Home Actualitate Medicina de familie abandonată de guvern. 16.000 de asistenți medicali se revoltă

Medicina de familie abandonată de guvern. 16.000 de asistenți medicali se revoltă

DISTRIBUIŢI

După ce sistemul privind medicina de familie s-a privatizat, salariile angajaților acestor cabinete au rămas în sarcina medicului de familie care din sumele primite de la stat pentru serviciile prestate trebuie să-și drămuiască lunar ca un economist banii pentru chirie, utilități, consumabile medicale, contabil, internet, IT-st că totul este digital salariul asistentei, al femeii de serviciu și don ce mai rămâne să mai trăiască și el cu familia lui.
Majoritatea asistenților medicali din cabinetele de medicină de familie sunt plătiți cu salariul minim pe economie. În general, asistenții din aceste cabinete sunt cei care nu au putut sau nu au vrut să dea celebrele șpăgi la angajarea în sistemul de stat. Acum aceștia s-au revoltat și au publicat un protest prin care anunță că intră in luptă cu sistemul:

„Suntem nemulţumiţi de salarii, de încadrӑri!
Reforma din domeniul sӑnӑtaţii nu ne cuprinde pe cei 16 000 de angajaţi ai cabinetelor de medicinӑ de familie.
Existӑ cabinete cu venituri foarte mici care nu pot susţine salarii decente. Acestea ar trebui subvenţionate de stat pentru ca medicina de familie sӑ nu disparӑ treptat.
Din 14 februarie a luat fiinţӑ un grup de ASISTENŢI DE MEDICINĂ DE FAMILIE pe facebook, cu scopul de a ne strange la un loc pe toti cei 16 000 de profesionişti din domeniu, dar şi din celelalte ramuri ale sistemului.(policlinici, farmacie, etc.)
Zilnic în Sindicatul Unimedical Craiova se înscriu sute de asistenţi din aceastӑ ramurӑ.
Problemele sunt multe şi diverse în funcţie de unghiul din care privim.
Nu este normal sa fim plӑtiţi în bӑtaie de joc!
Nu este normal sӑ fim încadraţi la o pensie de mizerie!
Nu este normal ca asistenţii şi medicii sӑ iasӑ în stradӑ sӑ îşi cearӑ drepturile în loc sӑ îşi facӑ meseria! Actul medical are de suferit din cauza acestor neajunsuri.
Nu este normal ca în acest domeniu sӑ trӑieşti cu gândul la ziua de mâine, în loc sӑ te preocupi de formarea continuӑ, de pacienţi, sӑ oferi calitate actului medical!
Totul funcţioneazӑ dupӑ un scenariu bine stabilit: aruncӑm firmituri, închidem gurile pentru moment, iar guvernul care va veni nu are decât ”sӑ se spele cu noi pe cap”.
REFUZĂM SĂ MAI FIM BĂTAIA DE JOC A SISTEMULUI!

Suntem prima linie, 16 000 de asistenţi şi 11 000 de medici.
” Medicina de familie rezolvӑ cca 75% din cazurile medicale care se prezintӑ la cabinet.” extras din scrisoarea deschisă pe care medicii de familie din Mureș au trimis-o ”Doamnei Ministru al Sanatatii”.
Când ajungem pacienţi nu avem nici o facilitate, parcӑ nici nu existӑm ca profesionişti ai unui întreg.
Ne ocupӑm de probleme de medicinӑ internӑ, de pediatrie, de cardiologie, de neurologie, de reumatologie, de geriatrie, de micӑ chirurgie, de vaccinӑri, etc adicӑ medicinӑ generalӑ, la urgenţe luptӑm cu mâinile goale, nu avem aparatura din UPU sau reanimare, nu este normal sӑ nu ne vedeţi. Interacţionaţi zilnic cu noi!
Ne-aţi transformat în scriitorii sistemului. Suntem înecaţi de birocraţie!
Suntem primii la muncӑ şi ultimii la platӑ!
NU AVEŢI DREPTUL SĂ NE IGNORAŢI!
Chiar dacӑ avem studii, nu avem dreptul la practicӑ dacӑ nu ne perfecţionӑm în fiecare an.
Nu suntem plӑtiţi conform calificӑrii: asistenţi MF, asistenţi din policlinici, asistenţi de farmacie, asistenţi din sectorul privat în contract cu CAS. Avem salarii de muncitori necalificaţi!
Pe mâinile noastre ajungeţi cu toţii, inevitabil!
Doriţi profesionişti în sistem care sӑ facӑ voluntariat.
Este inadmisibil sӑ ieşi la o pensie de mizerie, este inadmisibil ca dupa o viaţa inchinatӑ acestei meserii sӑ ai un venit de 1200 RON. În aceastӑ situaţie se aflӑ şi medicii cu care lucrӑm.
Dacӑ un medic cu 35 de ani vechime are o pensie de 1200 ron, un asistent din MF unde se încadreazӑ? Este bataie de joc! RUŞINE!
Dacӑ medicii au renunţat pentru moment la grevӑ, noi, asistenţii acum începem şi nu avem de gând sӑ renunţӑm pânӑ nu ne aşezaţi acolo unde ne este locul!
Plӑtiţi corect, cu pensii decente, cu încadrare conform studiilor, respectaţi pentru munca pe care o prestӑm!
AŞTEPTĂM SOLUŢII PUSE ÎN PRACTICĂ, NU PROMISIUNI!”, încheie scrisoarea asistenții medicali din cabinetele de medicină de familie.

