Acasă Actualitate Ponta, speakerul lui Stanchev, bulgarul judecat la Înaltă Curte pentru spionaj împotriva...

Ponta, speakerul lui Stanchev, bulgarul judecat la Înaltă Curte pentru spionaj împotriva României

DISTRIBUIȚI

La scurt timp de la preluarea mandatului de premier, Victor Ponta era anunțat cu mare pompă drept vorbitor de vază  la o conferință  despre politicile mondiale în materie de energie și despre energie și democrație, organizată la Viena. Nu știm care sunt competențele lui Ponta în materie de energie și democrație, dar funcția l-a recomandat cu siguranță, pentru că în dreptul numelui său este trecută și poziția sa ,  cea de prim- ministru al României. Ceea ce atrage atenția este însă gazda acestei conferințe:   o organizație non-guvernamentală, intitulată  sugestiv  Centrul pentru Dialog Global și Cooperare (Centre for Global Dialogue and Cooperation).

Cine credeți că se află printre membrii fondatori ai acestui ONG cu nume prețios? Chiar Stamen Stanchev, bulgarul implicat într-un scandal imens de trădare și spionaj în România, alături de foștii miniștri Codruț ?ê?£ereș și Zsolt Nagy.
Prin rechizitoriul nr. 222/D/P/2006 din 18.04.2007 DIICOT a dispus trimiterea în judecată a inculpaților Stanchev Stamen, Mucea Dorinel Mihai și Donciu Mihai Radu, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat cu caracter transnațional și spionaj, respectiv  trădare prin transmitere de secrete.
Dosarul a capatat laCurtea de Apel numarul 2753/2/2007prin conexarea cu un alt dosar de spionaj si trădare in care era judecat celebrul  spion  Benyatov Vadim, fiind ulterior declinat la Instanta Suprema in anul 2009.  În data de 24.06.2010 judecatorii Inaltei Curti au dispus conexarea acestui dosar la dosarul 2816/1/2009 in care fostii ministry Codrut Seres si Zsolt Nagy sunt judecati pentru trădare prin transmitere de secrete urmatorul termen este in 6 septembrie 2012.

Faptele de care este acuzat Stanchev sunt cutremurătoare:

Dosarul a fost deschis de Parchetul General pe baza unor interceptări SRI ale convorbirilor din 2005 dintre Codruț Sereș si Stanchev, iar datele acumulate puneau în discuție corectitudinea unor privatizari grele, între care Electrica Muntenia SUD SA, Radiocomunicatii SA,Posta Romana, Romaero, Avioane Craiova, Romtelecom si Petrom. În decembrie 2006, Parchetul Înaltei Curti de Casatie si Justitie anunta ca fostul ministru Codrut Seres era învinuit de sprijinirea unui grup infractional organizat cu caracter transnational si de tradare prin transmitere de secrete. Traian Basescu avertiza la vremea aceea ca „mafia a ajuns pe masa Guvernului“.
În reteaua de spionaj economic condusa de bulgarul Stamen Stancev au fost atrase nume grele din afaceri si politica. Procurorii care instrumentau acest dosar de o gravitate fara precedent, avand în vedere acuzatiile formulate (tradare si spionaj), au identificat persoane-cheie din Guvernul Romaniei prin care bulgarul Stamen Stanchev, acoperit oficial prin pozitia de consultant al Credit Suisse First Boston Europe Londra si Credit Anstalt Investment Bank GmbH Austria, a reusit sa penetreze la varf sistemul politico-economic.
Demnitarii ale caror nume apareau în documentele oficiale ale anchetatorilor, ca implicati direct în reteaua Stanchev, erau – alaturi de Mihai Dorinel Mucea, adjunctul sefului Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii în Industrie din cadrul Ministerului Economiei si Comertului, si Mihai Radu Donciu, consilier al ministrului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei – ministrii Codrut Seres si Nagy Zsolt.

Ministri de Formula 1

Dorinel Mucea si Radu Donciu ar fi transmis cetatenilor straini din reteaua condusa de Stancev informatii de importanta deosebita pentru siguranta nationala (date referitoare la planurile de privatizare a unor societati strategice din domeniul petrolului, distributiei de gaze si electricitate sau din industria de armament, precum si punctajele acordate participantilor la licitatii si ofertele depuse de acestia).
Creierul retelei, Stamen Stanchev, atribuise nume de cod ministrilor, de piloti de Formula 1. Astfel, „Hakinen“ era ministrul Seres, Zsolt Nagy purta numele conspirativ „Schumacher“ sau „Schumi“. Pionul principal folosit de Stamen Stanchev a fost consilierul personal al udemeristului Zsolt Nagy, Mihai Radu Donciu, care s-a implicat direct în scoaterea mai multor documente cu caracter secret din interiorul ministerului si plasarea lor catre Stancev pentru a fi folosite în vederea castigarii licitatiilor organizate de minister. Anchetatorii au descoperit la perchezitia efectuata acasa la Radu Donciu 16 extrase de cont emise de Bank Austria Credit Anstalt, al caror titular era chiar el, alimentate de membri din strainatate ai retelei de spionaj conduse de Stamen Stanchev.

