Acasă Actualitate Procurorul General: clarificarea aspectelor din istoria României, o prioritate

Procurorul General: clarificarea aspectelor din istoria României, o prioritate

DISTRIBUIȚI

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia organizează în perioada 21 – 23 septembrie 2016 Seminarul profesional cu tema „UTILIZAREA METODELOR DE PROFILAJ ÎN INVESTIGAREA CRIMINALISTICĂ”, seminar adresat procurorilor și specialiștilor în investigarea infracțiunilor de violență. Lucrările seminarului au loc în Aula Magna a Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia cu participarea procurorului general al României, prof. univ. dr. Augustin Lazăr, a profesorilor universitari dr. Costică Voicu, Valeriu Iftenie, Maciej Sostak, a conf. univ. dr. Sorin Alămoreanu, Gheorghe Bunea precum și a unor invitați speciali din SUA, specialiști în investigarea infracțiunilor de violență. La seminar a fost invitat să participe și domnul procuror Pier Luigi Maria Dell’Osso, Procuratore Generale dela Repubblica Brescia.
Procurorul General a declarat: „aș dori să vă spun doar că Ministerul Public (…) are ca prioritate în continuare investigarea infracțiunilor contra vieții, a infracțiunilor contra umanității care au reprezentat o provocare de câțiva ani de zile la inteligența profesională a procurorilor români. Sunt prezenți aici procurorii militari de la Secția Parchetelor Militare — domnul procuror șef Gheorghe Cosneanu și staff—ul domniei sale — care au dosare foarte serioase în lucru — infracțiuni contra umanității, care de mulți ani sunt în atenția opiniei publice și, iată, au început să iasă dosarele pe care le așteptăm și să se vadă voința de a investiga și de a clarifica inclusiv aspecte din istoria României. Mereu am urmărit modurile de operare noi și, de asemenea, tehnicile, metodele investigative care ne ajută să combatem acest flagel în actualitate. Aș dori să încep prin a remarca o contribuție importantă a unui nucleu de magistrați, polițiști, profesori universitari, avocați, care mereu sunt prezenți și constituie, zic eu, elita criminalisticii în această țară.
„Cu prioritate se desfășoară activitățile în cadrul Dosarului Mineriadei și în continuare s-a efectuat, de asemenea, o echipă investigativă care se ocupă de Dosarul Revoluției, pentru ca și el să fie clarificat într-un termen rezonabil. Va să zică, așa cum am scris în proiectul managerial, vor fi anchete efective și nu există niciun motiv ca aceste dosare să nu fie soluționate într-un termen rezonabil de acum înainte. Și este clar că ele sunt întârziate, pentru acest motiv noi am primit și condamnări la CEDO. România a fost condamnată pentru acest fapt, însă, așa cum se prezintă în acest moment situația, eu sunt optimist că până spre sfârșitul anului cel puțin unul dintre dosare va ajunge în stadiul spre finalizare și în prima jumătate a anului următor și un al doilea dosar mare dintre cele care sunt avute în vedere va ajunge spre stadiul de finalizare”, a declarat procurorul general.

El a precizat că unul dintre dosare este cel Mineriadei, ”care este în curs și care este mai avansat”, și celălalt este Dosarul Revoluției, ”în care s-a reluat ancheta — a fost trimis de Înalta Curte în urmă cu circa o lună — s-a reluat ancheta, s-a efectuat o echipă investigativă care lucrează într-un mod organizat, are plan de anchetă și are toate resursele necesare pentru ca ancheta să se desfășoare efectiv și să fie soluționată într-un termen rezonabil”.

Parchetul General a redeschis dosarele Revoluției și Mineriadei. Dreptate, ochii plânși încep să te vadă.

CITEȘTE ȘI Procesul fiului generalului ce comanda tancurile în 1989, a început exact la 26 de ani de la crime

FOTO dreapta: baricadainter1989.blogspot.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.