67 ARII

 1. FOARTE ADEVARAT SI REAL ACEST ARTICOL. SUNT ASISTENT LA MEDIC DE FAMILIE SI AM GRAD PRINCIPAL 12 ANI VECHIME SI 1262 LEI SALAR. AS DORI CA ACEST ARTICOL SA AJUNGA SI LA DOAMNELE MINISTRU .SANATATE , MUNCA, SI PRIM MINISTRR SI MIN DE FINANTE. SI EU IMI DORESC SALAR CONFORM CALIFICARII MELE. NU SUNT MUNCITOR NECALIFICAT, AM STUDIAT 3 ANI PENTRU ACEASTA MESERIE

  • Asistentii medicali sunt platiti la salariul minim, dar……de ce nu se publica (asa cum sunt obligate spitalele de urgenta) veniturile medicilor de familie ?!

  • Nu va convine salariul, demisionati! Va credeti in comunism sa intervina statul in mediul privat sa va mareasca salariul?

    • Probabil această doamna primește ajutor social și din cauza asta vb.Se mulțumește cu câțiva bănuți și sta acasa.
     Dacă ar ști ce responsabilitate avem noi nu ar mai comenta.

   • Cum sa demisionam….noi nu platim contributii statului,nu avem aceiasi calificare ca si a ta d-le anonim ,nu facem parte din sistemul sanitar ,nu platim la ordin aceiasi cotizatie si aceleasi cursuri????Va treziti vorbind….halal colegi si solidaritate!!!!!

    • Ceea ce este medicina de familie este sistem privat?Adica nici macar cate consultatii ar putea acorda nu sunt lasati.Adica trebuie maxim 20/zi,pe care nu le pot acorda fiindca zilnic sistemul nu functioneaza cateva ore.Adica „patronul”joaca asa cum ii canta CNAS.Asta e patron?

   • D-le anonim , tu sti ce înseamnă medicină de familie? Se .mai numește cabinet de” binefacere „noi ne ocupăm de toate problemele pt toate categoriile de oameni, chiar si de cei care nu au niciun venit , fără să-i taxam că de…….ne e milă!Spitalele fac acest serviciu? Nuuuu……..din contră, noi cei asigurati dacă ajungem pe mâna lor trebuie să scoatem bani din buzunar pt șpagă că altfel nu se uita nimeni la noi! Și cei din spitale de unde își primește salariul?din cotizațiile noastre! Dragă anonimule conectează creierul înainte de a scrie ceva!!!!!

  • Asistența medicală primară este percepută de către foști și actuali decidenți precum PONTA VIOREL, VASILE DANCU, ambasadorul GEORGE CRISTIAN MAIOR și acoliții lui , sau mai nou de ministrul sănătății din Spitale doamna PINTEA SORINA etc. ca fiind o activitate ce le aduce produce frisoane, temeri și mai ales un dispreț profund asociat cu o ură profundă. Cum să accepți ca în România să existe mai ales în sănătate, domeniul asistența medicală primară să existe oameni care muncesc din greu pentru bani foarte puțini și care să nu ia șpăgi, comisioane, să intermedieze să facă trafic de influență la angajarea rudelor, să acopere incompetența profesională a unor pseudo medici sau pseudo asistente din sistemul de stat, etc.

 2. Si eu sunt adistent la medic de familie! Sj nu vreau sa plec din tara mea pentru ca ai nostri guvernanti isi bat joc de noi!
  Nu e drept sa fim platiti mai prost ca un muncitor in constructii!

 3. Mulțumim ca ne faceți cunoscută situația! Nu mai putem lucra în aceste condiții, avem nevoie de o ordonanță, de o lege care să ne cuprindă și pe noi!

 4. Nu este vorba de șpăgi, gândiți-vă ca suntem mulți cărora ne place aceasta ramura. Am avut posibilitatea să plec de multe ori, dar alegerea mea a fost medicina de familie! E complexă, îți cunoști pacienții foarte bine, te implici mai mult decât profesional, pui mult mai mult suflet!

 5. Strigator la cer muncim foarte mult si nu suntem platiti ca niste necalificati, mai rau, facem acte, vaccinari, domicilii, pansamente, preluam nou nascuti, asteptam salvare cu pacienti cu IMA ca doar suntem cabinet medical si trebuie sa acordam primul ajutor si colegii nostri vin dupa o ora si vor linie, stabil pacientul si noi avem salarii de mizerie si ei treple

 6. In aceeasi situatie suntem si noi asitentii care lucram in cabinete de specialitate.Lucrez de 20 de ani in acelas cabinet,am gradul principal si salariu de 14 mil!!!

