Acasă Actualitate Ponta, vânzător de țară la Parlamentul European

Ponta, vânzător de țară la Parlamentul European

DISTRIBUIȚI

Intoxicări la Strasbourg și București

Dorința lui Ponta de a-și impune propria agendă politică nu mai are margini, liderul din Kiseleff fiind în stare să-și vândă și țara pentru a-și atinge interesele meschine. Un astfel de personaj politic machiavelic încearcă în aceste zile, la Strasbourg, să negocieze cu socialiștii europeni înfundarea României în mlaștina dezechilibrului. Totul pentru a-și atinge scopul suprem de a pune mâna pe hățurile puterii prin intervenții din afară. Practic, cu aceleași metode folosite și de predecesorul său Ion Iliescu în 1989. După 22 de ani, Ponta lucrează din răsputeri să exploateze momentul instalării   totalitarismului în Ungaria – acolo unde regimul Orban a pus stăpânire politică pe o serie de instituții ale statului și a cenzurat presa – și să asocieze protestele din România cu ceea ce se întâmplă la Budapesta. Mai exact, premierul ungar Viktor Orban a dispus limitarea independenței justiției , a recurs la naționalizarea fondurilor de pensii, a impus o taxă „de criză“ asupra băncilor și alte măsuri restrictive în domeniul bancar. Pentru a forța compararea celor două state, Ponta a întreprins o vizită de două zile la Strasbourg cu ocazia preluării șefiei Parlamentului European (PE) de către social-democratul Martin Schultz. La PE, Ponta a insistat pe lângă colegii săi din S&D (familia social-democraților europeni -n.red.) să includă România în același pachet cu sancțiunile pentru Ungaria. În ultimele luni, atât Parlamentul European, cât și Comisia Europeană au protestat vehement față de planurile guvernului Orban de a transforma Ungaria într-un stat totalitarist, fapt ce contravine spiritului democratic al UE. ?ê?£i, în aceste condiții, merită subliniat faptul că opoziția de la Budapesta, deși critică deschis acțiunile lui Orban, nu a cerut sancționarea țării, convinsă fiind că orice demers în acest sens va afecta țara în ansamblu. Probabil acolo vorbim de patrioți adevărați, nu din cei făcuți la ordinul bocancilor roșii.

„Operațiunea Ungaria“

Cu toate acestea, planul lui Ponta include asocierea imagologică a României cu Ungaria, astfel încât țara noastră să fie etichetată drept un „stat eșuat“ în variantă europeană. Odată ce România ar fi sancționată, Ponta ar putea folosi acest argument pentru a blama actuala guvernare și pentru a-și legitima cererile de dizolvare a Parlamentului și declanșarea de alegeri anticipate pe un fundal de nemulțumiri sociale pe care intenționează să le exploateze în plan intern, acolo unde Crin Antonescu este în stand-by de câteva zile, supervizând acțiunile din Piața Universității. „Am prezentat un material al USL, sub semnătura lui Crin Antonescu și a mea, despre situația actuală din România, nu doar despre situația manifestațiilor publice, despre situația existentă în acest moment practic în majoritatea orașelor mari din țară, ci mai ales despre repetatele încălcări ale standardelor democratice“, a spus social-democratul la Strasbourg. El a afirmat că vor exista dezbateri publice în Parlamentul European privind sancționarea Guvernului României. „Ambele grupuri, și cel liberal, și cel social-democrat, probabil și grupul verzilor din PE, vor susține ca în perioada următoare să aibă loc o dezbatere publica și ulterior o rezoluție în PE privind încălcările regulilor democratice în România, odată cu dezbaterea publica și cu rezoluția privind Ungaria“, a informat Ponta. Deși tocmai USL cere includerea României „la pachet“ cu Ungaria pentru eventuale sancțiuni, el a afirmat că speră să nu se ajungă la pedepse prea mari pentru România. „Este deja declanșată procedura pentru Ungaria și o vom declanșa probabil mâine sau poimâine, la solicitarea celor două grupuri, pentru România, o rezoluție care să sancționeze încălcările standardelor democratice în Ungaria și în România și să analizeze care pot fi sancțiunile de la nivel european. Sper să nu ajungem atât de departe cum prevede art. 7 din Convenție, să fie vorba de tăieri de fonduri, de suspendarea României din diverse foruri europene“, a spus social-democratul.

