Acasă Actualitate Ponta – abandonat de socialiștii din Europa

Ponta – abandonat de socialiștii din Europa

DISTRIBUIȚI

Singurii aliați ai guvernului Ponta în demersurile acestuia de a prelua prin forță toate pârghiile de putere din România sunt Hrebenciuc, Dragnea , Voicu&co., cărora prea puțin le pasă că în acest moment asistăm la o izolare fără precedent a țării noastre în UE. La nivel european, chiar cu o zi înainte de plecarea lui Victor Ponta la Bruxelles, pentru a oferi explicații oficialilor Comisiei Europene, voci importante ale socialiștilor europeni și-au exprimat îngrijorarea privind evoluția evenimentelor din România. Cea mai importantă declarație aparține președintelui Parlamentului European, socialistul Martin Schulz, care în urmă cu vreo 10 zile declara că este prietenul lui Victor Ponta, pentru care garanta chiar în scandalul de plagiat. Ieri, Schulz a dat o declarație care ar trebui să-l pună pe gânduri pe Ponta având în vedere întâlnirile programate la Bruxelles.
„Monitorizăm foarte îndeaproape evenimentele din România. Părem să asistăm la o luptă politică de o intensitate surprinzătoare între două tabere ireconciliabile“, arată președintele Parlamentului European, socialistul Martin Schulz, într-un comunicat de presă dat publicității cu o zi înaintea unei întâlniri cu Victor Ponta la Bruxelles.  „Dacă sunt orice încălcări ale regulilor și standardelor europene, Comisia Euro­peană trebuie să ia măsuri imediat. Suntem o Uniune a valorilor împărtășite și a standardelor legale, care trebuie respectate de către toți membrii săi fără excepție. Este datoria noastră să acționam dacă ele sunt violate“, se arată în declarația președintelui PE.

Unde sunt prieteniile de altădată?

Declarațiile reținute ale lui Schulz trebuie corelate cu reacțiile socialiștilor , în special germani, care au sancționat constant  practicile coaliției de la putere în procesul de suspendare a președintelui.
„?ê?£eful“ politic  al lui Martin Schulz, Frank-Walter Steinmeier, a declarat zilele trecute că : „Este inacceptabil să restrângi în doar câteva zile atribuțiile Curții Constituționale, să adaptezi procedurile parlamentare (scopului tău, n.r.) și să ocupi funcții importante peste noapte. Pe scurt, normele democratice si standardele parlamentare sunt suprasolicitate și încălcate. Solicit tuturor partidelor să respecte instituțiile democratice, să respecte legea și separarea puterilor în stat.“

Încă un socialist european îl critică pe Ponta: Sunt îngrozit de acțiunile politicienilor care se comportă ca niște puciști

Ministrul luxemburghez de externe, socialistul Jean Asselborn, a declarat într-un interviu pentru Spiegel Online că în România au loc „încălcări grave ale principiilor de drept european care sunt inacceptabile“, potrivit Rfi.ro.
Într-un interviu acordat Spiegel Online, Asselborn spune că „este inacceptabil ca hotărâri ale Curții Constituționale să fie anulate prin ordo­nanță de urgență“. „Acestea reprezintă încălcări grave ale principiilor de drept european care sunt inacceptabile“. Românii au avut de suferit în perioada comunistă din cauza lipsei statului de drept și „țara nu are voie să cadă înapoi în acele vremuri“, crede el
Parlamentul de la București își arogă drepturi de a da verdicte, dar asta este atribuția judecătorilor, a mai spus Asselborn. „În calitate de social-demo­crat sunt îngrozit de acțiunile unor politicieni care vor să activeze în clubul socialiștilor europeni, dar care se comportă ca niște puciști“.
Joi, premierul Victor Ponta a fost chemat la Bruxelles unde va trebui să clarifice situația de la București cu președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. În capitala Europei crește presiunea asupra președintelui Parlamentului European, Martin Schulz (socialist), de a nu-l menaja pe Ponta. La ultima conferință de presă cu ocazia Consi­liului European, Schulz l-a pre­zentat drept prieten pe Ponta.
Asselborn a purtat deja o discuție telefonică pe această temă cu Schulz și a declarat apoi că este „convins că la Bruxelles vor fi transmise mesaje fără echivoc“. În cazul premierului maghiar Viktor Orban, conservatorii au acționat „cu ezitare și chiar binevoitor“. Această atitudine „nu și-o pot permite social-demo­crații în cazul României“, a spus Asselborn pentru Spiegel.
Luni, liderul social-democraților din Bundestag, Frank-Walter Steinmeier, șoca tabăra socialiștilor spunând că în România „sunt încălcate normele demo­cratice și standardele parlamentare“. Steinmeier consideră că „este inaccep­tabil să restrângi în doar câteva zile atribuțiile Curții Constituționale, să adaptezi procedurile parlamentare (scopului tău, n.r.) și să ocupi funcții importante peste noapte.“
„Solicit tuturor partidelor să respecte instituțiile democratice, să respecte legea și separarea puterilor în stat. Abaterile politice și legale, precum cele de care este acuzat președintele Băsescu, nu trebuie plătite înapoi în același fel“, mai scrie Steinmeier . „Prin urmare, salut faptul că Uniunea Europeană va examina cu atenție evenimentele. Ar fi de dorit să cerceteze nu doar ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile, dar și criza constituțională din ultimii ani“.

