Home Actualitate Procurorii extind acuzațiile în cazul stimulatoarelor prelevate de la cadavre

Procurorii extind acuzațiile în cazul stimulatoarelor prelevate de la cadavre

DISTRIBUIŢI

Parchetul General anunţă, vineri, că a extins următirea pemală faţă de doi medici şi un fost manager de spital, în cazul stimulatoarelor cardiace prelevate de la cadavre. Procurorii au instituit sechestru pe mai multe bunuri şi sume de bani.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) anunţă, vineri, că procurorii din cadrul Secţiei de urmărire penală a PÎCCJ au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de trei persoane fizice, respectiv:

Medic cardiolog, pentru săvârşirea complicităţii la infracţiunea de abuz în serviciu, în formă continuată.

„În fapt, suspectul, în calitate de medic cardiolog, i-a furnizat stimulatoare şi defibrilatoare a căror sursă nu se cunoaşte inculpatului care a operaţionalizat reţeaua prezentată în comunicatele de presă anterioare. Acesta din urmă a implantat dispozitivele medicale menţionate unor pacienţi cu ignorarea riscului de a provoca acestora probleme medicale grave sau chiar decesul, procedând astfel la reutilizarea lor deşi acest lucru este interzis de legislaţia primară şi având drept urmare lezarea dreptului constituţional al pacienţilor la sănătate”, arată procurorii.

Şef clinică de cardiologie în perioada 2017 – iulie 2022, pentru săvârşirea complicităţii la infracţiunea de abuz în serviciu, în formă continuată.

„În fapt, suspectul a avizat, cu încălcarea legislaţiei în domeniu, un înscris conţinând o listă de dispozitive, care puteau fi sterilizate (fiind menţionate în primul rând stimulatoarele şi defibrilatoare cardiace), în baza căruia s-a continuat sterilizarea unor dispozitive medicale de unică folosinţă în cadrul Secţiei Clinice Oftalmologie din cadrul unui spital din municipiul Iaşi”, arată procuroii.

Potrivit acestora, totodată, suspectul a semnat şi avizat în anul 2018, cu ignorarea şi încălcarea Ordinului Ministerului Sănătăţii nr. 961/2016 în vigoare la acea dată, două înscrisuri denumite ,,Protocol de recuperare a dispozitivelor implantabile de la pacienţi decedaţi”, precum şi ,,Protocol de utilizare a dispozitivelor implantabile resterilizate (DIR) – în vederea eliminării oricăror riscuri suplimentare”, care nu au fost înregistrate şi avizate de către consilierul juridic al unităţii medicale.

Fost manager al unui spital din municipiul Iaşi, pentru săvârşirea infracţiunii de neglijenţă în serviciu în formă continuată (2 acte materiale).

„În fapt, suspectul, în calitatea de fost manager al unităţii medicale, a semnat două adrese destinate Casei de Asigurări de Sănătate Iaşi, respectiv Direcţiei de Sănătate publică Iaşi, prin care acesta accepta reutilizarea dispozitivelor medicale implantabile, îndeplinindu-şi astfel în mod defectuos atribuţiile de serviciu, fără a se asigura cu privire la desfăşurarea în condiţii optime a activităţii în cadrul persoanei juridice publice şi cu privire la faptul că interesele legitime ale pacienţilor erau protejate, girând acţiunile ilegale ale medicului inculpat care a operaţionalizat reţeaua prezentată în comunicatele de presă anterioare”, arată procurorii.

În aceeaşi cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului cu privire la mai multe bunuri ridicate cu ocazia efectuării percheziţiilor domiciliare.

S-a instituit sechestru pe:

– sumele de 112.250 de lei, 73.580 de euro şi 750 de USD – de la suspectul care are calitatea de medic cardiolog;

– sumele de 22.000 de lei, 24.210 euro, 1.607 USD, 3.500 de forinţi, 520 de coroane suedeze, 300 de franci elveţieni, 300 de lire sterline şi 200 de coroane daneze – de la suspectul ce are calitatea de fost şef al clinicii de cardiologie a spitalului din municipiul Iaşi;

– suma de 5.100 de euro ridicată de la suspectul ce are calitatea de fost manager al spitalului;

– sumele 8.400 de lei şi 455 de euro – ridicate de la unul dintre medicii faţă de care s-a dispus anterior punerea în mişcare a acţiunii penale.

„De asemenea, prin ordonanţă s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului în vederea reparării prejudiciului cauzat persoanelor vătămate, acoperirii cheltuielilor judiciare şi în vederea confiscării extinse cu privire la următoarele bunuri deţinute de către inculpatul care o operaţionalizat reţeaua: un apartament situat în municipiul Iaşi, un imobil (teren şi construcţie) edificat fără autorizaţie de construcţie în comuna Movileni judeţul Iaşi, alte două construcţii şi şapte terenuri, sumele de 20.270 de lei şi 950 de euro, precum şi 36 de tablouri, aflate în prezent în custodia Muzeului de Artă din Iaşi, tablouri ce poartă semnătura unor pictori precum Iosif Iser, Gheorghe Petraşcu, Corneliu Baba, Nicolae Tonitza, Ştefan Luchian şi Theodor Aman”, a mai transmis Parchetul General.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.