Acasă Actualitate „Poetul-portofel” Mircea Dinescu, incompatibil din prima clipă la CNSAS

„Poetul-portofel” Mircea Dinescu, incompatibil din prima clipă la CNSAS

DISTRIBUIȚI

„Mă doare în cur că sunt incompatibil!“. Aceasta a fost reacția pe care a avut-o Mircea Dinescu, atunci când a fost chestionat de „Curentul“, cu ceva timp în urmă, în privința incompatibilității între funcția de membru al Colegiului Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), asimilată celei de secretar de stat, și cea de membru al Consiliului Editorial al ziarului „Cotidianul“ și „formator de opinie“ plătit la Realitatea TV. Se pare că nu în același loc i-a durut pe inspectorii Agenției Naționale de Integritate (ANI), care au luat în serios relatarea ziarului „Curentul“ și au început investigațiile.
Mircea Dinescu, incompatibil cu Legea CNSAS încă din prima clipă a numirii, ca fost membru al PCR și activist al UTC, este acum pe cale de a fi dat afară din CNSAS după ce ANI a descoperit că afacerile sunt mai presus decât legea pentru „poetul-portofel“, latifundiarul de Dunăre. Dinescu a recunoscut ieri că a primit un document de la ANI în 28 decembrie 2009 în care se spunea că e incompatibil cu funcția din Colegiu pentru că este senior editor la „Cotidianul“. Între timp, însă, fosta spălătorie a lui Vîntu fusese închisă, la pachet cu „Ziua“, „Gardianul“ și alte troace, așa că inspectorii ANI au mers mai departe.
Agenția condusă de Cătălin Macovei a constatat că Mircea Dinescu se află, încă din data de 27 martie 2006, în stare de incompatibilitate, întrucât deține simultan atât calitatea de membru al Colegiului CNSAS, cât și funcția de administrator al unor societăți comerciale.
„În urma verificărilor efectuate și a analizării informațiilor și documentelor transmise de instituțiile competente, a rezultat că Mircea Dinescu a desfășurat activități și a înregistrat venituri după cum urmează: începând cu data de 19.02.2004, Mircea Dinescu deține funcția de administrator unic la SC AGROINDUSTRIALA SRL GIUBEGA; în perioada 15.12.2005 – 14.11.2008, Mircea Dinescu a deținut și exercitat efectiv funcția de administrator unic al SC GRĂDINA CU VIȘINI SRL; SC AGROINDUSTRIALA SRL GIUBEGA și SC GRĂDINA CU VIȘINI SRL au desfășurat activitate comercială în mod neîntrerupt și au înregistrat, în perioada 2006 – 2008, venituri în sumă totală de 6.145.388 RON și profit în sumă totală de 2.058.010 RON“, arată ANI.
În perioada 2006 – 2008, Dinescu a dobândit și un venit net în cuantum total de 679.240 lei din drepturi de proprietate intelectuală, astfel: în anul 2006, un venit net de 110.267 lei; în anul 2007, un venit net de 46.673 lei; în anul 2008, un venit net de 522.300 lei, din teșchereaua mogulului Vîntu.
„Mi se pare atât de jenant ce se întâmplă. Ce să contest? E o găinărie. Nu vreau să fac nimic“, a mai spus Dinescu. Cu toate acestea, președintele instituției, Dragoș Petrescu, a luat în seamă „găinăria“ ANI și a declarat: „De îndată ce vom avea rezultatul, vom discuta această problemă și în Colegiu. Nu știm încă în ce mod va evolua situația“.
„Acest tânăr ar trebui să fie ca un înger alb, care nici nu umblă prin lume. Și el este un fost procuror, care se implică în tot felul de găinării, care are microfonul sub cămașă“, l-a atacat Dinescu pe Macovei, referindu-se la publicarea interceptărilor de șantaj aplicat șefului ANI de foștii ziariștii Sorin Roșca Stănescu și Bogdan Chirieac.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.