Swoboda îi cere lui Barroso o analiză a evenimentelor recente din România

Liderul Grupului Socialiștilor și Democraților din PE, Hannes Swoboda, cere Comisiei Europene, într-o scrisoare adresată președintelui CE, Jose Barroso, să facă rapid o analiză a evenimentelor din România, care să ajute la elaborarea unor soluții pentru "instrumentele de control și echilibru".
"Dragă președinte, draga Jose Manuel, scriu în legătură cu situația politică în desfășurare în România și cu îngrijorările exprimate, săptămâna trecută, în numele Comisiei Europene, de dumneavoastră și de vicepreședintele Viviane Reding. În lumina complexității sistemului constituțional din România și a slăbiciunilor evidențiate de actuala criză instituțională, doresc să cer Comisiei să inițieze rapid o evaluare a evenimentelor din România, cu toată atenția necesară, dar și cu promptitudinea necesară pentru rezolvarea disputelor interne interinstituționale. Cred că analiza Comisiei ar trebui să ia în considerare rolul jucat de toți actorii instituționali în evenimente anterioare care au condus la actuala criză și să sprijine în elaborarea unor posibile soluții legate de sustenabilitatea instrumentelor de control și echilibru", scrie Swoboda.
El precizează că grupul pe care îl reprezintă nu va tolera nicio încălcare a legilor sau valorilor europene de către statele membre sau de către Guvernele în funcțiune.
"M-am abținut până acum de la a emite judecăți, din respect față de Comisie și față de rolul ei important de garant al Tratatelor UE. Spre deosebire de alți actori politici și grupuri politice, eu și grupul pe care îl reprezint am susținut întotdeauna cu fermitate respectarea drepturilor fundamentale și a statului de drept și nu vom tolera nicio încălcare a legilor sau valorilor europene de către statele membre sau de către Guvernele în funcțiune. Avem deplină încredere în obiectivitatea analizei, evalurărilor și recomandărilor dumneavoastră și suntem siguri că veți rezolva repede acest caz", scrie Swoboda.

Der Spiegel: România riscă să devină „oaia neagra a Europei“

Suspendarea din funcția de președinte a lui Traian Băsescu reprezintă „o însce­nare umilitoare“, care riscă acum să transforme țara noastră în „oaia neagră a Europei după modelul Ungariei“, comen­tează jurnaliștii germani.
Situația politică din România și relația „te iubesc – te urăsc“ a românilor cu Traian Băsescu sunt dezbătute, pe larg, de publicația Der Spiegel.
Observatorii din România atrag atenția ca prim-ministrul Ponta și-a depășit cu mult atribuțiile, iar comen­tatorii germani avertizează că statul de drept este în pericol, notează jurnaliștii la începutul materialului.
Președintele se confruntă din nou cu o suspendare, însă de aceasta dată adversarul său politic este premierul Victor Ponta.
„Europa privește cu atenție din cauza preocupărilor legate de inhalarea de către Guvernul Ponta a principiilor statului de drept și transformarea României într-o altă oaie neagra după modelul Ungariei“, completează jurnaliștii germani.
În continuare, Der Spiegel trece în revistă toate criticile sosite din partea UE, și a oficialilor occidentali de rang înalt, precum cancelarul german Angela Merkel, ministrul sau de Externe, Guido Westerwelle, sau comisarul european pentru Justitie, Viviane Reding.
Ministrul german de Externe, Guido Westerwelle, și-a exprimat îngrijorarea in legătură cu decizia Parlamentului de suspendare a lui Traian Băsescu și a declarat că UE are nevoie de mecanisme noi de reacție când o țară membră desconsideră spiritul și valorile europene.
„Principiile de baza ale democrației, statul de drept și separarea constituțională a puterilor în stat“ nu pot fi puse în discuție, iar Guvernul federal „pur și simplu nu poate ignora“ ceea ce se întâmplă in România, a declarat șeful diplomației germane pentru Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.
Criticilor li s-a adăugat, luni, și cancelarul german Angela Merkel. După o discuție telefonică purtată cu Traian Băsescu, Merkel a transmis că „statul de drept a fost încălcat în mod inacceptabil în România, în timpul luptei pentru putere dintre liderii țării“.
Cei doi oficiali nu au fost însă singurii care și-au exprimat îngrijorarea legat de situația din România, adaugă jurnaliștii germani. În urma cu o săptă­mână, comisarul european pentru Justiție, luxemburgheza Viviane Reding, a comentat, pe Twitter, evenimentele de la București.
„Sunt foarte îngrijorată de atacurile recente la independenta Curții Consti­tuționale a României. Pentru mine, un sistem judiciar funcțional și independent este o pre-condiție pentru respect reciproc in Spațiul european de Justiție“, a scris Viviane Reding.

The Economist: Este situația din România mai gravă decât cea din Ungaria?

„Declarațiile dure nu sunt punctul forte al Comisiei Europene, în special atunci când vizează evenimentele politice dintr-un stat membru. ?ê?£i totuși, pe 7 iulie, Comisia și-a încălcat tradiția și a emis un avertisment sever Guvernului roman, afirmând ca este «îngrijorată» din cauza acțiunilor care subminează Curtea Constituțională. (…) Oficialii de la Bruxelles nu înțeleg de ce Guvernul Ponta ignoră atât de evident legislația în vigoare și continuă cu încercarea de a trece instituțiile – în special justiția – sub controlul partidului. Este chiar mai dificil de înțeles în condițiile în care domnul Ponta are șanse mari să câștige alegerile generale care vor avea loc spre sfârșitul acestui an“, se arată într-un articol publicat pe unul dintre blogurile afiliate The Economist, intitulat „Politica românească: Este situația din România mai gravă decât cea din Ungaria“ care tratează evenimentele politice recente din România.

Iulia Nueleanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.