 7. In medicina de familie lucram 16000 de asistenti medicali care sunt victimele sistemului sanitar, suntem ignorati si umiliti, nimeni nu vrea sa stea de vorba cu noi, ni se spune ca suntem sector privat si salariile se stabilesc prin negociere directa, acest lucru l-am incercat majoritatea, dar fara nici un succes> De ce sa fim noi obligati doamna ministru sa cersim drepturile noastre pentru munca pe care o facem? Avem o calificare, avem vechime, grade profesionale, cum este posibil doamna ministru sa primim cam cat considera de cuviinta fiecare medic? Vorbeati de marirea salariilor la medici si asistenti ca sa nu mai fie nevoiti sa plece din tara, despre cine vorbeati de fapt? doar despre colegii de la buget? dar noi ai cui suntem oare? de noi nu aveti nevoie? si daca aveti nevoie pentru care motiv meritam noi ignoranta si condamnarea dumneavoatra? Doamna ministru noi suntem profesionisti, suntem in pas cu toate noutatile si schimbarile pe care le-ati adus periodic in sistem, incepand de la sistem informatic, registre, raportari statistice, vaccinari sugari, cronici, gravide, tratamente, si terminand cu munca femeii de serviciu, pe care mai mult de 50% din colegii mei o fac, tot pe acest salariu minim pe economie! Dar de concediul legal de odihna ce ne puteti spune? este un drept al oricarui salariat cu contract de munca!
  Pana aici, corect, dar noi nu putem sa ne luam concediul de odihna, pentru ca nu are cine sa ne inlocuiasca la cabinet doamna ministru!Poate 10 zile trase de par si cu mari comentarii…! Zilele neefectuate nu cumva se platesc?
  Va rugam sa cautati sulutii si pentru noi, vrem sa fim inclusi in legea sanatatii ca si salarizare, sa ni se recunoasca calificarea si gradul profesional, nu mai acceptam sa fim platiti ca muncitori necalificati, trebuie sa gasiti si pentru noi finantare separata, alta solutie nu exista!
  NU MAI VREM NEGOCIERE DIRECTA, NU ESTE POSIBILA!

  • Nici nu avem unele posibilitatea de a negocia. Raspunsul angajatorului e: daca nu iti convine poti sa pleci am zece care aateapta la usa….

   • Si totusi nu este asa. Azi,cine accepta salariu mic este nou in sistem si nu stie meserie -angajatorul in pierdere. Cine stie meserie,ca noi,nu se angajeaza acum pe salariile astea. In concluzie,angajatorul ar trebui sa nu mai arate usa atat de repede,cei zece care asteapta nu sunt de calitate.

  • lucrez in acest sistem de 30 de ani.Totul s a schimbat in f rau din momentul asa zisei privatizari . Privatizare cu finantare exclusiva de la casa e asigurari .Din acel moment a inceput declinul nostru al asistentilor medicali .NI S A CONFISCAT TOT GRADATII, GRADE PROFESIONALE ,SPORURI SI NICI DREPTUL DE A FI PLATITI DUPA O GRILA DE SALARIZARE .Astfel s a produs cea mai mare nedeptate fata de noi asistentii de familie In aceste conditii am fost transformati peste noapte in muncitori necalificati cu salariu minim pe economie fara nici un drept .Pina si sporul de vechime ni s a luat
   MA INTREB RETORIC PENTRU CINE S A FACUT ACEASTA PRIVATIZARE ,CA NIVELUL ASISTENTEI MEDICALE IN ACEST SEGMENT A SCAZUT FF MULT ,TOTUL SE REZUMA NUMAI LA BIROCRATIE SI RAPORTARI PENTRU A CRESTE VENITUL .IN ACEST HAOS NOI NU SINTEM PE NICAIERI SINTEM PLATITI AIUREA HAOTIC FIECARE MEDIC ISI PLATESTE ASISTENTUL CU CIT VREA SI ADEVARUL CA NU PREA VREA NICI UNUL SA ACORDE UN SALAR DECENT
   .LA ORA ACTUALA NOI AVEM SALARII CHIAR JENANTE ! In schimb ni se cere munca super calificata tratamente, vaccinari, raportari lunare, calculator facem echipa la actul medical cu medicul de familie. S A AJUNS CA UN ASISTENT MEDICAL PRINCIPAL CU 30 ANI VECHIME SA IA UN SALARIUL DE MIZERIE .OARE NIMENI NU VEDE DEZASTRU CARE S A CREAT PENTRU CEI 16000 DE ASISTENTI MEDICINA DE FAMILE. CHIAR NU SE POATE GASI NICI O POSIBILITATE SA FIM SI NOI PLATITI CORECT , DUPA GRILA DE SALARIZARE A ASISTENTULUI MEDICAL?CA TOTUSI ASTA SINTEM , PENTRU ASTA NE AM PREGATIT SI AM STUDIAT .
   .

 8. Foarte adevarat ce ati scris. .Putin sunt cei care cunosc cu adevarat ce se intampla in Medicina de familie…Multi dintre noi avem o facultate si am ajuns ss fim platiti cu minimul pe economie.. .Avem un sistem de sănătate bolnav in care mita si corupția sunt cele care primează.. ..Am făcut această meserie din dorința de a ajuta omul bolnav ,dar oare se merita sa sacrifici atat…Oare se merita sa ti-se ceara spaga 15.000 euro pentru a ocupa on post in spital?Asistentii din spitale cand pleaca acasa din tură uita de serviciu si se ocupa de familie..noi nu putem face asta pentru ca noi facem tratamente la domiciliu.pe noi ne sună pacienții mereu cand au probleme…noi stam pana noaptea tarziu sa falidam consultatiile pentru ca sistemul este prost făcut.. …

