Acasă Actualitate „Profesioniștii” din CNAS și MS au imaginat o nouă metodă de a...

„Profesioniștii” din CNAS și MS au imaginat o nouă metodă de a umili medicii: îi cheamă la centru să le dea seriile de rețete electronice care ar trebui preluate automat din sistem

DISTRIBUIȚI

Zilele trecute, primeam o replică la redacție în care biroul de presă al CNAS își lăuda șeful, pe inginerul Răzvan Vulcănescu și o peria pe ministrul Sănătății, economistul Sorina Pintea: „este întristător şi faptul că de dragul unui atac eminamente politic despre doi profesionişti binecunoscuţi din sănătatea publică (n.r. Vulcănescu și cu madam Pintea), ambii cu studii aprofundate de management sanitar şi cu numeroşi ani de activitate în domeniu, se insinuează că nu ar fi competenţi.”
Acum aflăm că cei doi „competenți” au găsit o nouă metodă de a umili medicii după ce, „de o săptămână, nu funcționează aproape deloc Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate, administrată și aflată în responsabilitatea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate! Serviciile nu sunt validate, calitatea de asigurat/neasigurat nu poate fi verificată, seriile pentru rețete nu pot fi preluate automat de pe server. La CASMB medicii trebuie să meargă la sediul din Băneasa, etajul 3 – biroul Contractări, unde în urma înregistrării unei cereri scrise de mână primesc pe USB stick seriile de rețete care trebuie apoi introduse în soft, pentru a putea să scrie apoi rețete electronice.”, anunță Patronatul Medicilor de Familie din București și Ilfov. Așadar SIUI e online la CASMB și offline pentru medici și pacienți.
De altfel și la întâlnirile din luna mai de la ședințele trimestriale dintre Casele Județene de Asigurări de Sănătate și furnizorii de servicii medicale aflați în relație contractuală cu casele, specialiștii IT ai caselor au anunțat că Sistemul Informatic al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate=SIUI este disponibil=online pentru Casele de Sănătate chiar și în perioadele în care SIUI este indisponibil pentru furnizorii de servicii medicale…adică același sistem informatic declarat oficial offline(pentru o anume perioadă de timp) pentru medici este online pentru oficialități.
Atunci nu-i normal să ne întrebăm dacă nu cumva, pentru a mai face o economie, competenții CNAS și MS nu blochează voluntar SIUI tocmai pentru ca medicii să nu poate raporta serviciile și rețetele decontate din bani publici.
Totul pe nervii medicilor și ai pacienților.

Citește și  Medicina de familie abandonată de guvern. 16.000 de asistenți medicali se revoltă

Și Patronatul medicilor de familie din București și Ilfov s-a întrebat: „Cine raspunde? Trebuie sa iesim iar in strada, medici si pacienti? Am iesit anul trecut pentru a ni se reduce birocratia si pentru a avea conditii sa oferim servicii de calitate inalta pentru pacientii nostri. Trebuie sa iesim iar si pentru ca CNAS sa isi asume responsabilitatea pentru sistemul informatic pe care il administreaza?

Legea 95/2006 (Legea Sanatatii)
Art. 280
(1) Atribuțiile CNAS sunt următoarele:
f) răspunde pentru activitățile proprii sistemului de asigurări sociale de sănătate în fața Guvernului, a ministrului sănătății și a asiguraților;
(2) CNAS organizează și administrează Platforma informatică din asigurările de sănătate, care cuprinde: sistemul informatic unic integrat, sistemul național al cardului de asigurări sociale de sănătate, sistemul național de prescriere electronică și sistemul dosarului electronic de sănătate al pacientului, asigurând interoperabilitatea acestuia cu soluțiile de e-Sănătate la nivel național, pentru utilizarea eficientă a informațiilor în elaborarea politicilor de sănătate și pentru managementul sistemului de sănătate.
(3) Realizarea atribuțiilor care revin CNAS, potrivit prezentei legi, este supusă controlului organelor competente potrivit dispozițiilor legale în vigoare.”.

Așadar așteptăm răspunsul biroului de presă al CNAS: opriți intenționat SIUI sau chiar nu sunteți în stare să încheiați un contract de mentenanță?

Citește și Siveco: ani de zile am rezolvat gratuit problemele sistemului informatic al CNAS. Din 01.05 nu mai intervenim la baza de date Oracle

2 COMENTARII

  1. Absolut normale aceste caderi ale sistemului! Sunt probabil programate. Pentru a face economii, altfel nu se explica…. La fel cum sunt si indicatiile cu privire la legea salarizarii, pentru ca este imposibil ca toti managerii sa face aceleasi tampenii, care in final duc la economii la buget.

  2. Sunteti informati gresit! Nici CAS teritoriale nu au avut SIUI din 18 pana in 21 iunie
    Diferenta e ca pe angajatii CAS nu-i baga nimeni in seama
    Li se spune scurt ,, ciocu mic”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.