DISTRIBUIȚI
icr londra

O stemă a României Mari incompletă, de pe care lipsește Coroana de Oțel, unul dintre cele mai puternice simboluri ale Marii Uniri – asta îi întâmpină pe vizitatorii unei pagini web creată din banii românilor de Institutul Cultural Român din Londra, special pentru Anul Centenarului, http://romaniancentenary.org/
Acea pagină vrea să prezinte istoria modului în care românii au ajuns să se unească într-un singur stat, dar încă de la început greșește (intenționat?) stema creată special în 1922 ca să reprezinte unificarea românilor într-o singură țară. Și să nu uităm că Regelui Ferdinand i-a fost pusă pe cap Coroana de Oțel atunci când a fost încoronat Rege al Tuturor Românilor.
Din păcate, nu este vorba de o eroare singurală pe pagina http://romaniancentenary.org . Aceeași stemă fictivă, fără Coroana de Oțel, apare și în alte locuri pe pagina creată de ICR Londra. În schimb, nicăieri nu apare varianta corectă a stemei istorice a Regatului României.
Stema fără Coroana de Oțel este așadar creația ICR Londra
Vorbim aici de un simbol care a reprezentat statul român din 1922 până în 1947 și care era prezent pe documente oficiale, cărți poștale, monede, timbre și chiar reclame, deci nu e vorba de un fapt istoric obscur.
Această pagină care prezintă o eroare atât de flagrantă încă de la început este girată la nivel înalt. Coordonator este Dorian Branea, directorul ICR Londra, consultanții istorici sunt doi doctori de la UBB Cluj-Napoca, Florin Nicolae Ardelean și Ioana Bonda, iar proiectul a fost susținut de prof. Ioan-Aurel Pop, actualul președinte al Academiei Române și ambasadorul României în Regatul Unit, Dan Mihalache. (http://romaniancentenary.org/authors-partners/)

Pagina Romanian Centenary a fost lansată în martie 2018, în cadrul unei conferințe la sediul ICR Londra la care au participat zeci de invitați. Nu a lipsit nici șefa ICR, Liliana Țuroiu, care a primit funcția anul trecut, la propunerea coaliției PSD-ALDE.
De design web, grafică și implementare digitală. s-a ocupat un anumit Cristian Luchian, care se recomandă director de teatru și artist visual, cu o galerie de artă în Londra. Pe pagina acestuia apare proiectul, cu tot cu stema greșită, ceea ce ne dă de înțeles că de aici a pornit greșeala.

Design

Dar cum a fost posibil ca o asemenea eroare flagrantă și ușor de observat a trecut de controlul unui număr mare de experți în domeniu?
După ce a coordonat un proiect istoric care include o eroare monumentală, directorul ICR Londra, Dorian Branea, a fost făcut cavaler al Ordinului Meritul Cultural de către președintele Klaus Iohannis. Decorarea a fost făcută pentru contribuția remarcabilă pentru promovarea artei și culturii românești.
Oare Cancelaria Prezidențială știa că cel proaspăt decorat și-a pus semnătura pe un proiect care își bate joc de unul dintre cele mai puternice simboluri ale Unirii de la 1918, Coroana de Oțel a Regilor României, chiar în Anul Centenarului? Sau decorarea a avut loc în ciuda acestei palme date istoriei României?

Alianța Națională pentru Restaurarea Monarhiei-ANRM, Organizația de Tineret

2 COMENTARII

  1. Un sclav oportunist acest sobolan Branea. Decorat la initiativa betivului de Mihalache ca sa nu il dea in primire ce betii facea in sediul ICR Londra. Niste marlani despre care nu se scrie…si ca ei sunt zeci sau sute in externe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.