  • voi si atatul pina noaptea,canu va gaseste nimenia nici ziua daca au nevoie.La pacienti va uitati chioris daca nu au adus ceva si repede i avacuati.Da spun unii ca isi iubesc tara ,pai in ce tara e asa de dulce trindavia ca va e lene si sa scrieti rapoarte false pe unde ati fost,sau ca nu va puteti compara cu un muncitor in constructii,e adevarat ,numai ca aia muncesc ptr.banii pe care ii iau spre deosebire de voicare va enerva ti cind vine cite un pacient si va deranjeaza.De ce cersiti?asta ati facut toti crezinduva cei mai importanti si nici nu va pasa daca moare un pacienr ,n aveti nuci o raspundere,de ce nu plecati?a e dulce lenea,va e frica de strainatate ?sunteti cam pe dinafara si acolo ,va spun eu cei care lucreaza in bransa voasta au obligatoriu o asigurare de citeva sute pinala un miliar pe linga spitale sunt citeva case de avocaturasi fiecare pacient primeste cite un card de la avocat.La cea mai mica neplacere pacientul oate sa sune si chiar suna avocatulsi sa vezi cum platesc asistentele sau sunt date afara si nimeni nu le mai angajeaza,pierzind cei 50 mii $ scolarizarea.Va pot spune mai multeca am trait pe viu.

   • Domnule Anonim în primul rănd învățați corect limba romănă iar după ce veți lucra măcar o lună la un cabinet medical atunci vă rugăm să vă dați cu părerea pînă atunci ….gura mică consumi aerul degeaba

 9. O lege clară..un minim pe ramură sanitară…ceva. sa se schimbe si la noi ceva! E ridicol ce se întâmplă. Cum e posibil sa existe legi atât de contradictorii in tara asta? Pe șantierele navale din Tulcea se angajeaza forță de munca necalificata , oameni adusi din Vietnam sau alte natii de asiatici pe care statul permite si chiar insistă sa ii plateasca cu salariul mediu pe economie iar noi, as.med de la MF, cei care avem grija de sanatatea acestui popor, prima linie care rezolva 75% din cazuistica medicala, avem salarii mai mici decât femeia de serviciu din spital. Sa mai spunem si de faptul ca nu se plateste sporul de vechime…..sporul de grad principal…spor de calculator…spor de risc biologic…? Până când?

 10. sunt asistent mf, am salariul brut 1900, iar salariul net 1162, 30 de ani vechime si grad principal! Vi se pare normal ca noua sa nu ne fie recunoscuta calificarea, vechimea si gradul profesional? Nu mai vrem sa auzim de termenul de „negociere directa”, acest lucru nu este posibil. Noi nu suntem inclusi in legea sanatatii la nici un articol, nu legea 153 a bugetarilor doamna ministru,in legea mare a sanatatii unde trebuie specificat pentru toti asistentii din sectorul privat un salariu pe ramura sanitara! Nu ne puteti ignora si condamna la nesfarsit, noi am hotarat sa nu mai acceptam umilinta si ignoranta dumneavoastra!

 11. FOARTE ADEVARAT SI FOARTE TRIST,CHIAR SUNTEM UITATI COMPLET.AM 17 ANI DE MUNCA, GRAD PRINCIPAL SI SALARIU 1178.FAC NAVETA DIN BANII ASTIA AMARÂTI AM COPIL LA SCOALA. DOMNILOR POLITICIENI DVS CUM ATI TRAI CU BANII ASTIA? NU VREM NIMIC IN PLUS VREM DREPTATE SI MUNCA PLATITA CORECT.!DNA MINISTRU VA ROG NU NE MAI IGNORATI !

 12. Pe langa meseria de asistent , multe dintre noi suntem si zugravi, femei devservici, taietor de lemne , fochist, platitor de facturi. Suntem umilite si de stat si de angajator. Nu ni se respecta fisa postului. Am ajuns sclavele sistemului sinale angajatorului. Unde sunt drepturile noastre? Vreau si eu concediu de odihna. Cum vi se pare in 7 ani sa primesti concediu de odihna 2 saptamani? Asta e realitatea noastra. Trebuie cineva sa ia atitudine. Suntem totusi 16000 . De ce ne ignorati domnilor care aveti factorul deciziei in mana.?

 13. Cerem rezolvarea problemelor in cel mai scurt timp;vrem doar la munca egala plata egala !P.s despre ce IT -ST vorbiti ,asistenta mediculuu de fam.trebuie sa fue 3 in 1:asist med.,op.calculatoare si secretaruat ?.

 14. Asa este,asistentele din cabinetele de MF suntem cu salariu cel mai mic,am ajuns bătaia de joc a sistemului sanitar,când ajungem la urgență stam la rand ca ultimul om de pe stradă, stam chiar si 10 -12 h,nu ni se face niciun favor,plătim absolut totul: EkO,CT,RMN,Colonoscopie, etc.Cei care lucrează laCFR au gratuități atât ei cat si familia lor,cei din Enel,au Kw gratis toată viața, noi ce beneficii avem?Nu salariu decent,nu avem spor de vechime,bonuri de masă, tichete de vacanță! Doamna ministru al sănătății ,ce aveți de gând sa faceți cu noi?Vă rugam frumos faceți ceva si pentru noi daca va pasă de noi!