Dezinformările lui Ponta

De asemenea, Ponta a înfierat actuala conducere a României, exagerând proporțiile protestelor din România și cauzele disparate pentru care oamenii protestează. „În ultimii doi ani, România a fost victima unui proces de distrugere treptată, dar sistematică a mecanismelor democratice, procesul fiind foarte asemănător cu derapajele înregistrate în Ungaria. Ați aflat, cu siguranță, cât de mult au escaladat protestele în România în ultimele zile. Zeci de mii de oameni ies în stradă, în majoritatea orașelor importante din România, pentru a protesta împotriva actualei puteri, împotriva președintelui Traian Băsescu și împotriva actualei direcții a României“, se arata în documentul prezentat de Ponta la Strasbourg. Documentul transmis de USL liderilor Parlamentului European identifică mai multe acțiuni ale actualei puteri care au dus la protestele din aceste zile, acestea fiind apreciate drept motivele pentru care au ieșit românii în stradă.
Ponta a menționat în acest sens amânarea alegerilor locale și comasarea acestora cu parlamentarele, acuzând Guvernul că dorește să își creeze un avantaj electoral. De asemenea, Ponta a acuzat modificarea sistemului de Justiție fără dezbateri parlamentare, precum și faptul că se abuzează de procedura angajării răspunderii în Parlament. O altă cauză, în opinia USL, este privatizarea sistemului de sănătate prin intermediul legii sănătății, „abuz care a fost cata­lizatorul nemulțumirilor populare care au dus la ample proteste“ în aceste zile.
În opinia liderilor USL, transmisă colegilor lor din Europa, România ar putea reveni la un climat democratic numai prin alegeri anticipate. Pohta ce-o pohtesc!

Risc economic major

O astfel de asociere între România și Ungaria ar putea submina toate  eforturile depuse până acum de români  de a avea  stabilitate economică într-o perioadă tulbure. Prin mișcarea meschină a USL de asociere a României într-un pachet de sancțiuni economice cu Ungaria, țara noastră riscă să ajungă în situații dificile marcate de modificarea rating-ului de țară. În urmă cu circa 10 zile, ratingul de țară al Ungariei a fost retrogradat la categoria „junk“ și de agenția Fitch.  Aceasta este ultima dintre cele mai mari trei agenții de rating care retrogradează Ungaria din cauza problemelor în asigurarea finanțării datoriei publice, a crizei din Europa și a perspectivelor mai slabe de creștere economică. Standard&Poor's și Moody's au luat deja decizii similare. „Retrogradarea Ungariei reflectă deteriorarea în continuare a situației fiscale a țării, a climatului pentru refinanțare externă și a perspectivelor de creștere economică, datorate parțial politicilor economice neortodoxe ale Ungariei, care subminează încrederea investitorilor și complică încheierea unui nou acord cu FMI și UE“, a afirmat Matteo Napolitano, director la divizia Fitch pentru ratinguri suverane. Spre deosebire de Ungaria, România stă în prezent mult mai bine decât Ungaria dar acest lucru se poate deteriora în foarte scurt timp dacă țara noastră va fi atrasă în același vârtej al sancțiunilor UE, lucru la care USL lucrează asiduu în aceste zile. O analiză recentă a Reuters menționează faptul că  „spre nemulțumirea ungurilor care s-au considerat întotdeauna superiori vecinilor mai săraci din Est, România ar putea da lecții Ungariei în privința acordurilor de sprijin financiar cu Fondul Monetar Internațional și Uniunea Europeană. „Prin respectarea condițiilor unui program similar (de finanțare externă – n.r.), Bucureștiul a reușit să reașeze economia pe drumul către creștere. Acest drum va aduce însă durere pe termen scurt și va pedepsi oficialii care îl urmează“, notează agenția. Mai mult, analiștii de la Reuters opinează că Orban va fi forțat de instituțiile internaționale să își anuleze măsurile draconice impuse în Ungaria.  Pe de altă parte, Reutes notează că guvernul Boc a încheiat anul trecut un nou acord, de precauție, cu FMI, iar Moody's și Fitch au acordat rating investment grade țării. Economia românească pare pregătită să performeze mai bine decât regiunea în acest an, cu o creștere de 2%. Aceste realități economice ar putea fi însă periclitate de incursiunile  politice ale lui Ponta&co  și de dorința acestora  de a  exploata mișcările de stradă în dauna interesului național.

Mădălin Necșuțu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.