Acasă Actualitate Procurorul Irinel Păun îl poate salva de pușcărie pe Sorin Ovidiu Vântu....

Procurorul Irinel Păun îl poate salva de pușcărie pe Sorin Ovidiu Vântu. Din nou!

DISTRIBUIȚI

Numele Irinel Păun va rămâne in istoria României ca fiind procurorul care a încălcat legea pentru a-l salva pe Sorin Ovidiu Vântu în dosarul FNI. Începând cu data de 01 octombrie, Irinel Păun s-a pensionat, decretul fiind semnat ieri de președintele Băsescu. Acum Iri Păun îl poate salva pe SOV în calitate de avocat. E adevărat că la ce fapte a comis Sorin, nu l-ar putea salva niciun avocat. Doar un procuror ca Iri ar mai putea, cu încălcarea legii. Sperăm însă că nu mai sunt astfel de procurori.
Să ne amintim operațiunea de salvare a lui SOV întreprinsă de Păun în 2004. Vântu furase banii a 300.000 de deponenți de la FNI, acumulând astfel o avere colosală. Irinel Păun a finalizat rechizitoriul din dosar, scoțându-l pe Vântu de sub urmărire pentru infracțiunile principale și trimițându-l în judecată pentru fals, infracțiune care fusese deja grațiată și pentru uz de fals care s-a prescris în timpul judecății.
În vara lui 2011, Parchetul General a infirmat dispozițiile lui Păun în dosarele FNI și FNA, comunicând că „din analiza de ansamblu a dosarelor a rezultat că parcursul procesual al acestora este similar, fiind identificate numeroase încălcări ale normelor de procedură, dispoziţii repetate de disjungere a cauzei cu privire la unele persoane cercetate şi soluţii atipice pentru practica organelor judiciare. Separarea artificială a dosarelor a condus la ignorarea legăturilor temporale şi de cauzalitate, astfel încât cercetările s-au limitat la lămurirea parţială a circumstanţelor în care au fost comise faptele. Între altele, expertizele realizate nu au reliefat beneficiarii finali  ai sumelor de bani obţinute şi modul de direcţionare a acestora, deşi acest aspect era de esenţa aflării adevărului. Având în vedere aceste aspecte, prin ordonanţa din 03.08.2011 a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a dispus infirmarea soluţiilor de neurmărire din dosarele menţionate şi continuarea cercetărilor în cadrul aceleiaşi cauze, într-o abordare unitară.” În mod evident, Păun l-a salvat pe Vântu ori pentru că a luat șpagă de la el, ori pentru că oamenii din SRI-ul condus de Radu Timofte i-au cerut să-l scape pe SOV. Totodată Irinel Păun a fost reclamat de procurorul general, la CSM dar faptele sale fiind vechi, nu a mai răspuns nici penal, nici administrativ. În septembrie 2012, Vântu a fost trimis în judecată pentru spălare de bani și instigare la delapidare, unde riscă 10 ani de închisoare.
Considerându-se un procuror foarte bun, Păun s-a înscris în toamna lui 2011 la un concurs pentru a ocupa un post de procuror la Inspecția Judiciară a CSM. Din motive neelucidate până azi, Păun nu s-a mai prezentat la concurs.
Acum că a ieșit la pensie, Păun îl poate salva din nou pe Vântu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.