 15. La un salariu net de 1162 lei ce pensie credeti doamna ministru ca vom avea? va spun eu 450 ron!!! dar avand in vedere ca pensia minim garantata va fi de 650 lei, noi vom fi ASISTATI SOCIAL! Vi se pare normal doamna ministru? si referitor la concediul legal de odihna, ITM-ul stie ca noi nu putem sa ne efectuam concediile? si daca nu ni le efectuam din vina angajatorului, ITM-ul stie ca nu ni se platesc, asa cum ar fi normal? oare noi nu avem dreptul sa ne odihnim dupa una an de munca doamna ministru? de ce vorbiti numai despre cadrele medicale de la buget? noi ai cui suntem? nu suntem tot in slujba sanatatii cetatenilor acestei tari?

 16. Nu e drept…Nu e moral sa lucram in medicina de familie si sa fim plătite cat un îngrijitor din spital …Nu e drept sa muncim și sa nu ni se recunoască vechimea …gradul profesional ( deși la timpul nostru a trebuit să facem toate echivalarile posibile pentru a ajunge as med… am fost nevoiți să ne dăm gradul …pentru ce ? Să ne cersim salariul de la un medic care poate e imposibilitatea de a ne da mai mult…Vrem să fim plătiți pentru toata munca noastră depusă…Vrem să fim plătiți dupa vechime …grad …Vrem să le putem asigura si copiilor nostri un trai mai bun …Vrem o pensie rezonabilă…atunci …La pensie nu o sa mai putem „cersi ” de la nimeni o pensie mai mare !!!!!

 17. Este imperios necesar includerea noastră în cadrul unei legi, am rămas o clasa profesionala importanta sa fim plătiți cu salariul minim pe economie. Personal, am 34 de ani de vechime, grad principal din 1997, ma apropii de finalul carierei și am un salariul de 1700, ma gândesc dacă voi ajunge la pensie care va fi cuantumul ei, 520.? Pensia minim garantata! ? Asta în condițiile în care toată viata mea mi-am făcut treaba cu responsabilitate și profesionalism. Iar despre colegii mei din mediu rural care fac o munca sisifica și sunt plătiți cu minim pe economie, despre toți ceilalți câteva mii de colegi care au salariul umilințe, va rugam , nu ne mai ignorați și ne etichetați ca aparținând ai altui univers….

 18. „Statul ocrotește familia” CARE? Cea care se dezbinacsi pleaca la munca in străinătate pt.un trai mai bun? Daca n.as avea copii la școală as pleca văzând cu ochii. Deja familia mea e ruptă..soțul a plecat sa munceasca in străinătate sa putem supraviețui in țară. Știți cat imi ajunge salariul meu de as.med principal cu 18 ani vechime? Fix o saptamana pt.ca platesc facturi grădiniță transport mâncare…si gata..s.au dus! Si indrazniti sa puneti taxe si pe munca celor din strainatate care platesc taxe in tara care i.a adoptat si le plateste un salariu decent? O sa plecam din țară..poate o sa fim „sclavi” in alta tara…dar cel putin vom fi respectati… in tara noastra suntem umiliți…făcuți cersetori pt.ca cerem un salariu decent cf.pregatirii..vechimii si gradului profesional! Rămâi tu STAT cu asistatii sociali. pt.ca se plateste nemunca…pt.ca tara te vrea prost și manevrabil…. si vine campania electorala… Dati pensii minime garantate de 640 din iulie la cei care n.au pus osul la munca o zi si celor care muncesc dati.le cu flit. ITM nu se sesizeaza niciodata cum o persoana cu studii medii sau superioare are salariul minim pe economie? Oribil ce se întâmplă in tara asta!

 19. Nu mi se pare corect să nu existe o grilă de salarizare.
  Situația noastră ( a asistenților din policlinici, farmacii, alte unități care lucrează în contract cu CAS, și care suntem plătite de către medici), este la fel cu a colegilor noștri din M.F., cu care solidarizăm.
  Nu suntem remunerați în funcție de vechime, nu ni se recunoaște principalul, nu ni se apreciază inițiativele, trăim cu salarii mici, ceea ce va însemna pensii mici.
  Ne-am dori să se aibă în vedere alinierea la o grilă de salarizare decentă pentru vremurile în care trăim, să fim plătiți de către stat, exonerând pe șefii noștri de dificila și controversata sarcină de a ne plăti.

 20. Au trecut 18 ani de cand sunt umilita in acest sistem bolnav.Noi cei de la mf suntem considerate un personal neglijabil,niste roboti care nu au sentimente si nici nevoi.Noi trebuie sa muncim si ce munca la 2300 de pacienti care mai de care cu nevoi si cerinte.Avem un salariu mai mic decat o infirmiera din spital.Ma doare sufletul cand vad ca vecina mea care acum 5-6 ani era infirmiera in spital,iar acum facand scoala postliceala este asistenta la aceeasi sectie cu un salariu dublu fata de al meu,eu avand nu mai putin de 18 ani vechime in domeniu.Nu e corect domnule ministru fata de noi cei care muncim din greu.Vreti sa va descriu o zi din munca noastra?Suna cam asa:scoatem fisele scrim in registru,mai vine un pacientpt o trimitere si trebuie scrisa repede ca se grabeste altfel se supara si pleaca la alt medic,un pacient vrea medical si lui trebuie scris repede ca se simte rau si nu poate sa astepte,unul vine pt o scrisoare medicala,altul vine pt trimitere la laborator(dar pt trimiteri vin vreo 10 -15 intr-o zi)scrim fisele in registru,vaccinam copiii,un vaccin daca l-am facut il trecem de 5 ori adica in catadragie,in registrul de vaccinari,in fisa,pe fisa in fata,in registrul de trata mente si in registrul de consultatie.Am zis un vaccin dar cand vaccinam 10 -12 copii pe zi?Mai vine o gravida care nu poate sa astepte si daca mai putem mai facem si o reteta doua la calculator.Iar cand avem vaccin antigripal e mai frumos ca se numeste munca voluntara.Cam asa se desfasoara o zi de munca la medic de familie pt cei de sus de la minister totul pentru un salariu de muncitor necalificat adica 1420 lei pe luna.Este umilitor sa inveti o scoala cu drag ,va vii la servici cu placere si sa constati ca nu esti apreciat.Sa nu uitati cei din minister ca noi practicam medicina primara,suntem primii care acordam consultatii apoi pacientul merge catre specialist.Asa ca va rugam sa ni se faca auzita vocea noastra plina de umilinta!

