Acasă Actualitate Procesul episcopului Casian Crăciun cu CNSAS a reînceput cu amânare

Procesul episcopului Casian Crăciun cu CNSAS a reînceput cu amânare

DISTRIBUIȚI

Curtea de Apel București a amånat, ieri, pentru 26 ianuarie, procesul în care CNSAS cere constatarea calității de colaborator al fostei Securități pentru episcopul Dunării de Jos, Casian Crăciun.
Instanța a dispus, ieri, amånarea procesului la cererea reprezentantului CNSAS de a lua la cunoștință întåmpinarea depusă de avocații lui Casian Crăciun. Dosarul deschis de CNSAS în instanță a reînceput ieri, după ce Curtea de Apel București dispusese trimiterea acestuia spre rejudecare.
Curtea de Apel București a decis, pe 8 mai 2009, ca procesul în care CNSAS cere atestarea calității de colaborator al Securității a episcopului Dunării de Jos, Casian Crăciun, să fie rejudecat, admițånd, astfel, recursul făcut de CNSAS împotriva deciziei Tribunalului București.
Procesul ar fi trebuit să fie rejudecat de Tribunalul București (instanța care a dat prima soluție), însă, după modificarea legii CNSAS, Curtea de Apel București a devenit prima instanță care soluționează cererile formulate de Consiliu. Ca urmare, procesul va fi rejudecat de Curtea de Apel București, într-un complet cu un singur judecător.
Soluția dată de Curtea de Apel București vine după ce Consiliul a arătat, prin documentele depuse, că decizia de necolaborare pe care i-a dat-o în trecut episcopului Casian Crăciun nu era una definitivă, legea CNSAS schimbåndu-se între timp.
Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității susține că episcopul Dunării de Jos a fost „util“ Securității timp de 10 ani și a cerut Tribunalului București să constate existența calității de colaborator a lui Casian Crăciun.
Casian Crăciun „a fost recrutat ca informator, ca urmare a propunerii Departamentului Cultelor ca acesta să fie trimis la studii în străinătate, fiind folosit pentru încadrarea informativă a diverselor medii din cadrul emigrației romånești“, se arată în nota de constatare emisă de Direcția Investigații a CNSAS depusă la dosar.
De asemenea, CNSAS arată, în acțiunea depusă la Tribunalul București, citånd din dosare ale Serviciului de Informații Externe (SIE), că episcopul a preluat următoarele nume conspirative de colaborare: „Crin“ (1981-1985), „Casius“ (1985-1991), „Casio“ (1988), cu precizarea că „domnul Crăciun a dorit păstrarea conspirativității asupra legăturii sale cu organele noastre (n.r. organele SIE)“.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.