Acasă Actualitate Guvernul introduce Acciza pe limonadă!

Guvernul introduce Acciza pe limonadă!

DISTRIBUIȚI

Conform proiectului de act normativ disponibil AICI, guvernul va introduce acciza pentru  băuturile nealcoolice ce au un conținut de zahăr de peste 5g/100 ml, astfel vom avea:  „Acciza pe Limonadă”.

Expert Contabil, Expert Legislația Muncii și Consultant Fiscal, Nicolae-Laurențiu Rutcovschi a explicat în detaliu pentru cititorii ziarului Curentul:

„Mai exact pentru toate băuturi nealcoolice cu zahăr adăugat pentru care nivelul total de zahăr este cuprins între 5g – 8 g/100 ml și Băuturi nealcoolice cu zahăr adăugat pentru care nivelul total de zahăr este peste 8 g/100 ml se vor datora accize. Dacă ideea de a crește TVA la aceste tipuri de produse am înțeles-o cu toții, soluția de a acciza aceste băuturi este una extrem de birocratică pentru mici comercianți.

Fiecare restaurant / bar / agent economic care produce o simplă limonadă, respectiv o băutura nealcoolică pentru care nivelul total de zahăr este peste 5g/100 ml ajunge sa fie considerat plătitor de accize pentru care va trebui să aloce timp/buget suplimentar pentru încadrarea băuturilor ca fiind accizabile, calcul nivel accize, depunere declarații fiscale, depunere raportări, precum și îndeplinirea altor obligații pe care le au plătitorii de accize.”, a explicat expertul.

Din proiectul de act normativ disponibil AICI:

ART. 439 – Sfera de aplicare

(2) Accizele nearmonizate sunt taxe speciale percepute asupra următoarelor produse cu potenţial de risc redus: La articolul 439, la alineatul (2), după litera b), se introduc două noi litere, lit. c) și d), cu următorul cuprins:

„c) băuturi nealcoolice cu zahăr adăugat pentru care nivelul total de zahăr este cuprins între 5g – 8 g/100 ml;

d) băuturi nealcoolice cu zahăr adăugat pentru care nivelul total de zahăr este peste 8 g/100 ml.”

173.[176.] La articolul 439, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alin. (4), cu următorul cuprins:

„(4) În sensul alin. (2) lit. c) și d), prin zahăr adăugat se înțelege zahăr din trestie, zahăr brun, zaharoză cristalină, zahăr invertit, dextroză, melasă, zaharuri din miere, melasă și siropuri, cum ar fi sirop de malț, sirop de fructe, sirop de malț de orez, sirop de porumb, sirop de porumb bogat în fructoză, sirop de arțar, sirop de glucoză, glucoză-fructoză, fructoză, zaharoză, glucoză, lactoză, lactoză hidrolizată și galactoză adăugate ca ingrediente, zaharuri în nectaruri, cum ar fi nectarul de flori de cocos, nectarul de curmale, nectarul de agave, zaharuri din sucurile de fructe neîndulcite, concentrat de suc de fructe, zaharuri din piureuri de fructe si dulceață.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.