indisponibilizarea, valoric, a 3.367 de metri cubi de material lemnos, în valoare de 900.000 de lei, precum și a 132 de ferăstraie mecanice, topoare, securi, a 33 de utilaje și autovehicule și 48 de atelaje hipo.

În acțiuni au fost angrenați jandarmi și lucrători ai Gărzii Forestiere.

În primele 4 luni ale anului 2017, activitățile desfășurate de Poliția Română, pe linie silvică, la nivel național, s-au concretizat în efectuarea a 15.880 de controale. Au fost verificate, în această perioadă, 4.034 de obiective (exploatări forestiere, târguri, oboare, pie?e, instalații de debitat verificate, ocoale silvice și structuri subordonate, depozite), precum și 30.426 de vehicule.

În urma activităților de prevenire și combatere a tăierilor ilegale de arbori, a faptelor ilegale în domeniul silvic, au fost înregistrate 2.750 de dosare penale cu privire la infracțiuni ale regimului silvic și aplicate 6.526 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de peste 14.000.000 de lei.

Dintre amenzi, 6.492 au fost la Legea nr.171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, 10 la H.G. nr. 470/2014 pentru aprobarea Normelor referitoare la proveniența, circulația și comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spațiilor de depozitare a materialelor lemnoase și al instalațiilor de prelucrat lemn rotund și 24 la Legea nr. 211/2011 privind deșeurile rezultate din prelucrarea materialelor lemnoase.

Ca măsuri complementare, s-a dispus confiscarea a 22.833 de metri cubi de material lemnos.

Exemple:

I.P.J. Bistrița-Năsăud

La data de 20 aprilie a.c., polițiștii au efectuat 6 percheziții domiciliare la persoane din județ și o percheziție la sediul unui ocolul silvic.

Un pădurar este cercetat în cauză pentru abuz în serviciu și luare de mită, iar alte două persoane sunt cercetate pentru comiterea infracțiunilor de tăiere fără drept de arbori și furt de arbori.

În fapt, pădurarul, responsabil cu paza și protecția ocolului silvic, și-ar fi îndeplinit defectuos atribuțiile de serviciu, permițându-le celorlalți doi să taie ilegal și să sustragă 4.374 de arbori de diferite specii (cu precădere carpen și gorun), prejudiciind astfel proprietarii fondului forestier.

Totodată, pădurarul ar fi acceptat și primit bani și diferite foloase de la 4 persoane, permițând acestora să sustragă material lemnos din pădurea gestionată, fără a întocmi documentele legale de constatare a contravențiilor sau a infracțiunilor silvice.

Față de cele 3 persoane, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud a dispus reținerea pentru 24 de ore, fiind ulterior arestate preventiv.

** *

I.P.J. Olt

La data de 2 mai a.c., polițiștii Secției 9 Poliție Rurală Scornicești au fost sesizați prin S.N.U.A.U. 112, despre faptul că în pădurea de pe raza comunei Topana și pe o stradă din localitate se găsesc două autotrenuri încărcate cu masă lemnoasă de esență stejar.

Polițiștii i-au identificat pe cei doi conducători auto, transportatori, cumpărătorul masei lemnoase, precum și pe administratorul firmei vânzătoare.

Din verificările efectuate de polițiști a reieșit că o firmă ar fi emis neregulamentar coduri unice și avize de însoțire, astfel că a fost sancționată contravențional conform prevederilor art. 19, alin. 2, lit. d și g din Legea nr. 171/2010 (modificată) cu amendă în valoare de 30.000 de lei.

Materialul lemnos a fost ridicat în vederea confiscării și predat reprezentanților Ocolului Silvic Vulturești.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.