Acasă Actualitate PNL, AUR şi UDMR, alianţa contra „DNA-ul pădurilor” şi pro-mafia lemnului

PNL, AUR şi UDMR, alianţa contra „DNA-ul pădurilor” şi pro-mafia lemnului

DISTRIBUIȚI

La doar o zi după votul dat în apărarea ministrului Tanczos Barna, distrugătorul pădurilor şi mediului din România, deputaţii PNL şi UDMR, alături de cei ai AUR şi ai minorităţilor naţionale, au dat un vot şi pentru respingerea propunerii de înfiinţare a DNA-ului pădurilor. Cu alte cuvinte, au dat un vot în sprijinul mafiei lemnului. Din fericire, astăzi a eşuat încercarea de a respinge definitiv proiectul USR, astfel că propunerea legislativă se întoarce la comisiile de specialitate.

„Din pădurile României dispar, anual, circa 20 de milioane metri cubi de buşteni. Este extrem de grav ce se întâmplă. Avem 17 proceduri de infringement pe mediu deschise împotriva României, aerul pe care îl respirăm cu toţii, inclusiv copiii noştri, este poluat, devenim groapa de gunoi a Europei. Infracţionalitatea de mediu este la un nivel foarte ridicat şi lucru acesta nu poate fi oprit decât prin înfiinţarea unei structuri specializate. Unii spun că până acum au fost ţinute lucrurile sub control, dar vedem cu toţii cum au fost ţinute. Dacă nu ai o unitate specializată de Parchet care să dea şi rapoarte, să arate ce a făcut, nu se va întâmpla nimic. Curtea Constituţională, pe un motiv care e mai degrabă un pretext, acela al neindicării sursei de finanţare, a declarat legea neconstituţională. Cât am fost ministru, am propus diferite variante. După ce am plecat de la Ministerul Justiţiei, discuţiile s-au oprit brusc, nu s-a mai întâmplat nimic acolo. Asistăm la o evidentă schimbare de direcţie, oameni din partidele mari vor cu tot dinadinsul să blocheze această iniţiativă pentru că au interese directe, de familie, de partid. Sper ca parlamentarii care nu au aceste interese directe să accepte votarea proiectului USR”, declară Stelian Ion, deputat USR şi fost ministru al Justiţiei.

USR a depus proiectul de înfiinţare a DNA-ului pădurilor în martie 2020. După adoptarea de către Parlament, proiectul a fost atacat la Curtea Constituţională de Guvernul PNL de atunci, din care făcea parte Costel Alexe, ministrul mai preocupat de calitatea tablei decât de protecţia mediului din România.

CCR, instituţie puternic politizată, s-a agăţat apoi de motivul ridicol al neindicării unei surse certe de finanţare pentru a declarat proiectul USR neconstituţional. Doar că sursa de finanţare trebuia găsită tocmai de Guvernul PNL, dacă adevărata intenţie nu ar fi fost aceea de blocare a înfiinţării DNA-ului pădurilor.

După încercarea nereuşită de astăzi de a respinge definitiv proiectul USR, acesta se va reîntoarce la comisii spre a fi rediscutat. Urmează o nouă rundă de dezbateri şi un nou vot în plenul Camerei Deputaţilor, după care mai este nevoie şi de votul Senatului.

USR nu va renunţa la apărarea mediului şi a pădurilor şi, în eventualitatea în care actualul proiect va fi respins, va depune un nou proiect de înfiinţare a DNA-ului pădurilor.

În paralel, eurodeputaţii USR continuă oricum demersurile în Parlamentul European pentru înfiinţarea „Procurorului verde al UE”. În iulie 2021, la iniţiativa europarlamentarului Vlad Gheorghe, grupul Renew Europe din Parlamentul European a solicitat înfiinţarea, în cadrul Parchetului European condus de Laura Codruţa Kovesi, a unei structuri specializate în combaterea infracţiunilor împotriva mediului în toate statele membre UE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.