Home Actualitate Președintele CNAS și ministrul Sănătății umilesc medicii după ce au decis peste...

Președintele CNAS și ministrul Sănătății umilesc medicii după ce au decis peste noapte, tipărirea unor noi bilete de trimitere aproape identice cu cele vechi

DISTRIBUIŢI

Săptămâna trecută, relatam în articolul „Competentul” din fruntea CNAS a blocat activitatea medicilor de familie că cel considerat de subalternii săi din cadrul biroului de presă al CNAS un fel de geniu al managementului sanitar, Răzvan Vulcănescu, președintele CNAS a decis schimbarea modelului de bilet de trimitere, emițând împreună cu cealaltă competentă, economista Sorina Pintea un ordin în acest sens. Așa-zisul nou bilet de fapt e cel vechi, în care s-a introdus doar un rând unde medicul de familie trebuie să completeze informații despre accidentele de muncă/boli profesionale/daune, informații pe care medicul de familie nu are de unde să le aibă.
Acum, după ce noile bilete s-au tipărit, medicii stau ore întregi la Casele județene de Sănătate la cozi ca să le cumpere. Cum nu s-au tipărit suficiente exemplare, deși „se dă doar câte un carnet să ajungă la toți”, biletele se termină și medicii trebuie să vină să stea din nou la coadă ziua următoare. Astfel că asigurările date de Vulcănescu precum că „noile bilete de trimitere pentru servicii medicale clinice/internare au fost deja tipărite de CN „Imprimeria Naţională” şi au fost distribuite către casele de asigurări de sănătate din teritoriu, medicii din ambulatoriu fiind astfel aprovizionaţi la timp cu formularele tipizate care urmează să fie utilizate exclusiv de la 1 iulie a.c.” sunt doar minciuni tipice politrucilor.
Medicul S.C. din Iași a făcut pe Facebook un livetext de la coada la care s-a așezat la Casa de Sănătate Iași:

„Ora 13: CAS Iași. 2018 inceput de iulie. Au fost schimbate formatele pentru biletele de trimitere eliberate de CAS si cele vechi, brusc, nu mai sunt valabile. Medicii nu mai pot trimite pacientii la consult la alte specialități sau la laborator decat cu biletele noi. Asa arata coada de la ghiseul de unde se vand acest bilete noi. Nu se dă decat cate un exemplar din fiecare. Stau deja de 3 ore la coada si cred ca mai dureaza vreo ora jumatate. Va las sa va dati singuri cu parerea. A, era sa uit! Stocul este limitat…Ceausescu cred ca este foarte mandru!

Ora 15: Siii… intru in cea de-a cincea ora de asteptare la coada la CAS! Intru în ultima turnanta cu viteza melcului in marsarier, mai iau o gura de aer viciat expirat deja de colegii de suferinta si privesc usa inchisa pe care o sa o visez la nopate. Daca nu ajung biletele… o sa fac bis!

Ora 16: CAS Iasi. Cinci (5) ore de asteptare bovina. Un sistem electronic care permite eliberarea a doua topuri de bilete in 5-8 minute (!) si care in ultima ora se blocheaza. Deja doua colege au 20 minute de cand asteapta sa plateasca. Un coridor plini cu medici istoviti, transpirati si nervosi. S-au terminat biletele paraclinice. Altele vor veni saptamana viitoare. Bataie de joc la adresa medicilor cum nu am mai vazut. De pacientii care asteapta biletele nu mai zic”, scrie medicul exasperat.

Viteza de înaintare a cozii de așteptare este de 1 (un) metru/oră

Spre seară, medicul a făcut rezumatul zilei: „Revin cu povestea completa pentru a va face o idee despre ce a fost azi, 5.07.2018 la CAS Iasi.
„La ce bataie de joc au fost supusi medicii odata cu schimbarea formatului biletelor de trimitere.
Ajung pe la 11:30 – coada de ~ 50-60 de persoane, unele asteptande cateva ore. Trag aer in piept si ma pun pe asteptat.
Se dau doua topuri de bilete de persoana, unul pentru laborator altul pentru specialitati clinice. Cate trei pentru reprezentantii spitalelor. Ca sa nu vorbesc despre faptul ca ajung maxim o saptamana.
Facturarea si eliberarea se desfasoara cu viteza melcului, cam 5 minute de om. Cu mici variatii.
Cam dupa trei ore aflu ca mai sunt doar 40 de topuri. Numaratoare scurta, sunt cam la limita. Cei veniti de curand renunta si pleaca.
Pe la ora 16 aflam ca s-au terminat biletele pentru paraclinic si ca se va inchide casieria, urmand sa revenim maine.
Rumoare. Trebuiau sa inchida la 15:30, dar au prelungit un pic.
La anuntul ca inchid la 16 ne mobilizam si mergem la director. Aflam ca stie deja de problema, nu are de unde sa scoata alte bilete, dar va prelungi programul pana ce vor primi toti bilete clinice. Nu avem ce reprosa din acest punct de vedere. Ba in jumatate de ora a plecat o masina la Bucuresti dupa alte bilete. Cel mai probabil le vom avea luni dimineata.
Inapoi la coada. Fiecare isi asteapta frumos randul, fara vociferari, decat la adresa situatiei si a unor angajate CAS care intrau in casierie si pe care unele colege medici le suspectau ca iau bilete pentru unii care sunteaza coada. Nu am aflat daca a fost adevarat sau nu.
Ora 16:40. Calculatorul de la casierie se blocheaza si stam 20 minute pana isi revine.
Plec triumfator cu doua topuri de bilete clinice (au compensat asa lipsa celor de paraclinic) la ora 17:10.
Voi reveni luni dimineata sa imi incerc norocul cu cele paraclinice, daca ajung in numar suficient.
PS: un coleg a fost de dimineata la 7:50 si era deja coada, probabil asteptau de pe la 7.

Asta a fost peripeția unei zile ratate prin dobitocenia unor factori imbecili de decizie de la nivel inalt.
Puteau sa prelungeasca valabilitatea biletelor vechi pana se epuizau (unii aveau stocuri marisoare) si fiecare medic ar fi venit dupa altele si le-ar fi primit pe cele noi, fara imbulzeala, fara nervi si intr-un mod firesc.
Dar cand nu ai habar cu ce se mananca managementul sanitar fiind NUMIT POLITIC in fruntea unei institutii cheie a statului roman, asa se intampla.”, conchide medicul.

Foto: Facebook

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.