  • Si poate în acea zi de munca pe la sfârșitul programului mai vine si un pacient cu AVC…si atunci stai pana vine salvarea si mentine pacientul dacă se poate în stare bună pentru a fi transportat …Nu de puține ori au venit gravide pe care le.am asistat la nastere …si sunt multe n exemple… în final vă rugăm să ne răsplătiți munca făcută de noi …NU NE MAI IGNORAȚI !!!

 21. In medicina de familie s.a lăsat totul la voia întâmplării si astfel as.med au ajuns sa aibe salarii sub nivelul femeii de serviciu din Spital. Nu se recunoaște gradul profesional…nu se plătește treapta de vechime…nu se poate lua concediu de odihnă integral și nici măcar fractionat. E crunt ce se întâmplă si nimeni nu se bagă pt ca e „teritoriu privat „…pe banii statului dar e privat! Toată lumea gândește ca suntem bugetari și vai ce bine o mai ducem. Fostele dispensare sunt privatizate iar as.med au salarii f.mici…sub nivelul femeii de serviciu din Spital, credeti.ma ca saptamana trecută am vazut fluturași de salariu si m.am crucit.. ingrijitoare in spital 3200 net..10 clase..ZERO răspundere!

 22. Nu numai asistenti medicilor de familie,ci si cei de specialitate(stomatologie,pediatrie,radiologie…)asa ca ar trebui o lege pt toti asistentii medicali

 23. Dorino, ai vrea sa intervina statul sa reglementeze salariile din privat? Cum ar putea face asta? Chiar daca e vorba de un serviciu public, acesta de medicina de familie, statul nu are cum sa intervina sa stabileasca salarii minime pe ramuri sau pe meserii!

 24. Tot statul ne.a facut „privați „… inainte de medicina de familie eram angajații statului …cu spor de vechime …cu grad … acum tot statul trebuie să găsească soluția pentru rezolvarea problemelor noastre …

  • Pai pe toti privatii i-a facut statul privati începând cu 1990. Trebuia sa le dea si salarii? Statul nu va poate ajuta! Nu mai asteptati „sa va dea!”

   • Nu am fost privați…am fost angajați ai statului …am făcut aceeași scoala ca si ceilalti …profesam cu autorizații de liberă practica ca si ceilalti de la ” stat ” …cotizam la Oammr ca si cei de la „stat ” …avem grad principal ca si cei de la stat doar ca noi nu suntem plătiți în funcție de grad si vechime …NU E MORAL …NU E DREPT ..Unde e echitatea ????

    • Dar nu mai sunteti angajati ai statului! Acum sunteti angajati la privati! Plecati la stat daca nu va convine salariul din privat!

     • Domnule medic, privat = chitantier pe masa si încasare integrala per serviciu medical. Dacă valoarea unei consultații este de exemplu 60 de lei de ce nu scoateți chitantierul sa încasări diferența pana la pretul corect al unei consultații? Cine va opreste? Doar sunteți privați! Nu va da dreptul casa de asigurări sa incasati nici un leu in plus fata de ceea ce statul va deconteaza. Deci se poate…statul poate și are dreptul sa intervină în treburile privatului atâta timp cât este vorba despre sănătatea poporului român. Pentru ca statul ocrotește poporul sau și nu îi pune piciorul pe cap si pumnul în gură. Reconsiderati pozitia statului in legatura cu privatul in ceea ce presupune asigurările de sanatate.

 25. CINE A FOST ORIENTAT, S-A INSCRIS IN PARTID, A DAT SPAGA LA ANGAJARE SI O SA MAI DEA DACA SE SCHIMBA SEFUL, DA BIRUL LUNAR LA PARTID CA ALTFEL II IA ALT COLECTOR LOCUL.
  DAR IN REST E TRAI PE VATRAI.