„Conduc tot Ministerul Economiei – energie, resurse, minerit, comert“

În Referatul Parchetului se gasesc fragmente de conversatie, interceptari ale discutiilor lui Stanchev, de-a dreptul uimitoare.
„În Romania, în acest moment, sunt singurul care face munca asta, asta pe care o fac eu. Nu pot sa spun ca controlez, dar conduc tot Ministerul Economiei – energie, resurse, minerit, comert. Nu mi se poate întampla nimic… Am început sa-i fac pe oameni sa se simta bine atunci cand sunt cu mine si am constatat ca functioneaza. Nu le sunt prieten. Oamenii ma respecta, se simt apropiati de mine, dar nu simt ca eu sunt apropiat, întelegi? Si atunci se lupta tot timpul sa se apropie de mine, dar eu pastrez întotdeauna distanta. Oamenii care lucreaza cu mine sunt fericiti sa lucreze cu mine, pentru ca eu îi protejez. De exemplu, Radu (Donciu – nota procurorilor). E unul dintre cei mai buni oameni ai mei. Radu a lucrat pentru un tip. Radu este foarte bine scolit. Are 51 de ani. A fost director general la Rompetrol. Un tip mare. Atunci cand au avut loc schimbarile politice, el nu este politician, Dinu Patriciu si un alt tip pe nume Doru Badulescu, de la PSD, au facut o întelegere ca Doru sa-l ia pe Radu sa lucreze pentru el si asa l-au scos din Rompetrol si l-au pus sa lucreze pentru Doru… Radu a lucrat pentru el pentru nu stiu cati ani, cand… Eu sunt prieten cu Badulescu… Într-o zi, Doru (Badulescu – n.n.) a zis: Radu este omul meu“.

„Radu ma iubeste“

Relatia dintre Stanchev si Donciu era una cu totul speciala, daca ne gandim ca Stanchev vorbea de iubire. Donciu, la vremea aceea în varsta de 51 de ani, cazuse cu totul sub farmecele lui Stanchev, suplu, bine îmbracat, aratand, la cei 39 de ani ai sai, mult mai tanar. Ca relatia dintre Mihai Donciu si Stanchev pare sa fi fost mult mai apropiata rezulta si din faptul ca apartamentul conspirativ în care locuia Stanchev în perioadele în care venea în Romania, din bulevardul Magheru nr. 9, era platit si întretinut de Radu Mihai Donciu.

Stancev era constient de ascendentul sau asupra functionarului roman:

„Radu este un tip de treaba, foarte bun, dar dintr-un tip mare a ajuns un sclav. Recunosc ca este un tip inteligent, bun profesional, dar nu are ego. Nu se simte puternic. Eu l-am facut sa se simta mai puternic. Am încheiat împreuna doua-trei afaceri mari (cu Donciu – n.n.), iar cand a venit la putere noul Guvern i-am spus: «Am o relatie buna cu partidul maghiar». Am discutat cu ministrul Comunicatiilor si i-am spus: «Am facut cateva privatizari cu Radu, este un tip foarte bun si cred ca ati putea lucra împreuna». Acum, Radu este consilier si sef al agentiei de privatizare din minister, ministrul este foarte multumit de el. Radu se simte bine si ma iubeste. I-am schimbat viata. Sunt multi oameni ca el“.

Rusia, mon amour…

Stanchev este un personaj aparte, atractiv fie si ca biografie. Cadru militar, acest James Bond din patria castravetilor a absolvit scoala de ofiteri si a activat în cadrul unitatii militare din localitatea Lovech, cunoscuta, conform expertilor bulgari în securitate, drept pepiniera a cadrelor de informatii. Tatal sau era tot cadru, iar legaturile acestuia cu serviciile sovietice erau cunoscute în mediile bulgare se specialitate.
În 1990, Stamen Stanchev se lanseaza în afaceri cu o mica firma prin care importa masini din vestul Europei, dar de la nivelul acesta modest ajunge brusc consilierul marelui mogul al afacerilor rusesti, Mark Rich. Stanchev si-a facut mana la compania lui Rich, „Glencore“, fiind angrenat în actiunile gruparii criminale mafiote CIK, care controla traficul ilegal de produse petroliere din Bulgaria si, în mod special, din fostul spatiu sovietic. Dupa afacerile cu carburanti, Stanchev a fost implicat în falimentarea mai multor banci din Bulgaria. Stamen Stanchev a mai avut legaturi stranse cu Multigrup – compania unui puternic mafiot bulgar, Ilia Pavlov, care a fost împuscat în anul 2003.

Cu tot trecutul sau furtunos, sau tocmai de aceea, ajunge consilier pentru investitii pentru Europa Centrala si de Est în cadrul „Credit Suisse First Boston“. Din aceasta pozitie devine factor activ si operativ pe piata romaneasca, pana la interceptarea sa de catre serviciile romanesti de contrainformatii.
Conexiunea lui Stanchev cu servicii speciale aflate în relatie de subordonare fata de Moscova da o însemnatate speciala dosarului aflat pe masa judecătorilor de la Înalta Curte. Iar dacă în această ecuație introducem și informația că  Ponta beneficiază în Europa de serviciile de PR ale firmei G+Europe , care se ocupă și de imaginea Kremlinului și de cea a companiei Gazprom , se conturează ușor-ușor ghemul de interese cu iz rusesc din jurul premierului român.

Dan Focșeanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.