Home Actualitate Pintea încearcă să o salveze pe directoarea de la Săpoca și să...

Pintea încearcă să o salveze pe directoarea de la Săpoca și să disipeze vina pe UPU și pe asistentele care erau de serviciu

DISTRIBUIŢI
Sorina Pintea s-a deplasat la Spitalul Săpoca să investigheze personal, în paralel cu procurorii, pentru ca apoi să iasă public și să-i spele imaginea managerului pus de PSD, Viorica Mihalașcu. Astfel, Pintea a  rezumat situația: pe agresor l-a deranjat că a fost pus în pat cu altă persoană, nu erau locuri în saonul respectiv pentru că pacienții (care au și fost uciși) erau în faze terminale și nu erau de internat la psihiatrie, „trebuie văzut dacă ei au fost consultați la UPU înainte de a ajunge la Săpoca sau nu”. Ministrul a precizat și că va face plângere penală împotriva personalului care era de serviciu în noaptea respectivă, iar acuzația este de neglijență în serviciu prin nerespectarea sarcinilor din fișa postului. Așadar nu directoarea Mihalașcu ar avea vreo vină în toată povestea (că doar e prietenă cu Șefa ei de cabinet. Detalii AICI).
„Sâmbătă noapte, tot la ora fatidică 1:45, în salonul 206 este adus un pacient, venit acolo tot pentru stare post-sevraj sau sevraj, oricum, nu periculos
În salonul în care era internat agresorul erau șase paturi. Agresorul era treaz și atunci personalul a decis să-l pună pe nou-venit în pat cu agresorul, dar agresorul a fost întrebat în prealabil: „Putem să-l punem lângă tine?”. Iar el a răspuns: „Da”.
În jurul orei 3:00, asistenta și-a făcut rondul, ușile saloanelor fiind deschise. Asistenta spune că l-a văzut pe agresor spălându-se pe față. L-a întrebat de ce nu doarme. Agresorul n-a spus nimic și s-a pus în pat. Dacă ar fi spus ceva, asistenta spune că probabil și-ar fi dat seama că este în pragul unui episod psihotic. La scurt timp după aceea, s-a produs atacul. Pe hol există camere și sunt înregistrări.
„A fost o chestiune foarte ciudată pe care am constatat-o după ce am citit ce a declarat agresorul la tribunal. El a declarat că a fost deranjat, a avut o altercație, cu un coleg de salon, pe scări. Dar el i-a lovit pe toți. S-ar putea să greșesc, dar suspiciunea mea este că a fost deranjat de prezența acelui pacient în pat lângă el”, a mai spus ministrul, reamintind că în spital existau paturi libere și atunci când a cerut explicații i s-au oferit argumente care „nu stau în picioare”. Oricum, nu era în regulă să fie cazat în pat cu același pacient, a punctat ministrul Sorina Pintea. „Părerea mea este că a fost deranjat de acest aspect și probabil că medicii vor explica multe din manifestările lui”, a explicat ministrul sănătății.
„Atacul nu a fost chiar atât de fulgerător, după cum au dovedit-o imaginile camerelor de supraveghere. Iar agresorul e imposibil să nu fi făcut zgomot, în liniștea nopții, cărând după el stativul de fier – de 10 kg, înalt de 1,5 metri – atunci când a intrat în salonul 207, care avea uși batante, a arătat ministrul.
La Spitalul Săpoca ministrul a constatat niște lucruri „care trebuiesc verificate mai amănunțit, cum ar fi, de exemplu, patologia pentru care pacienții din salonul 206 au fost internați. Acolo erau pacienți sedați, dar în vârstă, cu comorbidități, cu demențe, erau pacienți mai mult de paleație, nu neapărat de zona psihiatrică. Eu vreau să văd foarte clar cum au fost internați acei pacienți, pentru că dacă au trecut prin UPU și n-au fost investigați și doar trimiși spre Săpoca, atunci s-ar putea să avem o problemă”, a mai declarat ministrul.
„În noaptea atacului, niciunul dintre cei cu care am discutat n-a spus că ar fi vorba de dormit. Pacienții spun altceva. Sunt diverse versiuni. Cert este că în momentul în care atacatorul a început să atace, nu se afla nimeni în preajmă. El a putut să omoare și să rănească 13 persoane, dar nu este vorba despre un minut, am spus de la început că nu cred în această variantă și am avut dreptate. Nu cred că nu s-au auzit zgomote deloc. Ușile celor două saloane erau deschise. Ușile salonului 207 sunt batante. Am pus întrebarea de ce nu s-a auzit când a intrat atacatorul cu acel stativ”, a povestit Sorin Pintea. „Salonul nu este foarte mare, erau șase paturi acolo, din metal. Părerea mea este că e imposibil să nu fi atins măcar metalul acelor paturi. Sunt convinsă că vor face procurorii lumină în această chestiune, dar nu s-au potrivit niște date. Eu o pun și pe seama șocului, pentru că personalul de acolo cu siguranță n-a vrut să se întâmplă asta și imaginile măcelului le-au rămas în minte celor care au lucrat. Deci, relatările au fost mai mult sau mai puțin corecte. Eu mi-am spus foarte clar părerea: nu cred în varianta minutului”, a subliniat Sorina Pintea.

1 COMENTARIU

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.