 26. MEDICINA DE FAMILIE INSEAMNA CMI CU PACIENTI PER CAPITA +SERVICIILE ACORDATE ZILNIC PACIENTILOR. MAXIMUL DECONTAT DE CASA FIIND 20PAC./ZI. INTERESANT ESTE FAPTUL CA FIECARE ASISTENTA LUCREAZA INTR-UN CMI MED DE FAM DAR CU DIFERITE PACIENTURI.SUNT CMI-URI CARE AU DOAR PACIENTI ADULTI SI CATIVA CRONICI SI AU 1000 DE PAC. SUNT CMI-URI CARE AU PACIENTURA 70% COPII SI RESTUL ADULTI SI CRONICI IAR PACIENTURA CU COPII DEJA MUNCA ESTE TRIPLA.MUNCA TITANICA .VOLUMUL DE MUNCA COMPARAT DINTRE UN CMI CU 1000 DE PAC FARA COPII SI UN CMI CU 2300-2400 PACIENTI DINTRE CARE COPII 50 -60% IN AMBELE CAZURI FIECARE CMI ARE CATE O ASISTENTA MED ANGAJATA,DEJA VOLUMUL DE MUNCA ESTE DIFERIT CA DE LA CER LA PAMANT ,SI AICI ASISTENTELE CARE LUCREAZA IN ACEASTA BRANSA STIU F BINE DESPRE CE E VORBA IN ECUATIE!.ACESTE CMI-URI CONFORM NR DE PAC CE-I ARE ASA PRIMESTE BANII DE LA CASA DE SANATATE PER CAPITA LA CARE SE ADAUGA SI SERVICIILE PER LUNA.LA CMI CU COPIII DOMNII DR MAI PRIMESC DE LA DSP-URI IN PLUS CONTRAVALOAREA VACCINURILOR EFECTUATE LUNAR SI ANUME 28 LEI DE INTEPATURA,CAZUL MEU PER LUNA 70 VACCINURI ORI 28LEI OARE CAT FACE? LA O PACIENTURA DE 2400 ? OARE CATI BANI AI INTRA DL DR IN BUZUNAR? 200000 LEI!CAT PLATESTE ASISTENTUL CARE FACE MUNCA CMI-LUI DE CCA 80%.Minimul pe economie! DE CE OARE? ACEI BANI CARE INTRA IN BUZUNARUL DANSILOR ESTE PENTRU CA ASISTENTELE LE PASTREAZA PACIENTURA PE LOC SA NU MIGREZE DE LA UNII DR CATRE ALTI DR.ESTE PENTRU CA ASIST VB FRUMOS CU PACIENTII SI BEBELUSII DANSILOR.ESTE PENTRU CA ASISTENTELE NU DORM NOAPTEA DUPA CE VACCINEAZA BEBELUSI DE LA 2 LUNI IN SUS! ESTE CA ASISTENTELE SUNT MEDIATOARELE INTRE PACIENTII ZILNIC RECALCITRANTI SI MEDIC .ESTE PENTRU CA ASISTENTELE FAC MUNCA DE SECRETARIAT,STATISTICA MEDICALA,CONTABILITATE,VACCINATOR,CAPTATOR AL TUTUROR AGENTILOR GRAM POZITIVI CU CARE INTRA IN CONTACT ZILNIC DE LA PACIENTURA CRONICA + COPII CARE ZILNIC SE PREZINTA INSOTITI DE APARTINATORI CU BOLI INFECTO-CONTAGIOASE SI NU NUMAI !

 27. Asta se întampla doar la privat ca nu exista o lege anume cu pct. si virgula care sa stabileasca un salariu de baza in fct.de pregatire,dar de platit cursuri ,cotizatie …suntem luati in seama,bataie de joc!!

 28. Si eu sunt amf si nu vreau sa plec din tara asta ,aici m.am pregatit si aici vreau sa lucrez, tot aici sunt discriminata din momentul înființării medicinii de familie, fără grad profesional si fara vechime, plătesc cotizație OAMMR- ului la salariul brut …ce fac pentru cei cu brutul putin mai mare în plus ? Nu fac absolut nimic, vreau sa ni se recunoască profesia de ASISTENT MEDICAL cu tot ce tine de această meserie ( scoala,grad,vechime ) .NU MAI FACETI DISCRIMINĂRI !! Suntem tot ASISTENȚI MEDICALI !!!!!!.

  • Si eu sunt asistenta la Cmi dar consider ca doctorul ,angajatorul ar trebui sa ne dea un salariu mai mare pentru ca are de unde ,ar trebui obligat ,de concediu ce sa mai zic ca niciodata nu l iau ,decit aproximativ si nici macar sa mi l plateasca .

 29. Si eu sunt asistenta la Cmi dar consider ca doctorul ,angajatorul ar trebui sa ne dea un salariu mai mare pentru ca are de unde ,ar trebui obligat ,De concediu ce sa mai zic ca niciodata nu l iau ,decit max 10 zile si asa cite 2,3zile de nu inteleg nimic din el si nici bani pe el nu mi da

 30. Intr-adevar asistentii medicali sunt platiti de catre medicii de familie. Cabinetele de medicina de familie sunt private cu bani de la servicii medicale- de la stat. Cheltuielile pe care le face sunt deductibile, facturi, aparatura, investitii, chirii. In zonele rurale primariile pun la dispozitie medicilor cabinetel, problema este daca acele cabinete sunt aduse la un nivel normal de a putea consultapacientul.. Daca un medic de medicina de familie isi ia gradul de la specialist la Primar…alti bani, alta treaba, daca medicul nu respecta asistentul si-i da salariul minim pe economie, va presta servicii de sanatate minimale.

