Acasă Actualitate Presa italiană: Kovesi este o legendă venerată de poporul său dar urâtă...

Presa italiană: Kovesi este o legendă venerată de poporul său dar urâtă de politicieni

DISTRIBUIȚI

Corriere della Sera publică sub titlul „Lobby-ul românesc la UE care îi îngreunează cursa Laurei Kovesi la șefia Parchetului European” un articol în care Paolo Valentino explică faptul că deși e venerată de către publicul din țara sa, procuroarea a colectat ura unei mari părți a clasei politice pentru că a urmărit corupția publică fără a ține seama de nimeni, inculpân inclusiv pe un fost prim-ministru.

„Uniunea Europeană se află pe pragul unei mici revoluții. În următoarele săptămâni, Consiliul și Parlamentul European vor desemna împreună șeful noii Procuraturi Europene, care, din 2020, va conduce anchete în materie de fraudă împotriva fondurilor UE și de aplicare a TVA. Pentru prima dată, o autoritate comună va avea puterea de a investiga în cele 22 de țări care participă la inițiativă. Dar revoluția ar fi dublă dacă miniștrii și deputați ar face cel mai bun lucru numind o femeie, pe Laura Codruța Kovesi, fostul procuror-șef al României, indicat de un grup de experți ca persoana cea „mai bine calificată pentru acest loc de muncă“, după un proces de selecție strictă. În țara sa, Kovesi este o legendă. Nominalizată la 33 de ani ca Procuror General al României, ea a urmărit penal corupția publică, fără a ține seama de nimeni, prin condamnarea și trimiterea la închisoare a sute de politicieni din toate părțile, inclusiv un fost prim-ministru.”, scrie ziaristul italian.

Paolo Valentino amintește că cel mai puternic obstacol în calea nominalizării sale este tocmai opoziția guvernului de la București, care își poate exercita poziția de președinte actual al UE și că cel mai acerb este Liviu Dragnea, condamnat pentru fraudă electorală și inculpat pentru delapidare de fonduri europene. Jurnalistul italian crede că dacă în condițiile presiunii agresive a României, Laura Kovesi nu va fi numită la conducerea Parchetului European, acest lucru ar echivala cu o predare.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.