Acasă Actualitate Presa canadiană: Gabriel Resources va da România în judecată și va cere...

Presa canadiană: Gabriel Resources va da România în judecată și va cere despăgubiri de miliarde de dolari

DISTRIBUIȚI

 

Compania canadiană Gabriel Resources pregătește un caz de arbitraj internațional împotriva României în care va cere despăgubiri de miliarde de dolari, după ce a încercat fără succes în ultimii 15 ani să dezvolte proiectul minier Roșia Montană, potrivit publicației canadiene The Glode and Mail, citată de Mediafax.

 

 

 

Gabriel Resources face planuri pentru acest caz, care va fi audiat probabil la Viena în a doua jumătate a acestui an, concomitent cu oprirea activităților în România, pentru conservarea rezervelor financiare, scrie publicația, fără să citeze sursele informației.

 

Compania a anunțat că ar putea concedia în mai circa 80% din cei 400 de angajați, în prezent aflați în șomaj tehnic, dacă proiectul nu avansează.

 

Gabriel Resources, listată la Toronto dar condusă de la Londra, nu se așteaptă la progrese semnificative în curând. Camera Deputaților din Parlamentul României va vota la 7 mai asupra unei legi care ar acorda statut juridic special proiectului minier, permițând astfel pornirea acestuia.

 

Compania nu se așteaptă, însă, la un vot favorabil, în parte din cauza opoziției încă puternice a opiniei publice față de proiectul minier și utilizarea procesului de extracție folosind cianură. Momentul este de asemenea important, notează The Glode and Mail.

 

Întrucât proiectul de lege ocupă ultima poziție pe ordinea de zi, există o probabilitate ridicată ca ședința parlamentară să se încheie fără să se ajungă la votul care privește Roșia Montană.

 

Gabriel Resources a amenințat în septembrie anul trecut că va da în judecată autoritățile române pentru până la 4 miliarde de dolari din cauza „multiplelor încălcări ale tratatelor de investiții”, scrie The Glode and Mail.

 

În același timp, directorul irlandez al Gabriel Resources, Jonathan Henry, al șaselea în acest post începând de la mijlocul anilor ’90, a avertizat că eșecul autorităților de a aproba proiectul va afecta toată România.

 

„Cazul nostru este foarte solid și vom fi foarte clari că efortul României de a atrage investiții străine va avea de suferit foarte mult”, a spus el.

 

Declarația directorului a atras o reacție negativă la adresa companiei în România, după care Gabriel a părut că-și temperează amenințările de a cere despăgubiri de la autorități.

 

„Vom recunoaște orice decizie luată de Guvern sau Parlament în privința Roșia Montană”, a declarat președintele Gabriel Resources, Keith Hulley, într-un comunicat la 11 septembrie.

 

Pregătirile pentru cazul de arbitraj indică faptul că amenințarea companiei este cât se poate de valabilă, scrie publicația canadiană. Compania nu dă detalii despre strategia sa și nu a specificat ce tratate vrea să folosească pentru a-și susține cazul.

 

Arbitrajul comercial internațional în general, iar cel de arbitraj împotriva guvernelor în particular, are succes tot mai mare, câștigând teren chiar în fața litigiilor tradiționale derulate în tribunal. Cazurile de arbitraj comercial internațional sunt judecate cu ușile închise, tind să fie mai scurte decât litigiile la tribunal și conduc la decizii finale la care nu se poate face apel, chiar dacă nu sunt în mod obligatoriu mai ieftine.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.