 31. Sunt unul din cei 1600 de asistenti medicali,caruia i-a fost anulata diploma de asistent medical.Da,ca din momentul marii privatizari a dispensarelor medicale, noi am fost transformati pe furis ,peste noapte in muncitori necalificati.Inainte de acest moment,ni se spunea ca da , va fi f bine,vom munci f mult , dar vom fi renumerati pe masura .TOTUL s-a dovedit a fi o mare pacaleala .CACI din momentul in care cartea de munca a ajuns la asa zisi patroni , venitul s -a injumatatit .DIN acel moment ni S-A anulat tot:GRILA DE SALARIZARE,GRADELE PROFESIONALE,SPORUL DE VECHIME,SPORURILE AFERENTE MUNCII DEPUSE.Marea privatizare s-a facut si cu efortul nostru sustinut:liste de asigurati cit mai multi,ff multe registre cu toata evidenta ,cronici ,bilanturi ,raportari lunare, trmestriale, anuale ,plus munca specifica cabitetului,calculator,tratamente,participarea activa la actul medical .NU ne-am opus la nimic ,caci mereu ni se amintea ca suntem la privat ,si ne pot da afara oricind .JENANT!!!!
  Avind in vedere ca finantarea cabinetului e exclusiva din banii CAS, DECI banii contribuabililor.DECI ce privat ,cind nu se produce nimic , nu se icaseaza nimic cabinetul functioneaza doar cu banii tot ca si de la buget .SINGURA deosebire a fost ca totii banii de la cas intra in contul lor . Din acel moment noi am ramas la mila lor,caci nimeni nu s-a gandit la asistentii medicali,nu li s -a impus nimic .ASTFEL noi nu am mai avut nici un statut,eram trecuti doar la cheltuieli aferente cabinetului:lumina lemne ,hartie igienica.In schimb ni se impune sa efectuam munca super calificata ,chiar pe alocuri sa facem aproape tot.Oare cine le -a dat acest drept sa ne anuleze diploma, gradele ,sporurile ,gradatiile?NE-A RAMAS NUMAI UMILINTA SI PROFUNDA DEZAMAGIRE!Se tot vehiculeaza ca de ce nu plecam .OARE asta sa fie solutiaAtunci sa ne desfiinteze ,sa lucreze singuri in conditiile in care suntem atit de umiliti!DA ar trebui sa ne dam demisia in masa ,si cei ce vor veni vor avea aceeasi soarta .MA intreb daca ministerul cunoaste exact situatia si este de acord cu aceasta mare nedreptate.NOI nu suntem de nimeni reprezentati de nimeni protejati OAMMR DOAR NE VIZEAZA autorizatia de libera practica pe baza creditelor facute.VENITUL NOSTRU ESTE NET INFERIOR UNUI MUNCITOR NECALIFICAT DINTR-UN SPITAL,NICI LA JUMATATE .IN ACESTE CONDITII AR TRB SA PLECAM TOTI DIN TARA CA ORICUM IN SPITAL NU AVEM CUM SA NE TRANSFERAM ,CACI SUNT BLOCATE MAJORITATEA POSTURILOR BUGELARE . OARE PENTRU CE AM STUDIAT , NE-AM CALIFICAT PENTRU ACEASTA MESERIE DE ASISTENT MEDICAL ,DACA SUNTEM CONSIDERATI NECALIFICATI! SPER IN CELE DIN URMA CA DECIDENTII DIN DOMENIU VOR CORECTA ACESTE ANOMALII . NU VREM MILA , VREM SA FIM RECUNOSCUTI SI RENUMERATI CONFORM GRILEI DE ASISTENT MEDICAL DIN ROMANIA!

 32. SUNT un asistent medical dintr un cabinet medical medicina de familie .AM 33 ANI VECHIME ,GRAD PRICIPAL SI SALARIUL MINIM PE ECONOMIE .AM RAMAS IN ACEST SISTEM CU SPERANTA CA SE VA SCHIMBA CEVA.TOT SE SPUNE CA NU SE POATE INTERVENI IN MEDIUL PRIVAT IN PRIVINTA SALARIZARII. INSA nu inteleg ce privati suntem noi,din moment ce totul este din banii cas deci tot din banii statului .NU SUNTEM IN CONTRADICTIE CU MEDICII ACESTOR CABINETE CI CU CEI CE NE AU ANULAT TOATE DREPTURILE .DIN START S-A PORNIT CU ACEST MARE HANDICAP,NIMENI N-a pomenit de statutul asistentului medical in momentul acela nefast 1999,ca si cum n-am fi existat.CEREM IMPERIOS O GRILA DE SALARIZARE CONFORM DIPLOMEI DE ASISTENT MEDICAL !

 33. Dragi anonimi care ati comentat haideti pe pagina Asistenti medicali medicina de familie si inscrietiva in primul sindicat care sa infintat si lupta pt. noi .

 34. Se știe situația dar nu e niciunul deștept sau dispus sa rezolve situația. Poate pana la o paralizare totala a sistemului prin greva masiva a asistenților sau demisii…. Cei care pot. Eu unul nu as sta pe salariul minim, sa operez pe soft casa asigurări, rețete, luat tensiune, vaccin, scos fise pacienți, scris în registre operațiuni, statistica și câte și mai câte plus femeie de servici- sa recunoaștem ca sunt si doctori /doctorițe, fără inima, dar cu Mari pretenții. Ba chiar mai sunt hartuitori/implicați în viata personala a asistentei, verifica dacă postează ceva pe internet și nu i convine, spune de la obraz sa șteargă postarea…. Asemenea tupeu jegos…. Unii se cred dumnezei /patroni de plantație

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.